Klasszikus

Határon túli művészeti fesztivál Győrött

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek művészek - filmesek, írók, muzsikusok, képzőművészek Győrbe, s ismertetik meg alkotásaikat a keddtől másfél hétig tartó határon túli összművészeti fesztiválon - mondta az MTI érdeklődésére a szervezők képviselője.

A törekvés az volt, hogy minél több művészeti ág képviselői bemutatkozhassanak a fesztiválon. Találkozhassanak a vajdaságiak a felvidékiekkel, szót válthassanak az erdélyiek a kárpátaljaiakkal és eszmét cserélhessenek a határon túl alkotók az anyaországban tevékenykedő művészekkel – mondta Takács Zsolt.

A fesztivál nyitányaként kiállítások nyíltak Papp József erdélyi keramikus, Bálint Zsigmond erdélyi fotóművész, Révész Róbert vajdasági fotóművész és Mezei Erzsébet vajdasági grafikus művész munkáiból – közölte a Harmónia Művészeti Központ Kht. főigazgatója.

A kárpátaljai magyarság képzőművészetét Iváncso András, Selevickij Jurij, Kopriva Attila és Veres Ágota munkái reprezentálják – ismertette. A felvidéki népviselet gazdagságából babakiállítás ad ízelítőt a seregszemle keretében.

Mint kitért rá, a programot könyvbemutatók színesítik. Az Erdélyben született, jelenleg Budapesten egyetemista Iancu Laura magyarfalusi csángó népmese gyűjteményét szerdán mutatják be az érdeklődőknek. Csoóri Sándor: Elveszett utak című esszékötetének bemutatójára január 29-én kerül sor. A filmvetítések sorát szerdán Boros Veronika és Kacsó Sándor Erdélyt bemutató filmjeivel nyitják meg.

Másnap vajdasági alkotásokat láthatnak a kisfilmek kedvelői Iván Attila és Tolnai Szabolcs rendezésében. A népzene rajongók a felvidéki Csalóka zenekar Duna-menti lakodalmast rögzítő lemezét szerdán, Nyisztor Ilona moldvai csángó énekes népzenei CD-jét pedig január 30-án lemezbemutató keretében ismerhetik meg.

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem professzora a határon túli magyarok hagyományairól tart előadást január 23-án. Ugyanaznap Szilvássy József, Grendel Lajos és Odosy Gyula felvidéki írók találkoznak az olvasókkal. Egy nappal később a kárpátaljai Igaz Szó munkatársai mutatkoznak be az érdeklődőknek.

A Felvidéki Rockszínpad előadásában láthatja a közönség Koltay Gergely - Szűts István és a Kormorán együttes produkcióját, A megfeszített című rockoperát január 24-én. A határon túli összművészeti fesztivál a Tatros együttes moldvai táncházával zárul január 30-án. A program másfélmillió forintos költségvetésből valósul meg, az összeget részben pályázatok útján, részben saját forrásból gyűjtötték össze - mondta a főigazgató.

"A Harmónia törekvése, hogy létrehozza a határon túli művészek találkozójának nyári változatát, az alkotótábor, amely lehetőséget adna nekik az anyaországban tevékenykedő alkotókkal való együttmunkálkodásra" - mondta végül Takács Zsolt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.