Klasszikus

Háromórányi ízelítő India és a nyugat találkozásából

2006.05.08. 00:00
Ajánlom
Soha nem éreztem még ilyen erősen, hogy valaki mesél, miközben egy hang sem hagyja el a torkát. "Csupán" a keze jár észveszejtő ritmusban a tabla fölött.

Meg persze az arcjátéka, a tekintete, testének minden mozdulata is beszédes. Zakir Hussain játszik. Mellette szintén a földön ülve John McLaughlin, kezében a gitárral, majd a többiek, akikkel néhány éve újjáalakult a hetvenes-nyolcvanas években népszerű Shakti. A 2000-ben, egy bombayi koncerten készült felvétel tökéletesen alkalmas arra, hogy megszeressük India zenéjét. Szokatlan, de mégis ismerős muzsika, számtalan érzelmet közvetítő dallamok. S mint a DVD-n található majd' egyórás, McLaughlinnal és Hussainnal készült interjúból kiderül, a zene ebben az esetben tényleg egy nyelv, amellyel történeteket mesélnek el.

Kiderül persze sok minden más is. Például az, hogyan fogta meg egy rádióműsor annyira McLaughlint, hogy úgy döntsön, mindegy melyiken, de indiai hangszeren kezd el tanulni, amint talál egy indiai mestert, aki oktatja. Az is, hogyan kezdtek el együtt dolgozni Hussainnal és Shankarral, és az is, hogyan lett a Shaktiból szinte akaratlanul ismert formáció, amely a world music előfutárává is vált egyben. Ez a rendkívül tartalmas interjú egyben a DVD leggyengébb pontja is - de csak azért, mert nincs lefordítva, még magyar felirat sem készült, így aztán csak az érti, aki jól beszél angolul.

De szerencsésre a koncertfelvételek (az eredeti Shakti 1976-os fellépése a Montreux-i Jazz Fesztiválon, az újabb együttesnek pedig a már említett bombayi, és egy 2004-es, szintén Montreux-i koncertje) élvezetéhez nem szükséges angoltudás, csak egy kicsit rá kell hangolódni erre a muzsikára. Aztán hagyni, hogy átragadjon ránk valami abból, ahogyan a Shakti tagjai viszonyulnak egymáshoz, a zenéhez, az élethez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Könyv

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.
Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.