Klasszikus

Harmóniában a Matávval: A ZONGORA

2004.03.21. 00:00
Ajánlom
A klasszikus zene barátai, a koncertlátogató közönség az elmúlt évek során tapasztalhatta, hogy a „Harmóniában a Matávval” szlogenre érdemes felfigyelni: különleges zenei csemegéket, világhírű művészek régen várt magyarországi fellépéseit ígéri ez a felvezető mondat.

A ZONGORA bérletsorozat keretében a 2003-2004-es évadban a Zeneakadémia Nagytermében tíz világhírű művész adott szólókoncertet. Legnagyobb, világjáró magyar zongoraművészeink mellett külföldi sztárok is felléptek a Zeneakadémia patinás nagytermében: Vásáry Tamás, Schiff András, Bogányi Gergely, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Várjon Dénes, Ránki Dezső és Jandó Jenő mellett hallhattuk Gregory Sokolov és Emmanuel Ax koncertjét.

A 2004-2005-ös hangversenyszezonban folytatódik a nagysikerű zongoraest sorozat. A tíz világhírű zongoraművész szólóestjére bérletek válthatók a Zeneakadémián, valamint 2004. április 15-től szólójegyek is vásárolhatók az alábbi koncertekre:

2004. október 31.Bogányi Gergely
2004. november 13.Paul Lewis
2004. december 6.Marian Lapsansky
2005. január 4.Kocsis Zoltán
2005. január 16.Ivan Moravec
2005. február4.Alfred Brendel
2005. március 1.Piotr Anderszewski
2005. március 13.Arcadi Volodos
2005. áprilios 10.Frankl Péter
2005. április 17.Grigory Sokolov

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.