Klasszikus

Három lemez egy hónapban

2003.11.05. 00:00
Ajánlom
Igazán termékeny őszi szezont mondhat magáénak az Erdődy Kamarazenekar. Az együttesnek három CD-je lát napvilágot novemberben, s így a zenekar működésének kilenc éve alatt tíz kiadott lemezt tudhat maga mögött.

Az Ignaz Pleyel Hegedűversenyét és Szerenádját első felvételként megörökítő új CD folytatása a tavalyi évben megjelent, Pleyel csellóversenyeit tartalmazó dupla CD-nek, egyben befejezése a szerző összes vonós versenyművét bemutató, a Hungaroton Classic gondozásában kiadott sorozatnak. Pleyel hegedűversenye két zárótétellel maradt fenn, s a most megjelenő lemez érdekessége, hogy mindkét befejezést tartalmazza. A lemezen Szabadi Vilmos hegedűművész és Szabó Péter csellóművész szólójátékát hallhatjuk az Erdődy Kamarazenekar közreműködésével.

A tervek szerint még ebben a hónapban a boltokba kerül az a Hungaroton-kiadvány, amelyen a zenekar a Kollár Éva vezette Monteverdi Kórussal kortárs magyar szerzők műveit szólaltatja meg. A lemezen hangsúlyos helyet kapott – szintén első felvételként – Orbán György Stabat Mater című műve, amelyet 2000-ben, kifejezetten a zenekar felkérésére komponált. A felvétel szólistái Kolonits Klára és Megyesi Schwarz Lúcia, karmestere Déri András.

A Szefcsik Zsolt hegedűművész által vezetett együttes legközelebb november 11-én este hat órától lesz hallható az MTA Kongresszusi termében. A lengyel nemzeti ünnep alkalmából, a budapesti Lengyel Intézet felkérésére rendezett koncerten két lengyel (Karlowicz, Baczewicz) és két magyar (Weiner, Orbán) zeneszerző egy-egy műve szerepel.

Ugyancsak a Magyar Tudományos Akadémia (Díszterem) ad otthont az Erdődy kamarazenekar november 21-i hangversenyének, amelyet a Magyar Rádió is rögzít. A koncerten Vashegyi György vezényletével Haydn ritkán hallható A-dúr („Tempora mutantur”) szimfóniája mellett Hummel E-dúr zongoraversenye hangzik el Szokolay Balázs szólójával, valamint magyarországi bemutatóként a bécsi Anton Eberl merész hangzású, 1803-ból származó Esz-dúr szimfóniája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.