Klasszikus

Három kórus, egy összkar

2007.10.19. 00:00
Ajánlom
Az ’56-os forradalom áldozatainak emlékére és Kodály Zoltán halálának 40. évfordulója alkalmából tart ünnepi hangversenyt a budapesti Belvárosi Vegyeskar, a Törökbálinti Kamarakórus és a püspökladányi id. Csenki Imre Vegyeskar. A koncert érdekessége, hogy a három kórus egyetlen nagy összkarként lép fel.

A Belvárosi Vegyeskar tagjai zenét kedvelő lelkes amatőrök, akik célul tűzték ki a magyar és az egyetemes kóruskultúra értékeinek megőrzését, a kóruséneklés magas szinten való népszerűsítését, terjesztését. Több alkalommal szerepeltek sikerrel Budapesten a Belvárosi Nyári Fesztiválon, rendszeresen koncerteznek templomokban, állandó résztvevői a magyar főváros kulturális rendezvényeinek, de a főváros közeli települések közönsége is gyakran láthatja őket. 2005-ben Budapesten a Terézvárosi templom adott otthont adventi koncertjüknek, amelyet hét televízió is műsorára tűzött. 2006 májusában Fonyódon az V. Nemzetközi Kórustalálkozó résztvevői voltak, augusztusban pedig Szerbiában, a kragujeváci Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválon vettek részt. Nem egy koncertjükről CD és DVD is készült. Repertoárjukon megtalálható az egyetemes kóruszene szinte minden korszaka a gregoriántól napjainkig, de jelentős helyet foglal el a kortárs magyar kóruszene és a magyar folklór is.

A Törökbálinti Kamarakórus 2000 októberében alakult, mára az egyik legelismertebb civil szervezetté vált Törökbálinton. A kamarakórus nem hivatásos énekkar, tagjai munka, illetve tanulás mellett "áldozzák fel" szabadidejüket a kóruséneklés öröméért. Kiemelkedő céljaik közé tartozik magyar zeneszerzők műveinek bemutatása, a róluk és munkásságukról való méltó megemlékezés. 2006-ban önálló hangversennyel ünnepelték Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, ahol elhangzott többek között a Négy Szlovák Népdal című dalciklus is. Idén nyáron részt vettek Polgárdiban a Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából tartott Psalmus Hungaricus előadáson.

Püspökladány id. Csenki Imre Vegyeskara 1989-ben alakult, zeneszerető és énekelni vágyó fiatalokból, Szabó Zoltán irányítása alatt. Az énekkar 1993. évben vette fel id. Csenki Imre nevét és került a Városi Művelődési Központ irányítása alá. A kórus művészeti vezetője és karnagya 2002 júniusától Iványiné Balogh Magdolna, a Csenki Imre Művészeti Iskola Csenki-díjas tanára. Az elmúlt 16 év alatt számos hazai és nemzetközi sikert tudhatnak magunk mögött, jártak többek között Franciaország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Finnország, Lengyelország és Szerbia jelentősebb kórusfesztiváljain. 2003-ban a Budapesti Nemzetközi Kórus versenyen ezüst V. fokozatú diplomát kaptak. Püspökladány Pro Urbe-díjas kórusa.

(2007. október 22. 18:45 Városmajori Jézus Szíve templom (Budapest) - Ünnepi koncert; Kodály: Pangue lingua; Purcell: Funeral Music of Queen Mary; Gounod: C-dúr mise; km.: Szász József (trombita), Toldi Károly Csaba (trombita), Pálinkás László (kürt), Tóth Zoltán (harsona), Gacsályi Róbert (timpani), Papp Gyula (elektromos orgona), Belvárosi Vegyeskar (Budapest), Törökbálinti Kamarakórus, id. Csenki Imre Vegyeskar (Püspökladány); vez.: Szabó Zoltán, Boros Tibor, Balogh Magdolna)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.