Klasszikus

Harnoncourt Kyoto-díjas

2005.06.13. 00:00
Ajánlom
Nikolaus Harnoncourt osztrák karmesternek, dr. George H. Heilmeier amerikai elektromérnöknek és dr. Simon A. Levin amerikai ökológusnak ítélték idén a rangos japán Kyoto-díjat. A három kitüntetett az emberiség tudományos, kulturális és lelki fejlődéséhez való hozzájárulásáért kapta az elismerést.

A „Művészet és filozófia” kategória kitüntetettje, a hetvenöt esztendős Harnoncourt azért a „rendkívüli kreativitásért” kapta a díjat, amellyel a historikus mozgalom egyik úttörőjeként a régi zene történelmi kontextusait elemezve megkísérelte feltárni a művek eredeti hangzását.

Az 1985-ben alapított, ötvenmillió yen (kb. háromszáznyolcvanezer euró) pénzjutalommal járó kitüntetést évente adják ki. Dr. Kazuo Inamori, az Inamori Alapítvány alapítója és elnöke elmondta, azért hozták létre a díjat, mert a hihetetlen tudományos és technikai teljesítmények korában spirituális énünk szánalmas lemaradásban van, s így kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy a tudományos fejlődés mellett a lelki elmélyülés is éppoly szükséges. A Kyoto-díjakat ünnepélyes ceremónia kíséretében novemberben adják majd át Japánban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.