Klasszikus

Hatodik nap - amiről beszélni kell

2004.03.25. 00:00
Ajánlom
A legtöbben Verdi Requiemjének szcenírozott verziójának kezdetét jelző csengő hangját várták, de minden helyszínen teltház előtt játszottak a fellépő művészek, a Szlovén Oktett, Roberto McCausland-Dieppa, az Arriaga Quartet és Tango, vagy éppen Gregor Hatala.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál hatodik napján a fővárosba érkezett a fél évszázados múltra visszatekintő, a szlovén énekes kultúra nagyköveteként számon tartott Szlovén Oktett, amely a fesztivál templomi sorozata keretében lépett fel, március 24-én este a Mátyás-templomban. A kórustagok a koncert előtt a magyar konyhával ismerkedtek, majd a nagy számú közönségnek bemutatták, hogy mire képesek - Mozarttól Schuberten át Csajkovszkijig, orosz daraboktól szlovén dalművekig - széles repertoárral rendelkeznek. A Szlovén Oktett két ráadásában egy szlovén népdalt és egy szlovén dalművet adott elő.

Az Arriaga Quartet és Tango híre nem (csak) a jól kitalált PR-munkán alapult, a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián és a New York-i Juilliard Schoolban végzett fiatal művészek és a tangó kiváló táncosainak előadása azon a hőfokon pörgött, amit egy vérbő Astor Piazzolla-esttől elvár a néző. A kvartett női gordonkása pillanatok alatt elvarázsolta a Thália Színház közönségét, a virtuóz tangópáros minden egyes szenvedélyes lépése csak fokozta az amúgy sem hűvös hangulatot.

A főleg Liszt-interpretációival hírnevet szerzett Roberto McCausland-Dieppa zongoraművész a Magyar Rádió Márványtermében lépett fel Liszt- és Mompou-darabokkal, mely koncertet egyben, szünet nélkül játszott el. A közönség soraiban ott ült a kolumbiai nagykövet is.

Az orosz balettirodalom egyik legérdekesebb-legfurcsább karriert befutott darabja Hacsaturján Spartacusa, mely a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A Spartacus egyik legelismertebb koreográfiáját Seregi László hozta létre. A március 24-i operaházbeli előadáson ezt a verziót adták elő, melyben a főszerepre Gregor Hatalát, a Bécsi Operaház magántáncosát kérték fel. A közönség vastapssal köszönte meg a művész kiváló vendégszereplését.

Néhányakat fejcsóválásra ingerelt, hogy Verdi Requiemjét szcenírozott formában elő lehet adni, ám a Kongresszusi Központban tartott látványos, vetítéssel-világítással fokozott előadás mindenkit megborzongatott: a közönség egy olyan eseményen vehetett részt, amelyre szívesen fog visszaemlékezni. A Rafael Frühbeck de Burgos által vezényelt Filarmonica Arturo Toscanini, a magyar kórus és a szólisták az egész közönséget egyöntetű elismerésre késztették, és bebizonyította, hogy a szcenírozott forma az operai hatás jogos fokozása.

Az előadás után Schiffer János főpolgármester-helyettes fogadást adott, ahol megjelent Budapest kulturális életének színe-java, színházigazgatók, művészek, köztük a Magyar Rádió Márványtermében fellépett Dieppa zongoraművész, és az eseményt megtisztelte jelenlétével a március 29-i Tanár úr, kérem című előadás főszereplője, Gonda János tanár-zongoraművész is.

Március 25-én az Amadinda együttes 20 éves születésnapját ünnepli a Zeneakadémián, ez együttes egyébként munkája elismeréseképpen március 15-én Kossuth-díjat vehetett át. A koncertre egyébként bejelentkezett a CNN stábja is, akik szerint az Amadinda a magyar kulturális élet méltó reprezentánsa.
Megérkezett a Spanyol Nemzeti Táncszínház összes kamionja is, hogy 25-én és 26-án este a Thália Színházban teltházak előtt három művet is bemutathassanak a méltán világhírű Nacho Duato művészeti vezetésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.