Klasszikus

Három fesztivál és egy új bérlet a Filharmónia Magyarországtól

2014.05.15. 16:05
Ajánlom
Az OrgonaPont Fesztivál, a Régi Zenei Napok, valamint a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál várja nyáron az érdeklődőket. A Filharmónia eddigi bérletein kívül ősztől egy új programsorozat is indul Unikum címen.

2014. június 1-én a Filharmónia Magyarország első ízben rendezi meg az Országos OrgonaPont Fesztivált, amelynek középpontjában a hangszerek királynője, az orgona áll. Ezen a napon mindenki az orgonáról beszél, megszólalnak rég nem hallott és ismert hangszerek egyaránt. A különleges, akár egész zenekart helyettesítő instrumentumon át a rá íródott művek is fókuszba kerülnek. A fesztivál négy fő koncertje Harkán, Budapesten, Debrecenben és Pécsett kerül megrendezésre. A fesztivál honlapján, folyamatosan jelentkeznek további koncertekkel az orgonisták, így például Pannonhalma és Kecskemét is részt vesz az eseményen. Az ezt megelőző héten egy meglepő helyszínként a WestEnd City Centerben is lesz mini orgonakoncert naponta négyszer május 26-31. között. Emellett a fesztivál kiállításán a bevásárlóközpontban az aquincumi víziorgonát is megcsodálhatják az arra járók.

A Filharmónia Magyarország második nyári fesztiválja a Régi Zenei Napok, amelyre idén június 21-28. között kerül majd sor Fertődön. Hazánk első és máig legrangosabb, harmincadik alkalommal megrendezett historikus zenei fesztiválját abban az Eszterházy kastélyban tartják meg, ahol Joseph Haydn is húsz évig élt és alkotott. Neves, szakmailag elismert külföldi előadóművész-professzorok, így Nancy Argenta, Ingrid Attrot, Dmitrij Szinkovszkij és Széll Rita várják mesterkurzusaikkal a világ minden tájáról érkező zenészeket, a régi zene megszállottjait. Emellett rangos koncertek, programok tarkítják a fesztivált, a fellépők közt szerepel például Vashegyi György, vagy a Concerto Armonico. A nyitó és záró hétvégén gyermekprogramok várják az odalátogatókat: a szervezők mesével, kobozzal, dudával, hegedűvel, és egy kis tánccal csalogatnak a felújított kastély gyönyörű termeibe és fantasztikus parkjába.

Július 11-19. között Szombathelyen rendezik a Nemzetközi Bartók Fesztivált, amely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár harminc éve. A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a hetvenéves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze a szervezők. A hagyományokhoz híven Bartók életműve adja a fesztivál vázát, a "Bartók-Új zene" mottónak megfelelően pedig új kortárs kompozíciók hangzanak majd el. Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját, a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies c. művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül a szerző különleges kamaraoperája, a Harakiri, kamaradarabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc stb.) is, illetve levetítik a Paradise reloaded (Lilith) c. opera filmfelvételét. Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének "Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről, valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

Aki egyetlen bérletet választ, annak mindenképp érdemes Unikum bérletet váltania, hiszen fantasztikus hazai és külföldi előadókat hallhat, miközben élvezheti a Zeneakadémia akusztikáját, új oldaláról ismerheti meg az Erkel Színházat, valamint meghallgathatja a Mátyás templom frissen felújított, közönség előtti játszóasztallal ellátott orgonáját. A négy koncert fellépői közt megtaláljuk Martin Bakert, a Westminster orgonaművészét, Mihail Pletnyovot, Baráti Kristófot, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst és Vásáry Tamást is. Az Unikum bérlet programjában - zenei különlegességektől az ismert dallamokig - minden zenerajongó megtalálhatja a neki tetsző koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.