Klasszikus

Háromnapos Kurtág-fesztivál Párizsban

2006.05.29. 00:00
Ajánlom
Kurtág György: a zene mint alkotás címmel mesterkurzusokkal és koncertekkel egybekötött háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) az idén 80 éves Kurtág György tiszteletére.

A Kurtág-fesztivált a PMI, valamint az Université Párizs VIII. és az Université Strasbourg II. egyetemek közös szervezésében valósul meg. A háromnapos konferencia résztvevői Németországból, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Magyarországról érkeztek a francia fővárosba.

A fesztivál nyitásaként hétfőn a magyar zeneszerző tartott mesterkurzust fiatal zenészeknek, délután pedig a szervezők köszöntő szavai után Idézetek, tiszteletadások és referenciák Kurtág zenéjében címmel kezdődött meg a konferencia első napja Tobias Bleek, Friedemann A. Sallis, Ulrich Mosch és Diana Lenstner előadásaival. A napot Kurtág György műveiből összeállított kamarazenei koncert zárja.

Kedden Laki Péter elnökletével Interpretáció, átadás, gesztus és kompozíció címmel folytatódnak a tudományos előadások, amelyen délelőtt felszólal Gösta Neuwirth, Grégoire Tosser, Farkas Zoltán, Wilheim András és Francois Polloli. A délutáni Szöveg és zene Kurtág György műveiben című konferencián Luisa Bassetto, Daniele Cohen-Lévinas, Stafano Melis és Szervánszky Valéria hozzászólását hallgathatják meg az érdeklődők. Az esti koncerten a francia Ebene vonósnégyes Kurtág György és Bartók Béla műveiből játszik.

A szerdai zárónap résztvevői - Harmut Lück, Julia Galieva, Laki Péter és Roland Moser - Genevieve Mathon elnöklete mellett Írás és hangzás címmel vitáznak, majd Kurtág György legutóbbi szerzői időszakáról tartanak előadást a szakértők. A konferencia végén kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelyen többek közt részt vesz a zeneszerző fia, ifj. Kurtág György is.
A fesztivál záróeseményeként a szerda esti koncerten a magyar zeneszerző feleségével Kurtág Mártával és Szervánszky Valériával együtt Játékok című művéből ad elő részleteket a Párizsi Magyar Intézetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.