Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

2023.09.25. 14:15
Ajánlom
Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

A már végzett, de még mindig fiatal zenészek fóruma a Zeneakadémia Y Generáció című sorozata, amelynek koncertjein kiváló kamarazenei formációkat ismerhet meg a Solti Terembe látogató közönség. Szeptember 27-én a Trio Energico, azaz Ilosfai Csenge, Mády-Szabó Eszter és Vida Mónika Ruth lép majd színpadra.

A többszörös versenygyőztes Trio Energico a zongoratriók műfajában kiemelkedő együttes Magyarországon, ugyanis a művésznők fiatal koruk ellenére jelentős és komoly eredményeket tudhatnak magukénak. Nyolcéves fennállásuk óta töretlenül hisznek a zene felszabadító erejében. Közös vágyuk, hogy mindenki számára elvigyék a zene szeretetét és világát. Céljuk továbbá a klasszikus repertoáron túl a nemzetközi és magyar kortárs zene népszerűsítése is, amit örömmel illesztenek be koncertjeikbe. Az együttes 2015-ös megalakulásakor még mindhárom zenész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult.

A jó barátság és összhang a zenélésben is nagyon hamar megmutatkozott: alig pár hónap együttműködés után kiemelt nívódíjat kaptak a Dohnányi Ernő Országos Kamarazenei Versenyen,

majd ugyanebben az évben megnyerték a XIII. Premio Città di Padova Nemzetközi Zenei Versenyt Olaszországban, 2016-ban pedig a Danubia Talents Nemzetközi Versenyt, valamint a The Art of Chamber Music International Competitiont. Koncerteztek Európa több országában, valamint Amerikában, és szerepeltek a 2015-ös milánói világkiállításon.

A zongoratriót sokan a legkiegyensúlyozottabb, legharmonikusabb kamarazenei műfajnak tartják, a zongorista két keze és a két vonóshangszeres tökéletes egységet alkothat.

A koncert műsorán három különböző korszak szerzői szerepelnek, így egyszersmind a műfaj sokszínűségéről is képet kaphatunk.

Az első mű Haydn „Cigány” melléknévvel illetett G-dúr zongoratriója lesz, melynek harmadik, Rondo all'Ongarese tételében verbunkos dallamok is felcsendülnek. Mendelssohn 1. (d-moll) zongoratriójában a szerző különösen technikás billentyűs szólamot írt, amelyet a mű bemutatóján maga játszott. A darab azonnal sikert aratott, Robert Schumann saját koruk mestertriójának nevezte azt.

Sosztakovics magával ragadó szépségű II. (e-moll) zongoratrióját nem sokkal korábban elhunyt barátja, Ivan Szollertinszkij emlékének szentelte. A negyvenegy évesen szívrohamban elhunyt zenetudós, húsz nyelv, a színház- és történelemtudomány kiváló ismerője, a modern zene lelkes pártfogója volt, még a legsötétebb szovjet időkben sem volt hajlandó a zeneszerző ellen fordulni, amikor az a hivatalos kultúrpolitikától elütő művei miatt támadások célkeresztjébe került. A zárótétel vérfagyasztó haláltáncát más tragikus események ihlették, sajtóhírek

arról számoltak be, hogy Treblinka és Majdanek koncentrációs táboraiban az őrök nem csupán megásatták zsidó foglyaikkal a sírjaikat, hanem kényszerítették őket, hogy táncoljanak azokon.

A zongoratrió utolsó tételében egy klezmerdallam utal az áldozatokra, amelyet a komponista később egy másik művében, az önéletrajzi vonatkozású 8. vonósnégyesben is megidézett.

A koncertről további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Trio Energico (fotó/forrás: Török Anna / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.