Klasszikus

Háromnapos Kurtág-fesztivál Párizsban

2006.05.29. 00:00
Ajánlom
Kurtág György: a zene mint alkotás címmel mesterkurzusokkal és koncertekkel egybekötött háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) az idén 80 éves Kurtág György tiszteletére.

A Kurtág-fesztivált a PMI, valamint az Université Párizs VIII. és az Université Strasbourg II. egyetemek közös szervezésében valósul meg. A háromnapos konferencia résztvevői Németországból, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Magyarországról érkeztek a francia fővárosba.

A fesztivál nyitásaként hétfőn a magyar zeneszerző tartott mesterkurzust fiatal zenészeknek, délután pedig a szervezők köszöntő szavai után Idézetek, tiszteletadások és referenciák Kurtág zenéjében címmel kezdődött meg a konferencia első napja Tobias Bleek, Friedemann A. Sallis, Ulrich Mosch és Diana Lenstner előadásaival. A napot Kurtág György műveiből összeállított kamarazenei koncert zárja.

Kedden Laki Péter elnökletével Interpretáció, átadás, gesztus és kompozíció címmel folytatódnak a tudományos előadások, amelyen délelőtt felszólal Gösta Neuwirth, Grégoire Tosser, Farkas Zoltán, Wilheim András és Francois Polloli. A délutáni Szöveg és zene Kurtág György műveiben című konferencián Luisa Bassetto, Daniele Cohen-Lévinas, Stafano Melis és Szervánszky Valéria hozzászólását hallgathatják meg az érdeklődők. Az esti koncerten a francia Ebene vonósnégyes Kurtág György és Bartók Béla műveiből játszik.

A szerdai zárónap résztvevői - Harmut Lück, Julia Galieva, Laki Péter és Roland Moser - Genevieve Mathon elnöklete mellett Írás és hangzás címmel vitáznak, majd Kurtág György legutóbbi szerzői időszakáról tartanak előadást a szakértők. A konferencia végén kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelyen többek közt részt vesz a zeneszerző fia, ifj. Kurtág György is.
A fesztivál záróeseményeként a szerda esti koncerten a magyar zeneszerző feleségével Kurtág Mártával és Szervánszky Valériával együtt Játékok című művéből ad elő részleteket a Párizsi Magyar Intézetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.