Klasszikus

Három kórus, egy összkar

2007.10.19. 00:00
Ajánlom
Az ’56-os forradalom áldozatainak emlékére és Kodály Zoltán halálának 40. évfordulója alkalmából tart ünnepi hangversenyt a budapesti Belvárosi Vegyeskar, a Törökbálinti Kamarakórus és a püspökladányi id. Csenki Imre Vegyeskar. A koncert érdekessége, hogy a három kórus egyetlen nagy összkarként lép fel.

A Belvárosi Vegyeskar tagjai zenét kedvelő lelkes amatőrök, akik célul tűzték ki a magyar és az egyetemes kóruskultúra értékeinek megőrzését, a kóruséneklés magas szinten való népszerűsítését, terjesztését. Több alkalommal szerepeltek sikerrel Budapesten a Belvárosi Nyári Fesztiválon, rendszeresen koncerteznek templomokban, állandó résztvevői a magyar főváros kulturális rendezvényeinek, de a főváros közeli települések közönsége is gyakran láthatja őket. 2005-ben Budapesten a Terézvárosi templom adott otthont adventi koncertjüknek, amelyet hét televízió is műsorára tűzött. 2006 májusában Fonyódon az V. Nemzetközi Kórustalálkozó résztvevői voltak, augusztusban pedig Szerbiában, a kragujeváci Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválon vettek részt. Nem egy koncertjükről CD és DVD is készült. Repertoárjukon megtalálható az egyetemes kóruszene szinte minden korszaka a gregoriántól napjainkig, de jelentős helyet foglal el a kortárs magyar kóruszene és a magyar folklór is.

A Törökbálinti Kamarakórus 2000 októberében alakult, mára az egyik legelismertebb civil szervezetté vált Törökbálinton. A kamarakórus nem hivatásos énekkar, tagjai munka, illetve tanulás mellett "áldozzák fel" szabadidejüket a kóruséneklés öröméért. Kiemelkedő céljaik közé tartozik magyar zeneszerzők műveinek bemutatása, a róluk és munkásságukról való méltó megemlékezés. 2006-ban önálló hangversennyel ünnepelték Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, ahol elhangzott többek között a Négy Szlovák Népdal című dalciklus is. Idén nyáron részt vettek Polgárdiban a Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából tartott Psalmus Hungaricus előadáson.

Püspökladány id. Csenki Imre Vegyeskara 1989-ben alakult, zeneszerető és énekelni vágyó fiatalokból, Szabó Zoltán irányítása alatt. Az énekkar 1993. évben vette fel id. Csenki Imre nevét és került a Városi Művelődési Központ irányítása alá. A kórus művészeti vezetője és karnagya 2002 júniusától Iványiné Balogh Magdolna, a Csenki Imre Művészeti Iskola Csenki-díjas tanára. Az elmúlt 16 év alatt számos hazai és nemzetközi sikert tudhatnak magunk mögött, jártak többek között Franciaország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Finnország, Lengyelország és Szerbia jelentősebb kórusfesztiváljain. 2003-ban a Budapesti Nemzetközi Kórus versenyen ezüst V. fokozatú diplomát kaptak. Püspökladány Pro Urbe-díjas kórusa.

(2007. október 22. 18:45 Városmajori Jézus Szíve templom (Budapest) - Ünnepi koncert; Kodály: Pangue lingua; Purcell: Funeral Music of Queen Mary; Gounod: C-dúr mise; km.: Szász József (trombita), Toldi Károly Csaba (trombita), Pálinkás László (kürt), Tóth Zoltán (harsona), Gacsályi Róbert (timpani), Papp Gyula (elektromos orgona), Belvárosi Vegyeskar (Budapest), Törökbálinti Kamarakórus, id. Csenki Imre Vegyeskar (Püspökladány); vez.: Szabó Zoltán, Boros Tibor, Balogh Magdolna)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.