Klasszikus

Három évre biztos lehet a működés

2008.08.21. 00:00
Ajánlom
Esővel kezdődött, de napsütéssel végződött a tíznapos Zempléni Fesztivál, amelynek zárlataként nagy bejelentések, ünnepélyes dedikálások már a jövő évi fesztivál sikerét is megelőlegezték.

Sárospatak város díszkulcsa ünnepélyesen "bezárta" a XVII. Zempléni Fesztivált. A rendezvény utolsó előtti napján újra beborult az ég és eleredt az eső, így a két szabadtéri rendezvényt fedett helyen mutatták be a művészek. A füzéri várhoz érkező közönség Stravinszky remekművét, A katona történetét egy hangulatosan berendezett pajtában nézhette-hallgathatta meg, melynek egyedi hangulata is fokozta a mű sikerét. Orff Carmina Buranája pedig beköltözött a sárospataki Művelődés Házába, ahol a táncos elemekkel átszőtt színpadi előadás hatalmas sikert aratott. Az est fellépői a Honvéd Táncszínház, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar voltak, Hollerung Gábor vezényletével.

A fesztivál utolsó napján újra napsütés fogadta a szerencsi várhoz látogatókat, ahová Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkára is ellátogatott. A szerencsi Reneszánsz napok keretében a Company Canario és a Musica Profana régizene együttes programjának kezdete előtt ünnepélyesen kézjegyével látta el a Nagy Reneszánsz Könyvet, a Reneszánsz Év alkalmából útjára indított, országjáró emlékkönyvet. A ceremónián részt vett még Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere.

A záróhangversenyt az idén 45 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar adta, Rolla János vezetésével. Emlékezetes, hogy a zenekar az Óbudai Társaskörrel közösen, 1992-ben hívta életre a művészeti fesztivál közvetlen elődjének számító Zempléni Művészeti Napokat, amely 2004-ben, a "tradíció és megújulás" jegyében folytatódott tovább, immár mai formájában, Zempléni Fesztivál néven. A zenekar meghívott szólistája Rost Andrea világhírű szoprán énekesnő, aki első ízben volt vendége a fesztiválnak. A koncerten elhangzott Schubert C-dúr vonósötösének zenekari változata, melyet a zsúfolásig megtelt templomi közönség vastapssal jutalmazott. A szünet után Rost Andrea lépett a református templom színpadára, ahol Pergolesi Stabat Materéből hallhattunk két szoprán áriát, a Cujus animam és a Vidit suum kezdetűt, mindkettőben gyönyörű színeket varázsolt az énekesnő. Ezután újra a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszott, Mozart c-moll Adagio és fúga című szerzeményét, c-moll miséjének "Laudamus te" kezdetű koloratúrás áriáját hallhattuk Rost Andreától. Az este ráadásaként Mozart szopránra és zenekarra írt kompozíciójának, az Exultate, Jubilaténak Alleluja-tétele csendült fel. A koncert végén szűnni nem akaró taps fejezte ki azt az emelkedett hangulatot, melyben a közönség ünnepelte a színvonalas produkciót.

Az záróhangversenyt követő fogadáson az NKA elnöke, Harsányi László bejelentette, a fesztivál értékeinek megőrzése érdekében javaslatot tesz az alap főbizottságának, hogy szorgalmazza egy három évre szóló együttműködési szerződés megkötésére a főtámogató Antenna Hungáriával, akinek köszönhetően idén is sikerrel zárult a tizenhetedik Zempléni Fesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.