Klasszikus

Háromórányi ízelítő India és a nyugat találkozásából

2006.05.08. 00:00
Ajánlom
Soha nem éreztem még ilyen erősen, hogy valaki mesél, miközben egy hang sem hagyja el a torkát. "Csupán" a keze jár észveszejtő ritmusban a tabla fölött.

Meg persze az arcjátéka, a tekintete, testének minden mozdulata is beszédes. Zakir Hussain játszik. Mellette szintén a földön ülve John McLaughlin, kezében a gitárral, majd a többiek, akikkel néhány éve újjáalakult a hetvenes-nyolcvanas években népszerű Shakti. A 2000-ben, egy bombayi koncerten készült felvétel tökéletesen alkalmas arra, hogy megszeressük India zenéjét. Szokatlan, de mégis ismerős muzsika, számtalan érzelmet közvetítő dallamok. S mint a DVD-n található majd' egyórás, McLaughlinnal és Hussainnal készült interjúból kiderül, a zene ebben az esetben tényleg egy nyelv, amellyel történeteket mesélnek el.

Kiderül persze sok minden más is. Például az, hogyan fogta meg egy rádióműsor annyira McLaughlint, hogy úgy döntsön, mindegy melyiken, de indiai hangszeren kezd el tanulni, amint talál egy indiai mestert, aki oktatja. Az is, hogyan kezdtek el együtt dolgozni Hussainnal és Shankarral, és az is, hogyan lett a Shaktiból szinte akaratlanul ismert formáció, amely a world music előfutárává is vált egyben. Ez a rendkívül tartalmas interjú egyben a DVD leggyengébb pontja is - de csak azért, mert nincs lefordítva, még magyar felirat sem készült, így aztán csak az érti, aki jól beszél angolul.

De szerencsésre a koncertfelvételek (az eredeti Shakti 1976-os fellépése a Montreux-i Jazz Fesztiválon, az újabb együttesnek pedig a már említett bombayi, és egy 2004-es, szintén Montreux-i koncertje) élvezetéhez nem szükséges angoltudás, csak egy kicsit rá kell hangolódni erre a muzsikára. Aztán hagyni, hogy átragadjon ránk valami abból, ahogyan a Shakti tagjai viszonyulnak egymáshoz, a zenéhez, az élethez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.