Klasszikus

Határok nélkül Pristinában

2013.10.09. 12:21
Ajánlom
Az egykori Jugoszlávia fiatal zenészeiből álló zenekar október 10-én nyitja meg őszi koncertjeinek sorát.

A No Borders Orchestra Koszovó fővárosában, Pristinában lép fel a Boldog Teréz anyáról elnevezett katedrálisban, ahol a Bázeli Fiúkórussal kiegészülve megszólaltatják Bernstein Chichester-zsoltárait, Britten Hegedűversenyét és Wagner Siegfried-idilljét.

469194E4-2672-4F7F-8633-7288458CF094

Pécsett járt a Budapesti Fesztiválzenekar2012. április 2.

A zenekart többek között a híres gitárművész, Boško Radojković, Biljana Zdravković, a belgrádi zenei fesztivál igazgatója, Premil Petrović, az NBO művészeti igazgatója, Žarko Mirković karmester, a Montenegrói Zenei Központ vezetője és Ibrahim Spahić, a Szarajevói Tél Fesztivál igazgatója irányítja. Az együttes hosszú távú missziót teljesít, évente sok új programmal lép fel a volt Jugoszlávia új államaiban és Európa nagyvárosaiban. A klasszikus zene bázisán nyugvó, az ex-Jugoszlávia határain átnyúló együttműködés nem jugonosztalgia, hanem kulturális erő - olvasható a zenekar honlapján, hozzátéve, hogy a példát az együttes megalapítására az izraeli és palesztin fiatalokból álló Nyugat-Keleti Díván Zenekar (West-Eastern Divan Orchestra) adta, amelyet Daniel Barenboim hozott létre 1999-ben.

A No Borders Orchestra október 19-én Bázelben a kulturális fesztivál nyitókoncertjét adja, október 20-i berlini koncertjén pedig megszólaltatja Kodály Galántai táncok című zenekari művét is. A koncert mellett No Borders konferenciát is tartanak a sztereotípiákról, a rasszizmusról és a közös zenélésről - olvasható a zenekar honlapján, a http://www.nobordersorchestra.org/ címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.