Klasszikus

Hat magyar fiatal az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában

2011.05.03. 17:58
Ajánlom
A European Union Youth Orchestra rendes tagja még sosem lehetett egyszerre ennyi magyar tehetség.

A 2011/12-es évadban az együttes rendes tagja lesz Standi Hajnalka (hegedű), Nagy Ákos (nagybőgő), Szűcs Marietta (fuvola), Rózsa Gerda (oboa), Mohai Bálint Döme (fagott) és Csikota Gergely (trombita). Tartalékos státuszt nyert Füredi Veronika (hegedű), Huszár Noémi (hegedű), Misinszki Csilla (oboa), Molnár Eszter (oboa), Csige Attila (ütőhangszer), Maros Ádám (ütőhangszer), nyári iskolán vehet részt Nauratyill Eszter (hegedű).A rangos nemzetközi zenekarba legfeljebb 140 zenekari tagot (14-24 év közötti fiatal muzsikust) választanak be minden évben az uniós tagállamok több mint négyezer jelöltje közül. A zenekar minden évben teljesen megújul; ha a korábbi tagok újra jelentkeznek, akkor az újakkal együtt részt kell venniük a meghallgatáson.

Az elmúlt öt évben 16 magyar zenész vált a zenekar rendes tagjává, 39-en kerültek a tartaléklistára, 3-an vehettek részt a zenekar nyári iskolájában és 8 muzsikust bátorítottak újbóli jelentkezésre.

A zenekar 2011/2012-es évada a július végi és augusztus eleji próbaidőszakkal, majd egy augusztusi turnéval kezdődik, amely idén Grafeneggből indul. A turné állomásai: Amszterdam, Bolzano, Kassel, Berlin és Rostock.

Európai Unió Ifjúsági Zenekarát az Egyesült Királyságban alapították 1978-ban, hogy összegyűjtse az Európai Unió legtehetségesebb fiatal zenészeit. A bekerülőknek a zenekar lehetőséget nyújt arra, hogy neves hangszeres tanárokkal dolgozzanak együtt, és világhírű karmesterekkel, szólistákkal lépjenek fel a világ nagy koncerttermeiben.

A zenekarral világhírű vendégkarmesterek dolgoztak, például Leonard Bernstein, Daniel Barenboim, James Conlon, Carlo, Herbert von Karajan, Zubin Mehta vagy Msztyiszlav Rosztropovics. A vendégszólisták közé tartozott: Martha Argerich, Emanuel Ax, Teresa Berganza, Barbara Hendricks, Nigel Kennedy, Christa Ludwig, Radu Lupu, Karita Mattila, Lord Yehudi Menuhin, Viktoria Mullova, Anne-Sophie Mutter, Jessye Norman, Murray Perahia, Maurizio Pollini, Margaret Price és Ravi Shankar.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.