Klasszikus

Három fesztivál és egy új bérlet a Filharmónia Magyarországtól

2014.05.15. 16:05
Ajánlom
Az OrgonaPont Fesztivál, a Régi Zenei Napok, valamint a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál várja nyáron az érdeklődőket. A Filharmónia eddigi bérletein kívül ősztől egy új programsorozat is indul Unikum címen.

2014. június 1-én a Filharmónia Magyarország első ízben rendezi meg az Országos OrgonaPont Fesztivált, amelynek középpontjában a hangszerek királynője, az orgona áll. Ezen a napon mindenki az orgonáról beszél, megszólalnak rég nem hallott és ismert hangszerek egyaránt. A különleges, akár egész zenekart helyettesítő instrumentumon át a rá íródott művek is fókuszba kerülnek. A fesztivál négy fő koncertje Harkán, Budapesten, Debrecenben és Pécsett kerül megrendezésre. A fesztivál honlapján, folyamatosan jelentkeznek további koncertekkel az orgonisták, így például Pannonhalma és Kecskemét is részt vesz az eseményen. Az ezt megelőző héten egy meglepő helyszínként a WestEnd City Centerben is lesz mini orgonakoncert naponta négyszer május 26-31. között. Emellett a fesztivál kiállításán a bevásárlóközpontban az aquincumi víziorgonát is megcsodálhatják az arra járók.

A Filharmónia Magyarország második nyári fesztiválja a Régi Zenei Napok, amelyre idén június 21-28. között kerül majd sor Fertődön. Hazánk első és máig legrangosabb, harmincadik alkalommal megrendezett historikus zenei fesztiválját abban az Eszterházy kastélyban tartják meg, ahol Joseph Haydn is húsz évig élt és alkotott. Neves, szakmailag elismert külföldi előadóművész-professzorok, így Nancy Argenta, Ingrid Attrot, Dmitrij Szinkovszkij és Széll Rita várják mesterkurzusaikkal a világ minden tájáról érkező zenészeket, a régi zene megszállottjait. Emellett rangos koncertek, programok tarkítják a fesztivált, a fellépők közt szerepel például Vashegyi György, vagy a Concerto Armonico. A nyitó és záró hétvégén gyermekprogramok várják az odalátogatókat: a szervezők mesével, kobozzal, dudával, hegedűvel, és egy kis tánccal csalogatnak a felújított kastély gyönyörű termeibe és fantasztikus parkjába.

Július 11-19. között Szombathelyen rendezik a Nemzetközi Bartók Fesztivált, amely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár harminc éve. A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a hetvenéves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze a szervezők. A hagyományokhoz híven Bartók életműve adja a fesztivál vázát, a "Bartók-Új zene" mottónak megfelelően pedig új kortárs kompozíciók hangzanak majd el. Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját, a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies c. művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül a szerző különleges kamaraoperája, a Harakiri, kamaradarabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc stb.) is, illetve levetítik a Paradise reloaded (Lilith) c. opera filmfelvételét. Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének "Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről, valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

Aki egyetlen bérletet választ, annak mindenképp érdemes Unikum bérletet váltania, hiszen fantasztikus hazai és külföldi előadókat hallhat, miközben élvezheti a Zeneakadémia akusztikáját, új oldaláról ismerheti meg az Erkel Színházat, valamint meghallgathatja a Mátyás templom frissen felújított, közönség előtti játszóasztallal ellátott orgonáját. A négy koncert fellépői közt megtaláljuk Martin Bakert, a Westminster orgonaművészét, Mihail Pletnyovot, Baráti Kristófot, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst és Vásáry Tamást is. Az Unikum bérlet programjában - zenei különlegességektől az ismert dallamokig - minden zenerajongó megtalálhatja a neki tetsző koncertet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Klasszikus ajánló

Idén 19. alkalommal várja hallgatóit a Crescendo Nyári Akadémia

Január 10-én indult a kedvezményes jelentkezés a nemzetközi komolyzenei mesterkurzusra, a Crescendo Nyári Akadémiára, melyre idén is Tokajban kerül sor 2023. július 23. és augusztus 4. között.
Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.