Klasszikus

Három fesztivál egy kézből

2008.09.16. 00:00
Ajánlom
Hamarosan kezdetét veszi a Budapesti Zenei Hetek programsorozata, amely a Korunk Zenéje rendezvénysort és a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált is magában foglalja. Budapest legrégebbi zenei fesztiválja szeptember 25. és október 21. között várja az érdeklődőket az ország több pontján.

A Budapesti Zenei Hetek nyitókoncertjét Bartók halálának évfordulójához igyekezett igazítani a a Filharmónia Budapest Kht., a fesztivál szervezője: 25-én a Zeneakadémián a Württembergische Philharmonie játszik, akik igazán különleges műsorral mutatkoznak be hazánkba. Az est szólistája Isabelle Faust lesz, aki nemzetközi karrierjének kapujában áll, és a Magyarországon szinte alig játszott Schumann hegedűversenyt fogja tolmácsolni. Szeptember 26-án, a valódi Bartók-évfordulón Kocsis Zoltán és Vadim Repin ad koncertet a 101 éves falak között.

A Korunk Zenéje kortárszenei fesztivál igyekszik megőrizni hagyományait, és elsősorban magyar zeneszerzők darabjait tűzi műsorára. A rendezvénysorozaton számos ősbemutató hangzik majd el, ebből hét magyarországi bemutató lesz. Messiaen: Trois Petites Liturgies de la Présence Divine című oratorikus kompozíciója a párizsi 1943-as bemutató után nálunk hangzik el másodszor, október 4-én az Olasz Kultúrintézetben. A francia zeneszerző születésének 100. évfordulójára egy másik hangversenyt szentelnek a szervezők október 5-én a Belvárosi Főplébániatemplomban. A Fischer Annie és a Lakatos-Ablakos Dezső öszötöndíjasok is a Budapesti Zenei Hetek alatt kapnak bemutatkozási lehetőséget. Jérome Bloch, akit eddig csak a Francia Intézet igazgató helyetteseként ismerhettünk, zongoristaként ezen a fesztiválon fog debütálni október 21-én az Akadémia Vonósnégyessel a Bartók Emlékházban. Az idei kínálatban is megtalálhatók természetesen az Elektrokoncertek és a Magyar klarinét antológia koncertjei is.

A Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál idén jubilál, hiszen 2008-ban 10. alkalommal rendezik meg. Korábban ez a rendezvénysorozat elsősorban vokális kompozíciókra épült, idén azonban új szempontok alapján szeretnék bemutatni a Mária-kultuszhoz kapcsolódó zenei alkotásokat. Így kerülhet sor Liszt-, folklór- és kortárs estre is, de kiállítás, filmvetítés és táncház is kapcsolódik a programokhoz. A New College Choir Oxford Nagy-Britanniából érkezik, míg a Svetilen Énekegyüttes Oroszországban. Nevük az ószláv terminológia szerint fényéneket jelent, műsorukon ortodox vallási népi énekek szerepelnek, amelyeket Győrben október 9-én és 10-én, Budapesten 11-én a Petőfi téri Nagyboldogasszony Ortodox Székesegyházban hallhatnak az érdeklődők. Október 8-án az El Sabio Consort XIII. századi cantigákra épülő, többszörösen kipróbált műsorral vesz részt a programokban Philipp György vezetésével, Palya Bea közreműködésével. A jubileumi eseménysorban részt vesz a Kassai Szent Cirill és Metód Katedrális Kórusa, valamint koncertet ad a Pál család és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes is.

Igric György, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatója elmondta, hogy vidéki bérleteik értékesítése már megkezdődött. A vidéken szervezett koncerteket a Raiffeisen Bank támogatja, míg más rendezvényeikhez az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kapnak jelentős segítséget. Jelenleg az ország 9 vidéki városában 11 bérletük van, melyek iránt nagy az érdeklődés és az igény, hiszen minden évben új városok kívánnak bekerülni a zenei vérkeringésbe: idén Dotog és Nagykanizsa csatlakozott. Ezen bérleti hangversenyeken olyan jeles művészek játszanak, mint a Württembergische Philharmonie, a New College Choir Oxford, a Svetilen Énekegyüttes, a Prágai Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bartók Vonósnégyes, Kocsis Zoltán vagy Jandó Jenő.

A 2009-es év kiemelt jeletőségű lesz a Filharmónia Budapest Kht. számára, hiszen a zeneszerzői évfordulók mellett (Haydn, Purcell, Liszt) számos rendezvényük jubilál majd. A Soproni Régi Zenei Napok és a Szombathelyi Bartók Szeminárium 25, míg a Korunk Zenéje 35, a Budapesti Zenei Hetek 50 éves lesz. "Az ünnepi események megvalósításához különösen nagy erőfeszítéseket kell majd tennünk, és arra készülünk, hogy a nagyrendezvényeinket a korábbi éveknél is rangosabb programokkal töltsük meg." – mondta Igric György.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.