Klasszikus

Határon túli művészeti fesztivál Győrött

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek művészek - filmesek, írók, muzsikusok, képzőművészek Győrbe, s ismertetik meg alkotásaikat a keddtől másfél hétig tartó határon túli összművészeti fesztiválon - mondta az MTI érdeklődésére a szervezők képviselője.

A törekvés az volt, hogy minél több művészeti ág képviselői bemutatkozhassanak a fesztiválon. Találkozhassanak a vajdaságiak a felvidékiekkel, szót válthassanak az erdélyiek a kárpátaljaiakkal és eszmét cserélhessenek a határon túl alkotók az anyaországban tevékenykedő művészekkel – mondta Takács Zsolt.

A fesztivál nyitányaként kiállítások nyíltak Papp József erdélyi keramikus, Bálint Zsigmond erdélyi fotóművész, Révész Róbert vajdasági fotóművész és Mezei Erzsébet vajdasági grafikus művész munkáiból – közölte a Harmónia Művészeti Központ Kht. főigazgatója.

A kárpátaljai magyarság képzőművészetét Iváncso András, Selevickij Jurij, Kopriva Attila és Veres Ágota munkái reprezentálják – ismertette. A felvidéki népviselet gazdagságából babakiállítás ad ízelítőt a seregszemle keretében.

Mint kitért rá, a programot könyvbemutatók színesítik. Az Erdélyben született, jelenleg Budapesten egyetemista Iancu Laura magyarfalusi csángó népmese gyűjteményét szerdán mutatják be az érdeklődőknek. Csoóri Sándor: Elveszett utak című esszékötetének bemutatójára január 29-én kerül sor. A filmvetítések sorát szerdán Boros Veronika és Kacsó Sándor Erdélyt bemutató filmjeivel nyitják meg.

Másnap vajdasági alkotásokat láthatnak a kisfilmek kedvelői Iván Attila és Tolnai Szabolcs rendezésében. A népzene rajongók a felvidéki Csalóka zenekar Duna-menti lakodalmast rögzítő lemezét szerdán, Nyisztor Ilona moldvai csángó énekes népzenei CD-jét pedig január 30-án lemezbemutató keretében ismerhetik meg.

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem professzora a határon túli magyarok hagyományairól tart előadást január 23-án. Ugyanaznap Szilvássy József, Grendel Lajos és Odosy Gyula felvidéki írók találkoznak az olvasókkal. Egy nappal később a kárpátaljai Igaz Szó munkatársai mutatkoznak be az érdeklődőknek.

A Felvidéki Rockszínpad előadásában láthatja a közönség Koltay Gergely - Szűts István és a Kormorán együttes produkcióját, A megfeszített című rockoperát január 24-én. A határon túli összművészeti fesztivál a Tatros együttes moldvai táncházával zárul január 30-án. A program másfélmillió forintos költségvetésből valósul meg, az összeget részben pályázatok útján, részben saját forrásból gyűjtötték össze - mondta a főigazgató.

"A Harmónia törekvése, hogy létrehozza a határon túli művészek találkozójának nyári változatát, az alkotótábor, amely lehetőséget adna nekik az anyaországban tevékenykedő alkotókkal való együttmunkálkodásra" - mondta végül Takács Zsolt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.