Klasszikus

Harmincéves a gitárfesztivál

2003.08.04. 00:00
Ajánlom
Az idén augusztus 10-18. között sorra kerülő, immár tizenötödik alkalmommal megrendezett esztergomi Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál a gitárművészet egyik világszerte ismert és elismert rendezvénysorozata.

Három évtizeddel ezelőtt a Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál világelsőnek számított - azelőtt sehol másutt nem rendeztek Azóta persze nagyot fordult a világ, de az esztergomi fesztivál ma is az egyik legnevesebb gitárünnepnek számít szerte a világon. A fesztivál profilja az idők során a kornak megfelelően megváltozott, de legfőbb célja ma is a gitárművészet megismertetése és a fiatal tehetségek támogatása. A csak erre az alkalomra egybegyűlt nemzetközi gitárzenekar Török Géza, az Operaház karnagya vezetésével adja a fesztivál zárókoncertjét a Bazilikában. A zenekarnak olyan neves zeneszerzők írtak műveket, mint Farkas Ferenc, Kocsár Miklós, Hollós Máté, Madarász Iván,
vagy külföldről Leo Brouwer (Kuba) és Jana Obrovska (Csehország)

A délelőtti órákban eloadások és mesterkurzusok folynak neves hazai és külföldi művészek vezetésével, esténként a koncerteken híres szólisták és versenygyőztes fiatal tehetségek mutatkoznak be. Ebben az évben több kamarakoncertre is sor kerül, ahol a gitárt más hangszerekkel csoportosítva hallhatjuk - a fesztivál az idén tíz országából fogad művészvendégeket.

A fesztivál részletes programja az alábbi linken érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.