Klasszikus

Három kórus, egy összkar

2007.10.19. 00:00
Ajánlom
Az ’56-os forradalom áldozatainak emlékére és Kodály Zoltán halálának 40. évfordulója alkalmából tart ünnepi hangversenyt a budapesti Belvárosi Vegyeskar, a Törökbálinti Kamarakórus és a püspökladányi id. Csenki Imre Vegyeskar. A koncert érdekessége, hogy a három kórus egyetlen nagy összkarként lép fel.

A Belvárosi Vegyeskar tagjai zenét kedvelő lelkes amatőrök, akik célul tűzték ki a magyar és az egyetemes kóruskultúra értékeinek megőrzését, a kóruséneklés magas szinten való népszerűsítését, terjesztését. Több alkalommal szerepeltek sikerrel Budapesten a Belvárosi Nyári Fesztiválon, rendszeresen koncerteznek templomokban, állandó résztvevői a magyar főváros kulturális rendezvényeinek, de a főváros közeli települések közönsége is gyakran láthatja őket. 2005-ben Budapesten a Terézvárosi templom adott otthont adventi koncertjüknek, amelyet hét televízió is műsorára tűzött. 2006 májusában Fonyódon az V. Nemzetközi Kórustalálkozó résztvevői voltak, augusztusban pedig Szerbiában, a kragujeváci Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválon vettek részt. Nem egy koncertjükről CD és DVD is készült. Repertoárjukon megtalálható az egyetemes kóruszene szinte minden korszaka a gregoriántól napjainkig, de jelentős helyet foglal el a kortárs magyar kóruszene és a magyar folklór is.

A Törökbálinti Kamarakórus 2000 októberében alakult, mára az egyik legelismertebb civil szervezetté vált Törökbálinton. A kamarakórus nem hivatásos énekkar, tagjai munka, illetve tanulás mellett "áldozzák fel" szabadidejüket a kóruséneklés öröméért. Kiemelkedő céljaik közé tartozik magyar zeneszerzők műveinek bemutatása, a róluk és munkásságukról való méltó megemlékezés. 2006-ban önálló hangversennyel ünnepelték Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, ahol elhangzott többek között a Négy Szlovák Népdal című dalciklus is. Idén nyáron részt vettek Polgárdiban a Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából tartott Psalmus Hungaricus előadáson.

Püspökladány id. Csenki Imre Vegyeskara 1989-ben alakult, zeneszerető és énekelni vágyó fiatalokból, Szabó Zoltán irányítása alatt. Az énekkar 1993. évben vette fel id. Csenki Imre nevét és került a Városi Művelődési Központ irányítása alá. A kórus művészeti vezetője és karnagya 2002 júniusától Iványiné Balogh Magdolna, a Csenki Imre Művészeti Iskola Csenki-díjas tanára. Az elmúlt 16 év alatt számos hazai és nemzetközi sikert tudhatnak magunk mögött, jártak többek között Franciaország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Finnország, Lengyelország és Szerbia jelentősebb kórusfesztiváljain. 2003-ban a Budapesti Nemzetközi Kórus versenyen ezüst V. fokozatú diplomát kaptak. Püspökladány Pro Urbe-díjas kórusa.

(2007. október 22. 18:45 Városmajori Jézus Szíve templom (Budapest) - Ünnepi koncert; Kodály: Pangue lingua; Purcell: Funeral Music of Queen Mary; Gounod: C-dúr mise; km.: Szász József (trombita), Toldi Károly Csaba (trombita), Pálinkás László (kürt), Tóth Zoltán (harsona), Gacsályi Róbert (timpani), Papp Gyula (elektromos orgona), Belvárosi Vegyeskar (Budapest), Törökbálinti Kamarakórus, id. Csenki Imre Vegyeskar (Püspökladány); vez.: Szabó Zoltán, Boros Tibor, Balogh Magdolna)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.