Klasszikus

Határon túli művészeti fesztivál Győrött

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek művészek - filmesek, írók, muzsikusok, képzőművészek Győrbe, s ismertetik meg alkotásaikat a keddtől másfél hétig tartó határon túli összművészeti fesztiválon - mondta az MTI érdeklődésére a szervezők képviselője.

A törekvés az volt, hogy minél több művészeti ág képviselői bemutatkozhassanak a fesztiválon. Találkozhassanak a vajdaságiak a felvidékiekkel, szót válthassanak az erdélyiek a kárpátaljaiakkal és eszmét cserélhessenek a határon túl alkotók az anyaországban tevékenykedő művészekkel – mondta Takács Zsolt.

A fesztivál nyitányaként kiállítások nyíltak Papp József erdélyi keramikus, Bálint Zsigmond erdélyi fotóművész, Révész Róbert vajdasági fotóművész és Mezei Erzsébet vajdasági grafikus művész munkáiból – közölte a Harmónia Művészeti Központ Kht. főigazgatója.

A kárpátaljai magyarság képzőművészetét Iváncso András, Selevickij Jurij, Kopriva Attila és Veres Ágota munkái reprezentálják – ismertette. A felvidéki népviselet gazdagságából babakiállítás ad ízelítőt a seregszemle keretében.

Mint kitért rá, a programot könyvbemutatók színesítik. Az Erdélyben született, jelenleg Budapesten egyetemista Iancu Laura magyarfalusi csángó népmese gyűjteményét szerdán mutatják be az érdeklődőknek. Csoóri Sándor: Elveszett utak című esszékötetének bemutatójára január 29-én kerül sor. A filmvetítések sorát szerdán Boros Veronika és Kacsó Sándor Erdélyt bemutató filmjeivel nyitják meg.

Másnap vajdasági alkotásokat láthatnak a kisfilmek kedvelői Iván Attila és Tolnai Szabolcs rendezésében. A népzene rajongók a felvidéki Csalóka zenekar Duna-menti lakodalmast rögzítő lemezét szerdán, Nyisztor Ilona moldvai csángó énekes népzenei CD-jét pedig január 30-án lemezbemutató keretében ismerhetik meg.

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem professzora a határon túli magyarok hagyományairól tart előadást január 23-án. Ugyanaznap Szilvássy József, Grendel Lajos és Odosy Gyula felvidéki írók találkoznak az olvasókkal. Egy nappal később a kárpátaljai Igaz Szó munkatársai mutatkoznak be az érdeklődőknek.

A Felvidéki Rockszínpad előadásában láthatja a közönség Koltay Gergely - Szűts István és a Kormorán együttes produkcióját, A megfeszített című rockoperát január 24-én. A határon túli összművészeti fesztivál a Tatros együttes moldvai táncházával zárul január 30-án. A program másfélmillió forintos költségvetésből valósul meg, az összeget részben pályázatok útján, részben saját forrásból gyűjtötték össze - mondta a főigazgató.

"A Harmónia törekvése, hogy létrehozza a határon túli művészek találkozójának nyári változatát, az alkotótábor, amely lehetőséget adna nekik az anyaországban tevékenykedő alkotókkal való együttmunkálkodásra" - mondta végül Takács Zsolt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.