Klasszikus

Harsonaverseny Latin-Amerikából

2011.02.05. 17:30
Ajánlom
Négy harsonára komponált versenyművet hallhat a közönség a MÁV Szimfonikus Zenekar február 7-ei hangversenyén.

A közép-amerikai Costa Ricából származik Vinicio Meza klarinét és szaxofon-művész, aki ezúttal mint zeneszerző mutatkozik be a magyar koncertpódiumon négy harsonára és zenekarra írott harsonaversenyével. Művei legnagyobb részében a dél-amerikai népzene és főleg a világszerte kedvelt latin-amerikai táncok stílusát alkalmazza. Egyik kedvenc hangszer-összeállítása a négy harsona együttese, amelyre a híres Costa-Ricai Harsonakvartett ihlette. Számukra komponálta a hétfőn felcsendülő zenekari versenyművet is.
A mű magyarországi bemutatóján a 2010-es Nemzetközi Révfúvós kamarazene versenyen első helyezést elért Corpus Harsona Quartet játszik. Az együttes 2001-ben alakult, tagjai: Sütő András, Pálinkás Péter, Káip Róbert és Nagy Viktor Dániel. A többszörös versenygyőztes kamarazenekar nemzetközi fesztiválok rendszeres közreműködője, ezen kívül az Egyesült Államok több városában tartottak már mesterkurzust. Kiváló művészi színvonaluk elismeréseképpen az egyik legnagyobb angol hangszerkereskedő cég - Michael Rath - mesterhangszereket ajándékozott az együttesnek. A MÁV Szimfonikus Zenekart a Chicagói Szimfonikus Zenekar egykori vezető karmestere, Irwin Hoffman vezényli. A nyolcvanas éveiben járó amerikai dirigens évtizedek óta Costa Ricában él és baráti kapcsolatot ápol Vinicio Meza-val.

MÁV Szimfonikusok

2011. február 7. 19:00 Budapesti Operettszínház

Km.: Corpus Harsona Quartet (tagjai: Sütő András, Pálinkás Péter, Káip Róbert, Nagy Viktor Dániel)
Vez.: Irwin Hoffman

Hacsaturján: Álarcosbál - szvit
Vinicio Meza: Versenymű négy harsonára és zenekarra
Csajkovszkij: V. szimfónia

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.