Klasszikus

Hat magyar fiatal az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában

2011.05.03. 17:58
Ajánlom
A European Union Youth Orchestra rendes tagja még sosem lehetett egyszerre ennyi magyar tehetség.

A 2011/12-es évadban az együttes rendes tagja lesz Standi Hajnalka (hegedű), Nagy Ákos (nagybőgő), Szűcs Marietta (fuvola), Rózsa Gerda (oboa), Mohai Bálint Döme (fagott) és Csikota Gergely (trombita). Tartalékos státuszt nyert Füredi Veronika (hegedű), Huszár Noémi (hegedű), Misinszki Csilla (oboa), Molnár Eszter (oboa), Csige Attila (ütőhangszer), Maros Ádám (ütőhangszer), nyári iskolán vehet részt Nauratyill Eszter (hegedű).A rangos nemzetközi zenekarba legfeljebb 140 zenekari tagot (14-24 év közötti fiatal muzsikust) választanak be minden évben az uniós tagállamok több mint négyezer jelöltje közül. A zenekar minden évben teljesen megújul; ha a korábbi tagok újra jelentkeznek, akkor az újakkal együtt részt kell venniük a meghallgatáson.

Az elmúlt öt évben 16 magyar zenész vált a zenekar rendes tagjává, 39-en kerültek a tartaléklistára, 3-an vehettek részt a zenekar nyári iskolájában és 8 muzsikust bátorítottak újbóli jelentkezésre.

A zenekar 2011/2012-es évada a július végi és augusztus eleji próbaidőszakkal, majd egy augusztusi turnéval kezdődik, amely idén Grafeneggből indul. A turné állomásai: Amszterdam, Bolzano, Kassel, Berlin és Rostock.

Európai Unió Ifjúsági Zenekarát az Egyesült Királyságban alapították 1978-ban, hogy összegyűjtse az Európai Unió legtehetségesebb fiatal zenészeit. A bekerülőknek a zenekar lehetőséget nyújt arra, hogy neves hangszeres tanárokkal dolgozzanak együtt, és világhírű karmesterekkel, szólistákkal lépjenek fel a világ nagy koncerttermeiben.

A zenekarral világhírű vendégkarmesterek dolgoztak, például Leonard Bernstein, Daniel Barenboim, James Conlon, Carlo, Herbert von Karajan, Zubin Mehta vagy Msztyiszlav Rosztropovics. A vendégszólisták közé tartozott: Martha Argerich, Emanuel Ax, Teresa Berganza, Barbara Hendricks, Nigel Kennedy, Christa Ludwig, Radu Lupu, Karita Mattila, Lord Yehudi Menuhin, Viktoria Mullova, Anne-Sophie Mutter, Jessye Norman, Murray Perahia, Maurizio Pollini, Margaret Price és Ravi Shankar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.