Klasszikus

Hat győztese lett a harmonika világversenynek

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt héten zajlott az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világverseny, melynek első ízben adott otthont Magyarország és Szlovákia. A párkányi, majd esztergomi fordulók és eredményhirdetés után vasárnap a Pesti Vigadóban került sor a gálahangversenyre.

A versenyen 27 országból nyolcvanan vettek részt, hat kategóriában. Három orosz, egy-egy francia és olasz szólista, valamint egy cseh kamaraegyüttes nyerte meg a Világversenyt. A billentyűsök győztese az orosz Pavel Mangaszarjan lett; a gombos harmonikán az idősebbek csoportjában Nyikolaj Sivchuk, a fiatalokéban Anton Torbeev lett az első. A virtuóz szólisták két kategóriáját az olasz Maria Convertino, valamint a francia Ameli Castel nyerte. A legjobb kamaraegyüttes a cseh Bajan Trio Mesl.

Az induló négy magyar közül Szatkzer Zsanett érte el a legjobb eredményt: a középmezőnyben, a kilencedik helyen végzett a felnőttek közt, bár csak néhány hete töltötte be csak 18. évét. A vasárnapi gálán a tavalyi abszolút győztes, Alekszander Poulejev előadásában hangzott el Hollós Máté ez alkalomra komponált harmonikaversenyének ősbemutatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.