Klasszikus

Háromszor is Danubia

2008.12.11. 00:00
Ajánlom
A héten jelenik meg a Warner Music Hungary és az Óbudai Danubia Zenekar legújabb lemeze, amelyen Brahms Magyar táncai hallhatók. A lemezkiadónak és a szimfonikus zenekarnak nem ez az első együttműködése, hiszen a Táncok című, valamint Dohnányi Ernő három szimfonikus zeneművét tartalmazó CD-k az elmúlt években nagy sikert arattak a közönég és a kritikusok körében is.

Brahms eredetileg nem zenekari művet, hanem négykezes zongoraművet komponált, közülük hármat maga ültetett át zenekarra. Ezen kívül számos zenekari változat született, részben még Brahms idejében, ezek közül öt Antonín Dvorák hangszerelő művészetét dícséri. A felvételen hallható változatokat – két kivétellel – Brahms-kortárs készítette. Ez is volt a cél, hogy mind időben, mind stílusban Brahmshoz minél közelebbiek legyenek a kiválasztott hangszerelések.

A Brahms-album No. 1-21-es Magyar táncait Héja Domonkos vezényli, akiről (és zenekaráról) a Warner Music Hungary és az Óbudai Danubia Zenekar első közös albuma kapcsán 2004-ben a Gramophone magazin ezt írta: "Talpraesett, lelkes, fegyelmezett csapat, ...Héja Domonkost kifinomultság jellemzi. ...ezen a lemezen teljesítményük csak egy hajszállal marad el a világszínvonaltól." A BBC Music Magazin 2004-ben így írt ugyanerről a lemezről: "Játékuk színvonala ámulatba ejtően magas: a lemezen hallható darabok közül néhánynak soha nem hallottam jobb hangfelvételét."

A Warner Music Hungary az elmúlt néhány évben több olyan klasszikus és jazz kiadvány kiadását gondozta, amelyek a hazai megjelenéssel egyidőben bekerültek a Warner Classics & Jazz nemzetközi katalógusába. Jelen CD e sorban már a 12., 11. helyen pedig egy olyan kivételes tehetségű zongorista első albuma szerepel, mint Farkas Gábor. Az An Evening With Liszt című lemezen Verdi-átiratok, Miserere A trubadúrból, Réminiscences de Boccanegra, az Ave Maria, a XII. magyar rapszódia és a h-moll szonáta hallható. Ezen CD-k kiadásával, csakúgy mint a korábbiak elkészítésével a Warner azt szeretné elérni, hogy mind több magyar zeneművész felvétele szerepeljen a nemzetközi lemezkínálatban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.