Klasszikus

Hatásköri viták miatt elmarad a Bakáts téri fesztivál

2003.05.21. 00:00
Ajánlom
Elmarad a tizedik Ferencvárosi Ünnepi Játékok a Bakáts téren, többek között azért, mert a kerületi önkormányzat nem ad több pénzt a fesztiválnak – derült ki a tegnapi Népszavából. Mi úgy tudjuk: hatásköri kérdésekben nem értett egyet a művészeti tanácsadónak felkért Koltay Gábor és az eseményt lebonyolító Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. (FENYÁR) ügyvezetője, Béres Mártonné.

Rendezőként és szürke eminenciásként már évek óta részt vett a Ferencvárosi Ünnepi Játékok szervezésében a rendező Koltay Gábor, a Szabad Tér Színház Kht. ügyvezetője. Megtudtuk, a Bakáts téri templom főplébánosa, Parádi Gyula – akit lapzártánkig nem tudtunk elérni – kérte, legyen Koltay a művészeti vezetője a fesztiválnak.

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere külföldön van, így Temesi Sándor, az önkormányzat sajtóreferense válaszolt kérdéseinkre. Elmondta: a fesztiválon részt vevő produkciókkal érdemben csak az önkormányzat tulajdonában lévő FENYÁR Kht. ügyvezetője tárgyalhat. A cég egyébként nemcsak a nyári játékokat, hanem a nagyobb kerületi ünnepi programokat is szervezi, valamint ők üzemeltetik a Piccolo Színházat. Az egységes művészeti arculatot Miklós Tibor művészeti vezető koordinálja. A kht. büdzséje – amely idén mintegy hetvenmillió forint – a kerületi testület által megszavazott támogatástól és a bevételektől függ. A sajtóreferens a Népszava cikkére reagálva hozzátette: Ferencváros és a plébánia kapcsolata példaértékűen jó. Eddig mindig megegyeztek a programokról, sőt rendszeresen szerveztek produkciókat a templomba is.

Megkerestük a nyári fesztivál korábbi művészeti vezetőjét: miért váltották le? Miklós Tibor megerősítette, hogy a főplébános kérte Koltay kinevezését. De mivel mindnyájan azt akarták, hogy folytatódjon az eseménysorozat, lemondott a nyári játékok szervezéséről, és maradt a FENYÁR egyéb rendezvényeinek, valamint a Piccolo Színház művészeti vezetője. A tegnapi hírben megjelent: a Bakáts téri főplébánia nehezményezte annak a West Side Storynak a szabadszájúságát, amelyet Miklós rendezett, és tavalyelőtt nyáron a templom előtt mutattak be. Erre a művészeti vezető úgy reagált: ugyanazzal a szöveggel játszották a Bakáts téren a Bernstein-művet, mint egy másik társulat a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Dóm előtt. A szegedi püspökség egyáltalán nem kifogásolta a szövegkönyvet. Megtudtuk azt is: Kemény Gáborral közösen éppen musical-operát ír kalkuttai Teréz anyáról, amely – szerinte – kimondottan a templom elé kívánkozik. Sajnálja Miklós Tibor, hogy elmarad az idei fesztivál, de bízik abban, hogy jövőre megtarthatják a jubileumi eseményt.

Ebben reménykedik Béres Mártonné is, a FENYÁR Kht. ügyvezető igazgatója. A híresztelésekkel ellentétben azt mondta: nem művészeti vezetőnek, hanem tanácsadónak kérték fel Koltayt. Szerettek volna egy művészeti tanácsot is létrehozni, amelyben a tagok Béresné mellett: Koltay Gábor és egy karmester lett volna (a dirigens nevét nem árulta el). Már a tanács sem jött létre, ugyanis Béresné és Koltay nem tudtak megegyezni abban, meddig terjednek a hatáskörök. Az ügyvezető attól tartott, ha nincs beleszólása a döntésekbe, nem fognak kijönni abból a keretből, amit az önkormányzat ad a fesztiválnak. Mivel nem jutottak dűlőre, bele sem vágtak a programok szervezésébe. A ferencvárosi testület a programsorozatra szánt összegből huszonötmillió forintot arra szavazott meg, hogy a Piccolo Színházat komfortosítsák. Béresnétől tudjuk, őszszel kezdik el a tényleges jubileumi fesztivált szervezni, reméli, addig mindent tisztázni tudnak.

Koltay Gábort lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.