Klasszikus

Határ a csillagos ég

2009.04.16. 00:00
Ajánlom
Nemzetközi és hazai sikerek szegélyezik a Budapesti Fesztiválzenekar idei szezonját. A közelmúltban a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé választott együttes szerdán mutatta be 2009/2010-es évadtervét.

Fischer Iván zeneigazgató külföldi elfoglaltsága miatt videoüzenetben tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy a zenekar csúcsformában van, így nem véletlen, hogy a külföldi sajtó is egyre több figyelmet szentel az együttesnek. Nézőik száma évről-évre nő, továbbá egyre többféle társadalmi réteg képviselteti magát a koncertjeiken. Nekik kíván tehát változatos és színvonalas zenei élményt nyújtani a Fesztiválzenekar. "A jövő évad programjainak középpontjában Ludwig van Beethoven művészete áll, így a maratonon és a Tavaszi Fesztiválon is a német zeneszerző műveit hallhatják az érdeklődők" – mondta.

Marschall Miklós kuratóriumi elnök a Fesztiválzenekar új kampányának négy arcát mutatta be és megerősítve Fischer Iván mondatait, elmondta, hogy fantasztikus szezont zárnak, egy-egy koncertet háromszor ismételnek, mindet teltházzal, továbbá a külföldi turnékon is nagy sikereket érnek el. "Úgy tűnik, hogy a 25 év munkája beérett" – fogalmazott.

Körner Tamás ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy ez a sikersorozat valóban egyedülálló, de most a közönség kezében van a döntés, hogy ez a széria folytatódik-e az új évadban is? Mindenesetre a zenekar továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon igyekszik folytatni munkáját. Ismertetvén a 2009/2010-es évad programját elmondta, hogy a magot továbbra is a nagyzenekari koncertek alkotják, amelyek a Zeneakadémia bezárása miatt a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében lesznek megtartva. "A koncertek száma a válság ellenére nem csökken majd, és továbbra is a nemzetközi zenei élet kiválóságait hívjuk vendégül" – emelte ki az igazgató.

Itt lesz többek között Christian Tetzlaff, aki Joachim József legendás hegedűvirtuóz és zeneszerző hegedűversenyét fogja bemutatni. A Mahler-ünnep jövőre ötödik alkalommal kerül megrendezésre, és a hagyományokat bővítve idén nem magyar, hanem egy külföldi zeneszerzőtől rendelnek darabot, mégpedig Giovanni Sollimától. Elhangzik továbbá Hans Krása Brundibár című egyfelvonásos gyerekoperája is, amit 55 alkalommal mutattak be Teresienstadtban. Folytatódik a Haydn–Mozart Plusz sorozat, és a házi versenyek is, amelyek győzteseit az Olasz Intézetben hallhatjuk majd.

A külföldi turnék során jövőre a New York-i Lincoln Centerben lép fel a zenekar egy különleges, négy koncertből álló sorozat keretében, amely a Beethoven akkor és most címet viseli. Két koncerten korhű hangszereken adják elő Beethoven korai szimfóniáit, a másik két hangverseny alkalmával pedig a késői remekek szólalnak meg a Fesztiválzenekar előadásában. Mind a négy alkalommal Fischer Iván vezényel majd.

Visszatérve Magyarországra, a Budapesti Fesztiválzenekar több mint 4000 bérletet ad ki, 17-éig a támogatói klub tagjainak elővásárlási joguk van, és 20-ától nyitva állnak a kapuk a nagyközönség számára is. Mihamarabb célszerű felkeresni a bérletpénztárakat (a bérletek egy-két hét alatt elkelnek), mert a Fesztiválzenekar sikertörténetének érdemes részesévé válni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.