Klasszikus

Háromórányi ízelítő India és a nyugat találkozásából

2006.05.08. 00:00
Ajánlom
Soha nem éreztem még ilyen erősen, hogy valaki mesél, miközben egy hang sem hagyja el a torkát. "Csupán" a keze jár észveszejtő ritmusban a tabla fölött.

Meg persze az arcjátéka, a tekintete, testének minden mozdulata is beszédes. Zakir Hussain játszik. Mellette szintén a földön ülve John McLaughlin, kezében a gitárral, majd a többiek, akikkel néhány éve újjáalakult a hetvenes-nyolcvanas években népszerű Shakti. A 2000-ben, egy bombayi koncerten készült felvétel tökéletesen alkalmas arra, hogy megszeressük India zenéjét. Szokatlan, de mégis ismerős muzsika, számtalan érzelmet közvetítő dallamok. S mint a DVD-n található majd' egyórás, McLaughlinnal és Hussainnal készült interjúból kiderül, a zene ebben az esetben tényleg egy nyelv, amellyel történeteket mesélnek el.

Kiderül persze sok minden más is. Például az, hogyan fogta meg egy rádióműsor annyira McLaughlint, hogy úgy döntsön, mindegy melyiken, de indiai hangszeren kezd el tanulni, amint talál egy indiai mestert, aki oktatja. Az is, hogyan kezdtek el együtt dolgozni Hussainnal és Shankarral, és az is, hogyan lett a Shaktiból szinte akaratlanul ismert formáció, amely a world music előfutárává is vált egyben. Ez a rendkívül tartalmas interjú egyben a DVD leggyengébb pontja is - de csak azért, mert nincs lefordítva, még magyar felirat sem készült, így aztán csak az érti, aki jól beszél angolul.

De szerencsésre a koncertfelvételek (az eredeti Shakti 1976-os fellépése a Montreux-i Jazz Fesztiválon, az újabb együttesnek pedig a már említett bombayi, és egy 2004-es, szintén Montreux-i koncertje) élvezetéhez nem szükséges angoltudás, csak egy kicsit rá kell hangolódni erre a muzsikára. Aztán hagyni, hogy átragadjon ránk valami abból, ahogyan a Shakti tagjai viszonyulnak egymáshoz, a zenéhez, az élethez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.