Klasszikus

Három neves tenorral lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekar

2023.01.23. 14:25
Ajánlom
A Zeneakadémián tartott esten Fekete Attila, Horváth István és Tóbisz Titusz lép fel, az áriáik között népszerű komponisták műveit megidéző, rövid zenekari darabok csendülnek fel.

Bár az operagálák általában különböző hangfajú énekesekre építenek, a híres Három Tenor-koncertek óta tudjuk, milyen különleges élmény lehet ugyanannak a hangfajnak a lehetőségeit és szépségeit egyetlen este alatt kiélvezni. A MÁV Szimfonikus Zenekar gálaestjén, Kesselyák Gergely vezényletével

népszerű operarészleteket és különlegességeket is hallhat a közönség, ráadásul három, egyedi karakterű énekművész előadásában.

A műsoron olyan gyakran játszott szerzők mellett, mint Rossini, Verdi, Leoncavallo, Puccini, Erkel vagy Wagner, hallható lesz például a szlovák populáris zene meghatározó alakjának, Gejza Dusíknak egy műve is, de a kortárs olasz komponista, Girolamo Deraco Oceano című operájából is elhangzik egy részlet, amelyben a szerző a 19. században Dél-Amerikába kivándorolt olaszokról emlékezett meg.

Fekete Gyula Excelsior! című operája Liszt Ferenc életének egy epizódját dolgozza fel, ebből a műből a főszereplő áriája csendül fel a koncerten.

Az énekelt részletek között Respighi Rossiniana és Korngold Straussiana című zenekari darabját hallhatja a közönség.

Fekete Attila az olasz operairodalom főszerepeinek egész során énekelte el, a sokoldalú művésztől ugyanakkor a magyar és a német repertoár sem áll távol. Horváth István elsősorban a lírai és a bel canto tenorszerepek világában mozog otthonosan, könnyed magasságai már sok előadását emlékezetessé tették. A Magyar Állami Operaházban rendszeresen hallható két művészhez a Kassai Állami Színház énekese, Tóbisz Titusz csatlakozik, aki a rock és a musical műfajában is kipróbálta magát. Az est folyamán mindannyian énekelnek jelentős szerepeikből is, ugyanakkor előadnak olyan áriákat, amelyet eddig nem vagy csak ritkán hallhatott tőlük a közönség.

Operaest
január 27. 19:00, Zeneakadémia

Közreműködik: Fekete Attila – tenor, Horváth István – tenor, Tóbisz Titusz - tenor
MÁV Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Kesselyák Gergely

Részletes program és jegyinformáció ide kattintva érhető el.

Fejléckép: Fekete Attila, Tóbisz Titusz és Horváth István (forrás: Magyar Állami Operaház, Kassai Állami Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.
Klasszikus interjú

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

A Hallgassunk Schubertet!-koncertsorozat január 28-án felvillantja a schuberti életmű sokszínűségét. A műsor részleteiről a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatójával, Keller Andrással beszélgettünk.