Klasszikus

Három fesztivál és egy új bérlet a Filharmónia Magyarországtól

2014.05.15. 16:05
Ajánlom
Az OrgonaPont Fesztivál, a Régi Zenei Napok, valamint a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál várja nyáron az érdeklődőket. A Filharmónia eddigi bérletein kívül ősztől egy új programsorozat is indul Unikum címen.

2014. június 1-én a Filharmónia Magyarország első ízben rendezi meg az Országos OrgonaPont Fesztivált, amelynek középpontjában a hangszerek királynője, az orgona áll. Ezen a napon mindenki az orgonáról beszél, megszólalnak rég nem hallott és ismert hangszerek egyaránt. A különleges, akár egész zenekart helyettesítő instrumentumon át a rá íródott művek is fókuszba kerülnek. A fesztivál négy fő koncertje Harkán, Budapesten, Debrecenben és Pécsett kerül megrendezésre. A fesztivál honlapján, folyamatosan jelentkeznek további koncertekkel az orgonisták, így például Pannonhalma és Kecskemét is részt vesz az eseményen. Az ezt megelőző héten egy meglepő helyszínként a WestEnd City Centerben is lesz mini orgonakoncert naponta négyszer május 26-31. között. Emellett a fesztivál kiállításán a bevásárlóközpontban az aquincumi víziorgonát is megcsodálhatják az arra járók.

A Filharmónia Magyarország második nyári fesztiválja a Régi Zenei Napok, amelyre idén június 21-28. között kerül majd sor Fertődön. Hazánk első és máig legrangosabb, harmincadik alkalommal megrendezett historikus zenei fesztiválját abban az Eszterházy kastélyban tartják meg, ahol Joseph Haydn is húsz évig élt és alkotott. Neves, szakmailag elismert külföldi előadóművész-professzorok, így Nancy Argenta, Ingrid Attrot, Dmitrij Szinkovszkij és Széll Rita várják mesterkurzusaikkal a világ minden tájáról érkező zenészeket, a régi zene megszállottjait. Emellett rangos koncertek, programok tarkítják a fesztivált, a fellépők közt szerepel például Vashegyi György, vagy a Concerto Armonico. A nyitó és záró hétvégén gyermekprogramok várják az odalátogatókat: a szervezők mesével, kobozzal, dudával, hegedűvel, és egy kis tánccal csalogatnak a felújított kastély gyönyörű termeibe és fantasztikus parkjába.

Július 11-19. között Szombathelyen rendezik a Nemzetközi Bartók Fesztivált, amely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár harminc éve. A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a hetvenéves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze a szervezők. A hagyományokhoz híven Bartók életműve adja a fesztivál vázát, a "Bartók-Új zene" mottónak megfelelően pedig új kortárs kompozíciók hangzanak majd el. Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját, a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies c. művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül a szerző különleges kamaraoperája, a Harakiri, kamaradarabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc stb.) is, illetve levetítik a Paradise reloaded (Lilith) c. opera filmfelvételét. Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének "Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről, valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

Aki egyetlen bérletet választ, annak mindenképp érdemes Unikum bérletet váltania, hiszen fantasztikus hazai és külföldi előadókat hallhat, miközben élvezheti a Zeneakadémia akusztikáját, új oldaláról ismerheti meg az Erkel Színházat, valamint meghallgathatja a Mátyás templom frissen felújított, közönség előtti játszóasztallal ellátott orgonáját. A négy koncert fellépői közt megtaláljuk Martin Bakert, a Westminster orgonaművészét, Mihail Pletnyovot, Baráti Kristófot, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst és Vásáry Tamást is. Az Unikum bérlet programjában - zenei különlegességektől az ismert dallamokig - minden zenerajongó megtalálhatja a neki tetsző koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.