Klasszikus

Hatalmas látogatottság – 7%-kal szűkebb költségvetés

2004.04.21. 00:00
Ajánlom
Bár az előző évadban az elmúlt 25 évhez képest soha nem tapasztalt látogatottságot produkáltak a Magyar Állami Operaházban, talán anyagilag épphogy megússzák a 2004-es évet, s a következő évadban 7 százalékkal szűkebb keretből gazdálkodhatnak, mint tavaly – mondta el a tegnapi, az Operaház 2004/20005-ös évadját ismertető sajtótájékoztatón az intézmény intendáns-főigazgatója, Szinetár Miklós.

A jövőre a 121. évadjába lépő Magyar Állami Operaháznak nincs pénze szezonnyitó operapremierre, s pillanatnyilag a szélén vannak annak, hogy anyagilag megússzák a 2004-es évet. Ugyanakkor kiemelkedően magas az Opera látogatottsága, és a közönség mellett a kritika is visszaigazolja a társulat törekvéseit – tájékoztatta a sajtót az Operaház igazgatója. A költségvetési intézményeket érő megszorítások miatt a jövő évadban eggyel kevesebb bemutatót tartanak: Händel Xerxes című operája Kovalik Balázs rendezésében csak a rákövetkező évadban kerül műsorra.

A 2004/2005-ös szezonban két-két operabemutatóra kerül sor. Az Operaházban Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth című művének premierje 2005. március 12-én lesz Vidnyánszky Attila rendezésében; Gyöngyösi Levente Babits A gólyakalifa című kisregényéből írt operáját Harangi Mária rendezi, a bemutató 2005. május 28-án lesz. Az Erkel Színházban februárban mutatják be Puccini A nyugat lánya című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében, valamint márciusban a Rigolettót, melynek próbáit Szinetár Miklós és Harangi Mária közösen vezeti. A balett társulat szintén két bemutatóra készül: a Hófehérke és a hét törpe világbemutatóját ez év novemberében tartják, A bajadért jövő áprilistól láthatja a közönség.

Az Operaház a következő évadra 47 bérletsorozatot állított össze, melyből hat az ifjúságnak, öt a nyugdíjasoknak szól. A bérleteket hétfőtől, április 26-tól lehet megújítani, az új bérlők május 17-től válthatnak bérletet. Lehetőség van online jegy-és bérletvásárlásra is a www.opera.hu oldalon, ahol részletes tájékoztató olvasható a jövő évad premierjeiről, valamint a régi és új bérletekről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.