Klasszikus

Három fesztivál egy kézből

2008.09.16. 00:00
Ajánlom
Hamarosan kezdetét veszi a Budapesti Zenei Hetek programsorozata, amely a Korunk Zenéje rendezvénysort és a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált is magában foglalja. Budapest legrégebbi zenei fesztiválja szeptember 25. és október 21. között várja az érdeklődőket az ország több pontján.

A Budapesti Zenei Hetek nyitókoncertjét Bartók halálának évfordulójához igyekezett igazítani a a Filharmónia Budapest Kht., a fesztivál szervezője: 25-én a Zeneakadémián a Württembergische Philharmonie játszik, akik igazán különleges műsorral mutatkoznak be hazánkba. Az est szólistája Isabelle Faust lesz, aki nemzetközi karrierjének kapujában áll, és a Magyarországon szinte alig játszott Schumann hegedűversenyt fogja tolmácsolni. Szeptember 26-án, a valódi Bartók-évfordulón Kocsis Zoltán és Vadim Repin ad koncertet a 101 éves falak között.

A Korunk Zenéje kortárszenei fesztivál igyekszik megőrizni hagyományait, és elsősorban magyar zeneszerzők darabjait tűzi műsorára. A rendezvénysorozaton számos ősbemutató hangzik majd el, ebből hét magyarországi bemutató lesz. Messiaen: Trois Petites Liturgies de la Présence Divine című oratorikus kompozíciója a párizsi 1943-as bemutató után nálunk hangzik el másodszor, október 4-én az Olasz Kultúrintézetben. A francia zeneszerző születésének 100. évfordulójára egy másik hangversenyt szentelnek a szervezők október 5-én a Belvárosi Főplébániatemplomban. A Fischer Annie és a Lakatos-Ablakos Dezső öszötöndíjasok is a Budapesti Zenei Hetek alatt kapnak bemutatkozási lehetőséget. Jérome Bloch, akit eddig csak a Francia Intézet igazgató helyetteseként ismerhettünk, zongoristaként ezen a fesztiválon fog debütálni október 21-én az Akadémia Vonósnégyessel a Bartók Emlékházban. Az idei kínálatban is megtalálhatók természetesen az Elektrokoncertek és a Magyar klarinét antológia koncertjei is.

A Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál idén jubilál, hiszen 2008-ban 10. alkalommal rendezik meg. Korábban ez a rendezvénysorozat elsősorban vokális kompozíciókra épült, idén azonban új szempontok alapján szeretnék bemutatni a Mária-kultuszhoz kapcsolódó zenei alkotásokat. Így kerülhet sor Liszt-, folklór- és kortárs estre is, de kiállítás, filmvetítés és táncház is kapcsolódik a programokhoz. A New College Choir Oxford Nagy-Britanniából érkezik, míg a Svetilen Énekegyüttes Oroszországban. Nevük az ószláv terminológia szerint fényéneket jelent, műsorukon ortodox vallási népi énekek szerepelnek, amelyeket Győrben október 9-én és 10-én, Budapesten 11-én a Petőfi téri Nagyboldogasszony Ortodox Székesegyházban hallhatnak az érdeklődők. Október 8-án az El Sabio Consort XIII. századi cantigákra épülő, többszörösen kipróbált műsorral vesz részt a programokban Philipp György vezetésével, Palya Bea közreműködésével. A jubileumi eseménysorban részt vesz a Kassai Szent Cirill és Metód Katedrális Kórusa, valamint koncertet ad a Pál család és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes is.

Igric György, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatója elmondta, hogy vidéki bérleteik értékesítése már megkezdődött. A vidéken szervezett koncerteket a Raiffeisen Bank támogatja, míg más rendezvényeikhez az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kapnak jelentős segítséget. Jelenleg az ország 9 vidéki városában 11 bérletük van, melyek iránt nagy az érdeklődés és az igény, hiszen minden évben új városok kívánnak bekerülni a zenei vérkeringésbe: idén Dotog és Nagykanizsa csatlakozott. Ezen bérleti hangversenyeken olyan jeles művészek játszanak, mint a Württembergische Philharmonie, a New College Choir Oxford, a Svetilen Énekegyüttes, a Prágai Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bartók Vonósnégyes, Kocsis Zoltán vagy Jandó Jenő.

A 2009-es év kiemelt jeletőségű lesz a Filharmónia Budapest Kht. számára, hiszen a zeneszerzői évfordulók mellett (Haydn, Purcell, Liszt) számos rendezvényük jubilál majd. A Soproni Régi Zenei Napok és a Szombathelyi Bartók Szeminárium 25, míg a Korunk Zenéje 35, a Budapesti Zenei Hetek 50 éves lesz. "Az ünnepi események megvalósításához különösen nagy erőfeszítéseket kell majd tennünk, és arra készülünk, hogy a nagyrendezvényeinket a korábbi éveknél is rangosabb programokkal töltsük meg." – mondta Igric György.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.