Klasszikus

Három évre biztos lehet a működés

2008.08.21. 00:00
Ajánlom
Esővel kezdődött, de napsütéssel végződött a tíznapos Zempléni Fesztivál, amelynek zárlataként nagy bejelentések, ünnepélyes dedikálások már a jövő évi fesztivál sikerét is megelőlegezték.

Sárospatak város díszkulcsa ünnepélyesen "bezárta" a XVII. Zempléni Fesztivált. A rendezvény utolsó előtti napján újra beborult az ég és eleredt az eső, így a két szabadtéri rendezvényt fedett helyen mutatták be a művészek. A füzéri várhoz érkező közönség Stravinszky remekművét, A katona történetét egy hangulatosan berendezett pajtában nézhette-hallgathatta meg, melynek egyedi hangulata is fokozta a mű sikerét. Orff Carmina Buranája pedig beköltözött a sárospataki Művelődés Házába, ahol a táncos elemekkel átszőtt színpadi előadás hatalmas sikert aratott. Az est fellépői a Honvéd Táncszínház, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar voltak, Hollerung Gábor vezényletével.

A fesztivál utolsó napján újra napsütés fogadta a szerencsi várhoz látogatókat, ahová Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkára is ellátogatott. A szerencsi Reneszánsz napok keretében a Company Canario és a Musica Profana régizene együttes programjának kezdete előtt ünnepélyesen kézjegyével látta el a Nagy Reneszánsz Könyvet, a Reneszánsz Év alkalmából útjára indított, országjáró emlékkönyvet. A ceremónián részt vett még Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere.

A záróhangversenyt az idén 45 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar adta, Rolla János vezetésével. Emlékezetes, hogy a zenekar az Óbudai Társaskörrel közösen, 1992-ben hívta életre a művészeti fesztivál közvetlen elődjének számító Zempléni Művészeti Napokat, amely 2004-ben, a "tradíció és megújulás" jegyében folytatódott tovább, immár mai formájában, Zempléni Fesztivál néven. A zenekar meghívott szólistája Rost Andrea világhírű szoprán énekesnő, aki első ízben volt vendége a fesztiválnak. A koncerten elhangzott Schubert C-dúr vonósötösének zenekari változata, melyet a zsúfolásig megtelt templomi közönség vastapssal jutalmazott. A szünet után Rost Andrea lépett a református templom színpadára, ahol Pergolesi Stabat Materéből hallhattunk két szoprán áriát, a Cujus animam és a Vidit suum kezdetűt, mindkettőben gyönyörű színeket varázsolt az énekesnő. Ezután újra a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszott, Mozart c-moll Adagio és fúga című szerzeményét, c-moll miséjének "Laudamus te" kezdetű koloratúrás áriáját hallhattuk Rost Andreától. Az este ráadásaként Mozart szopránra és zenekarra írt kompozíciójának, az Exultate, Jubilaténak Alleluja-tétele csendült fel. A koncert végén szűnni nem akaró taps fejezte ki azt az emelkedett hangulatot, melyben a közönség ünnepelte a színvonalas produkciót.

Az záróhangversenyt követő fogadáson az NKA elnöke, Harsányi László bejelentette, a fesztivál értékeinek megőrzése érdekében javaslatot tesz az alap főbizottságának, hogy szorgalmazza egy három évre szóló együttműködési szerződés megkötésére a főtámogató Antenna Hungáriával, akinek köszönhetően idén is sikerrel zárult a tizenhetedik Zempléni Fesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.