Klasszikus

Hároméves lett az "építészeti Stradivari"

2013.10.08. 17:35
Ajánlom
A pécsi Kodály Központ, amelyet Maxim Vengerov hasonlított a neves itáliai hangszerkészítő remekeihez, az elmúlt három év alatt csaknem ötszáz rendezvényt szervezett. Ezeken több mint kétszázezren vettek részt.

Mint Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője (a több rangos díjat nyert épület kezelése a cég feladata) elmondta, a programoknak körülbelül húsz százalékát konferenciák teszik ki, a túlnyomó többség azonban kulturális esemény. A fenntartó Zsolnay Örökségkezelő is szervez egyébként hangversenyeket a Kodály Központban, erre az évadra például ők hívták meg Tommy Emmanuelt és Pat Methenyt is.

Horváth Zsolt, a Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok igazgatója úgy vélte, ha egy város kulturális színtérként akarja magát definiálni, a fesztiválok ünnepi időszakai mellett a hétköznapokon is magas színvonalú rendezvényekkel, hangversenyekkel kell várnia  a közönséget. Mivel a központ megépülése jelentős európai uniós támogatást kapott, az együttesnek szigorú követelményekhez kell mérnie teljesítményét. Ennek megfelelően egy évadban 42 nagyzenekari estet adnak a 150 ezer lakosú városban.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója jelentős eseménynek nevezte, hogy beköltöztek a Kodály Központba, és onnan szervezhetik a fővároson kívüli koncertéletet. Mesterbérletük fellépői között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar egyaránt szerepel.

Az újra egységes Filharmónia Pécsre költözéséről Rácz Zoltán, az idén 30 éves Amadinda Ütőegyüttes alapítója is mint rendkívül szerencsés lépésről beszélt, nem utolsó sorban éppen azért, mert ez a gesztus is segíthet abban, hogy az intézmény kivételesen nagyszerű akusztikájú koncerttermének hírét minél színvonalasabb produkciók terjeszthessék. Rácz Zoltán felhívta a figyelmet arra az aránytalanságra, amely Budapest és a vidéki városok kulturális életének élénksége, önállósága között tapasztalható - mint megemlítette, együttesének is több jószerével a tengerentúli koncertje, mint ahány hazai, vidéki fellépésre felkérést kapnak -, épp ezért örömét fejezte ki a Pécs városával egyre jelentősebbé váló együttműködés felett. Beszélt arról is, milyen rendkívül fontosnak tartja egy olyan nemzedék felnevelését, amely otthonosan mozog a 20. század második felének zenei remekművei között, és bejelentette, hogy - ezzel a törekvéssel összefüggésben- a Pannon Filharmonikusokkal közösen új művet is rendeltek Gyöngyösi Levente zeneszerzőtől, amelyet november 14-én mutatnak be Pécsett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.