Klasszikus

Harmonia Humana

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok 2008 tavaszára is négy koncertből álló budapesti bérletet hirdetett Harmonia Humana címmel. A 2008. január 27-én indult sorozat helyszíne idén is a Művészetek Palotájában található Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. A sorozat záró koncertjére 2008. május 16-án kerül sor.

A hangverseny karmestere és szólistája Alexander Lonquich lesz, aki Trierben született, és karrierje 16 éves korában kezdődött, amikor Terniben megnyerte a "Casagrande" nemzetközi zongoraverseny I. díját. Alexander Lonquich szólistaként és kamarazenészként is korunk egyik kiemelkedő interpretátora. Gyakori vendég olyan jelentős nemzetközi fesztiválokon, mint amilyen például a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Salzburgi Mozart-hét, a Schubertiade Schwarzenberg, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, a Ruhr-vidéki Zongorafesztivál. Fellépett a világ legfontosabb koncerttermeiben – olyan karmesterek vezetésével, mint Claudio Abbado, Heinz Holliger, Emmanuel Krivine, Marc Minkowski, Kurt Sanderling, Végh Sándor. Frank Peter Zimmermannhoz hosszú művészi együttműködés fűzi, melyet számos CD-felvétel is dokumentál.

Alexander Lonquich számos rangos díj birtokosa: Diapason d’Or, Premio Abbati, Edison. 2004-ben az ECM gondozásában jelent meg a Plainte Calme című szóló CD-je, mely a nemzetközi sajtó legmagasabb elismerésére talált. További szólólemezeket tervez az ECM-mel. Néhány éve Alexander Lonquich karmester-szólistaként hozza lázba a közönségét és a médiát. Ilyen kettős szereposztásban koncertezett olyan zenekarokkal, mint a Camerata Salzburg, Münchener Kammerorchester, Kammerorchester Basel, Orchestra da Camera di Mantova, Deutsche Kammerphilharmonie, Stuttgarter Kammerorchester és Mahler Chamber Orchester, mely utóbbival évek óta szoros együttműködést folytat. A legutóbbi évadban mint karmester/szólista nagy sikerű koncertet adott a Királyi Filharmonikusokkal, szólistaként a Bécsi Filharmonikusokkal, a Szlovén Filharmonikusokkal, továbbá számos szólóesten lépett fel Európában és Amerikában.

A műsorban elhangzik Wolfgang Rihm: Ländler 13 vonósra című alkotása is, amely kortárs zenének számít, bár a szerző valójában semmilyen stílusirányzathoz nem sorolható, önfejű lázadó, aki akár a romantikához is képes visszanyúlni annak érdekében, hogy kifejezésre juttassa zenei mondanivalóját. Az ötvenegy esztendős komponistán már a hetvenes években rajta ragadt a neoromantikus embléma. Zenéje sem avítt modorok álöltözetével, sem nyelvöltögető idézetparádéval nem tüntet. Wolfgang Rihm zenéje képviseli a jelent akkor is, ha már a múlt században – 1979-ben – íródott a koncerten felhangzó alkotása. Ritkán lehet zongoraversenyt úgy hallgatni, hogy előadója egyben dirigens is: a zongora mellől irányítja a zenekart, miközben poétikus és igényes versenyszólamát interpretálja. Beethoven (1770-1827) G-dúr zongoraversenye, op. 58 a szerző öt, zongorára írott versenyműve közül talán a legszemélyesebb hangvételű. A tételek: I. Allegro moderato; II. Andante con moto; III. Rondo. Vivace.

Robert Schumann (1810-1856): IV. d-moll szimfónia, op. 120 előadása zárja a koncertet. Ez a mű 1841-ben keletkezett. Schumann imádott feleségét, Clarát köszöntötte vele, születésnapján. Alapkoncepciója az organikus egység. Erre vall a négy tétel tematikus összefüggése, valamint a zeneszerzőnek az az előírása, hogy a tételeket megszakítás nélkül adják elő. Tételei: I. Ziemlich langsam – Lebhaft; II. Romanze. Ziemlich langsam; III. Schezo. Lebhaft; IV. Langsam – lebhaft.

(2008. május 16. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Pannon Filharmonikusok - Pécs koncertje; Wolfgang Rihm: Ländler 13 vonósra; Beethoven: IV., G-dúr zongoraverseny, op. 58; Schumann: IV. d-moll szimfónia, op. 120; Zongorázik és vezényel: Alexander Lonquich; Harmonia Humana-bérlet/4)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.