Klasszikus

Határok nélkül Pristinában

2013.10.09. 12:21
Ajánlom
Az egykori Jugoszlávia fiatal zenészeiből álló zenekar október 10-én nyitja meg őszi koncertjeinek sorát.

A No Borders Orchestra Koszovó fővárosában, Pristinában lép fel a Boldog Teréz anyáról elnevezett katedrálisban, ahol a Bázeli Fiúkórussal kiegészülve megszólaltatják Bernstein Chichester-zsoltárait, Britten Hegedűversenyét és Wagner Siegfried-idilljét.

469194E4-2672-4F7F-8633-7288458CF094

Pécsett járt a Budapesti Fesztiválzenekar2012. április 2.

A zenekart többek között a híres gitárművész, Boško Radojković, Biljana Zdravković, a belgrádi zenei fesztivál igazgatója, Premil Petrović, az NBO művészeti igazgatója, Žarko Mirković karmester, a Montenegrói Zenei Központ vezetője és Ibrahim Spahić, a Szarajevói Tél Fesztivál igazgatója irányítja. Az együttes hosszú távú missziót teljesít, évente sok új programmal lép fel a volt Jugoszlávia új államaiban és Európa nagyvárosaiban. A klasszikus zene bázisán nyugvó, az ex-Jugoszlávia határain átnyúló együttműködés nem jugonosztalgia, hanem kulturális erő - olvasható a zenekar honlapján, hozzátéve, hogy a példát az együttes megalapítására az izraeli és palesztin fiatalokból álló Nyugat-Keleti Díván Zenekar (West-Eastern Divan Orchestra) adta, amelyet Daniel Barenboim hozott létre 1999-ben.

A No Borders Orchestra október 19-én Bázelben a kulturális fesztivál nyitókoncertjét adja, október 20-i berlini koncertjén pedig megszólaltatja Kodály Galántai táncok című zenekari művét is. A koncert mellett No Borders konferenciát is tartanak a sztereotípiákról, a rasszizmusról és a közös zenélésről - olvasható a zenekar honlapján, a http://www.nobordersorchestra.org/ címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.