Klasszikus

Hároméves lett az "építészeti Stradivari"

2013.10.08. 17:35
Ajánlom
A pécsi Kodály Központ, amelyet Maxim Vengerov hasonlított a neves itáliai hangszerkészítő remekeihez, az elmúlt három év alatt csaknem ötszáz rendezvényt szervezett. Ezeken több mint kétszázezren vettek részt.

Mint Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője (a több rangos díjat nyert épület kezelése a cég feladata) elmondta, a programoknak körülbelül húsz százalékát konferenciák teszik ki, a túlnyomó többség azonban kulturális esemény. A fenntartó Zsolnay Örökségkezelő is szervez egyébként hangversenyeket a Kodály Központban, erre az évadra például ők hívták meg Tommy Emmanuelt és Pat Methenyt is.

Horváth Zsolt, a Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok igazgatója úgy vélte, ha egy város kulturális színtérként akarja magát definiálni, a fesztiválok ünnepi időszakai mellett a hétköznapokon is magas színvonalú rendezvényekkel, hangversenyekkel kell várnia  a közönséget. Mivel a központ megépülése jelentős európai uniós támogatást kapott, az együttesnek szigorú követelményekhez kell mérnie teljesítményét. Ennek megfelelően egy évadban 42 nagyzenekari estet adnak a 150 ezer lakosú városban.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója jelentős eseménynek nevezte, hogy beköltöztek a Kodály Központba, és onnan szervezhetik a fővároson kívüli koncertéletet. Mesterbérletük fellépői között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar egyaránt szerepel.

Az újra egységes Filharmónia Pécsre költözéséről Rácz Zoltán, az idén 30 éves Amadinda Ütőegyüttes alapítója is mint rendkívül szerencsés lépésről beszélt, nem utolsó sorban éppen azért, mert ez a gesztus is segíthet abban, hogy az intézmény kivételesen nagyszerű akusztikájú koncerttermének hírét minél színvonalasabb produkciók terjeszthessék. Rácz Zoltán felhívta a figyelmet arra az aránytalanságra, amely Budapest és a vidéki városok kulturális életének élénksége, önállósága között tapasztalható - mint megemlítette, együttesének is több jószerével a tengerentúli koncertje, mint ahány hazai, vidéki fellépésre felkérést kapnak -, épp ezért örömét fejezte ki a Pécs városával egyre jelentősebbé váló együttműködés felett. Beszélt arról is, milyen rendkívül fontosnak tartja egy olyan nemzedék felnevelését, amely otthonosan mozog a 20. század második felének zenei remekművei között, és bejelentette, hogy - ezzel a törekvéssel összefüggésben- a Pannon Filharmonikusokkal közösen új művet is rendeltek Gyöngyösi Levente zeneszerzőtől, amelyet november 14-én mutatnak be Pécsett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.