Klasszikus

Harmóniában a Filharmóniai Társasággal

2011.05.28. 11:48
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, azaz "Az első zenekar" visszatér régi hagyományaihoz: az együttessel a következő szezontól ismét a legnagyobb karmesterek és szólisták lépnek színpadra.

"Szeretnénk, ha nem egy karmester ízlése nyomná rá bélyegét a koncertek stílusára, zenei világára, hanem a zenekar válna önálló 'egyéniséggé', bekapcsolódna, sőt meghatározó tényezővé válna a nemzetközi koncertéletben" - mondja Győriványi Ráth György, az együttes nemrégiben megválasztott elnök-karnagya.

A Magyar Állami Operaház vezető karmesteri tisztét a világhírű Christoph Eschenbach vállalta a 2011/2012-es évadban. Eschenbach nemcsak egy-egy operát, hanem a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén két hangversenyprogramot is dirigál majd az Operaházban. Dohnányi Ernő, a magyar zenekultúra egyik legnagyobb alakja, évtizedeken át vezette a zenekart. Művei ismét hangsúlyos szerepet kapnak a kínálatban, leszármazottja, Christoph von Dohnányi pedig a következő szezonban végre dobogóra áll az együttes előtt. A neves karmesterek sora Frühbeck de Burgossal és Christopher Hogwood-dal, valamint Juraj Valcuhával, az Olasz Rádió Zenekarának vezető karmesterével egészül ki, a hazai karmesterek közül pedig Kovács Jánost és Héja Domonkost üdvözölheti a közönség az elnök-karnagy mellett.

A hangversenyek közreműködőinek sorában fiatal akadémista tehetségekkel, az Operaházból ismert énekművészekkel és neves hangszeres szólistákkal találkozhat a közönség. A zenekar 159. évadjának színes kínálata a romantikus irodalomtól a 20. századi modern klasszikusokig terjed.

A jövő szezonban a megszokott hétfői időpont mellett pénteken és szombaton is várják a közönséget, újdonságként pedig vasárnap délelőtti, nyilvános főpróbáikon is részt vehet a hallgatóság. A hagyományos, Régi Zeneakadémiai sorozat mellett 10 koncertből álló kamarazene-sorozatot is indítanak: az Operaház Székely Bertalan termében zenekari művészek, s olykor énekes szólisták is várják a közönséget. A kamarazenei sorozat műsorszámaihoz Lator László költő válogat verseket, amelyeket Kubik Anna színművésznő szaval el. Műsorvezető: Ókovács Szilveszter.

"Az első zenekar" hangversenyeire május 16-tól újíthat bérletet a koncertrajongó közönség, az új vásárlókat pedig 23-tól várják az Operaházban, ahol 4, 5 és 6 előadásos bérleteket kínálnak már 1800 forinttól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.