Klasszikus

Határok nélkül Pristinában

2013.10.09. 12:21
Ajánlom
Az egykori Jugoszlávia fiatal zenészeiből álló zenekar október 10-én nyitja meg őszi koncertjeinek sorát.

A No Borders Orchestra Koszovó fővárosában, Pristinában lép fel a Boldog Teréz anyáról elnevezett katedrálisban, ahol a Bázeli Fiúkórussal kiegészülve megszólaltatják Bernstein Chichester-zsoltárait, Britten Hegedűversenyét és Wagner Siegfried-idilljét.

469194E4-2672-4F7F-8633-7288458CF094

Pécsett járt a Budapesti Fesztiválzenekar2012. április 2.

A zenekart többek között a híres gitárművész, Boško Radojković, Biljana Zdravković, a belgrádi zenei fesztivál igazgatója, Premil Petrović, az NBO művészeti igazgatója, Žarko Mirković karmester, a Montenegrói Zenei Központ vezetője és Ibrahim Spahić, a Szarajevói Tél Fesztivál igazgatója irányítja. Az együttes hosszú távú missziót teljesít, évente sok új programmal lép fel a volt Jugoszlávia új államaiban és Európa nagyvárosaiban. A klasszikus zene bázisán nyugvó, az ex-Jugoszlávia határain átnyúló együttműködés nem jugonosztalgia, hanem kulturális erő - olvasható a zenekar honlapján, hozzátéve, hogy a példát az együttes megalapítására az izraeli és palesztin fiatalokból álló Nyugat-Keleti Díván Zenekar (West-Eastern Divan Orchestra) adta, amelyet Daniel Barenboim hozott létre 1999-ben.

A No Borders Orchestra október 19-én Bázelben a kulturális fesztivál nyitókoncertjét adja, október 20-i berlini koncertjén pedig megszólaltatja Kodály Galántai táncok című zenekari művét is. A koncert mellett No Borders konferenciát is tartanak a sztereotípiákról, a rasszizmusról és a közös zenélésről - olvasható a zenekar honlapján, a http://www.nobordersorchestra.org/ címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.