Klasszikus

Hatni az érzékekre: Piknik koncertek

2014.06.10. 13:44
Ajánlom
A test és lélek kényeztetése, valamint a zenei és kulináris élvezetek egyedülálló összefonódása: a classic.

Esterházy ezzel várja hűséges látogatóit a közkedvelt piknik koncerteken, ahol a zene, a természet közelsége és a kastély varázslatos épülete egyedülálló hangulatot és élményeket tartogat. A szervezők továbbra is szeretnék a két élvezetet kombinálni, azaz a csodálatos akusztikájú Haydn Teremben felcsendülő szimfónikus koncerteket és a piknikezést, ki-ki kedve és tetszése szerint, klasszikusan, kosárral a fűben, vagy pedig asztalnál, elegánsan megterítve az egykori vadászlak közelében a mesés kastélyparkban.

Az első két, júliusi koncerten Jochem Hochstenbach irányítása alatt, nem csak a Pozsonyi Szimfónikusok, hanem olyan ismert szólisták is fellépnek majd, mint a Berlini Filharmónikusok szóló klarinétművésze, Wenzel Fuchs, aki Mozart-klarinétversenyét szólaltatja meg. Az esten felcsendül Csajkovszkij csodálatos V. szimfóniája is.

Augusztusban az operáé a főszerep, többek között Giuseppe Verdi Rigoletto, Gioachino Rossini Sevillai borbély és Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operáiból, a zenetörténet legszebb áriái és duettjei csendülnek fel fiatal sztárok előadásában. Rigoletto lánya, Gilda szerelme „drága nevét" énekli meg, amelyről nem is sejti, hogy nem a szeretett férfi igazi neve. Figaro itt, Figaro ott - énekli Rossini ravasz, önmagát nélkülözhetetlennek gondoló borbélya, míg Donizetti félénk Nemorinója azért imádkozik, hogy a szerelmi bájital hasson hőn szeretett Adinájánál. A szerelmesek történetei jelmez és álarc nélkül is képesek elvarázsolni hallgatóságukat.

2014. július 5., szombat, 19.30 ,Haydn Terem, Wenzel Fuchs és a Pozsonyi Szimfonikusok, vezényel Jochem Holstenbach

2014. július 6., vasárnap, 11.00 Haydn Terem, Wenzel Fuchs és a Pozsonyi Szimfonikusok, vezényel Jochem Holstenbach

2014. augusztus 9., szombat, 19.30, Haydn Terem, Rosa Feola, szoprán | Maxim Mironov, tenor | Jonathan Beyer, bariton Pozsonyi Szimfonikusok | Jochem Hochstenbach, karmester

2014. augusztus 10., vasárnap 11.00, Haydn Terem, Rosa Feola, szoprán | Robert McPherson, tenor | Jonathan Beyer, bariton Pozsonyi Szimfonikusok | Jochem Hochstenbach, karmester

Kérdésünk: melyik film betétzenéjeként lehetett talán a legtöbbször hallani Mozart A-dúr klarinétversenyét?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat egy tetszőlegesen kiválasztott koncertre a fentiek közül.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.