Klasszikus

Hat győztese lett a harmonika világversenynek

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt héten zajlott az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világverseny, melynek első ízben adott otthont Magyarország és Szlovákia. A párkányi, majd esztergomi fordulók és eredményhirdetés után vasárnap a Pesti Vigadóban került sor a gálahangversenyre.

A versenyen 27 országból nyolcvanan vettek részt, hat kategóriában. Három orosz, egy-egy francia és olasz szólista, valamint egy cseh kamaraegyüttes nyerte meg a Világversenyt. A billentyűsök győztese az orosz Pavel Mangaszarjan lett; a gombos harmonikán az idősebbek csoportjában Nyikolaj Sivchuk, a fiatalokéban Anton Torbeev lett az első. A virtuóz szólisták két kategóriáját az olasz Maria Convertino, valamint a francia Ameli Castel nyerte. A legjobb kamaraegyüttes a cseh Bajan Trio Mesl.

Az induló négy magyar közül Szatkzer Zsanett érte el a legjobb eredményt: a középmezőnyben, a kilencedik helyen végzett a felnőttek közt, bár csak néhány hete töltötte be csak 18. évét. A vasárnapi gálán a tavalyi abszolút győztes, Alekszander Poulejev előadásában hangzott el Hollós Máté ez alkalomra komponált harmonikaversenyének ősbemutatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.