Klasszikus

Három lemez egy hónapban

2003.11.05. 00:00
Ajánlom
Igazán termékeny őszi szezont mondhat magáénak az Erdődy Kamarazenekar. Az együttesnek három CD-je lát napvilágot novemberben, s így a zenekar működésének kilenc éve alatt tíz kiadott lemezt tudhat maga mögött.

Az Ignaz Pleyel Hegedűversenyét és Szerenádját első felvételként megörökítő új CD folytatása a tavalyi évben megjelent, Pleyel csellóversenyeit tartalmazó dupla CD-nek, egyben befejezése a szerző összes vonós versenyművét bemutató, a Hungaroton Classic gondozásában kiadott sorozatnak. Pleyel hegedűversenye két zárótétellel maradt fenn, s a most megjelenő lemez érdekessége, hogy mindkét befejezést tartalmazza. A lemezen Szabadi Vilmos hegedűművész és Szabó Péter csellóművész szólójátékát hallhatjuk az Erdődy Kamarazenekar közreműködésével.

A tervek szerint még ebben a hónapban a boltokba kerül az a Hungaroton-kiadvány, amelyen a zenekar a Kollár Éva vezette Monteverdi Kórussal kortárs magyar szerzők műveit szólaltatja meg. A lemezen hangsúlyos helyet kapott – szintén első felvételként – Orbán György Stabat Mater című műve, amelyet 2000-ben, kifejezetten a zenekar felkérésére komponált. A felvétel szólistái Kolonits Klára és Megyesi Schwarz Lúcia, karmestere Déri András.

A Szefcsik Zsolt hegedűművész által vezetett együttes legközelebb november 11-én este hat órától lesz hallható az MTA Kongresszusi termében. A lengyel nemzeti ünnep alkalmából, a budapesti Lengyel Intézet felkérésére rendezett koncerten két lengyel (Karlowicz, Baczewicz) és két magyar (Weiner, Orbán) zeneszerző egy-egy műve szerepel.

Ugyancsak a Magyar Tudományos Akadémia (Díszterem) ad otthont az Erdődy kamarazenekar november 21-i hangversenyének, amelyet a Magyar Rádió is rögzít. A koncerten Vashegyi György vezényletével Haydn ritkán hallható A-dúr („Tempora mutantur”) szimfóniája mellett Hummel E-dúr zongoraversenye hangzik el Szokolay Balázs szólójával, valamint magyarországi bemutatóként a bécsi Anton Eberl merész hangzású, 1803-ból származó Esz-dúr szimfóniája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.