Klasszikus

Hatvan helyszín, ezernél is több program a Szigeten

2004.08.02. 00:00
Ajánlom
Ma éjfélkor, a nulladik napon nyitja meg kapuit az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Sziget Fesztivál, a programok holnap kezdődnek. A szervezők 350 ezer látogatót várnak. A tegnapi terepszemlén kiderült: a sátrak már állnak, a padlódeszkák és a porfelhőket megakadályozó járólapok azonban az elmúlt napok esőzései miatt még kissé hiányosak. A Szigetet két és fél héten keresztül hatezer munkás építette.

A jövő szerda hajnalig tartó rendezvényen több mint hatvan helyszín és ezernél is több program várja a látogatókat - mondta Gerendai Károly fesztiváligazgató. Hozzátette, remélik, hogy jó idő esetén az utóbbi évekre jellemző 350-360 ezres nézőcsúcsot is meg tudják dönteni. Megjegyezte, hogy mivel a helyszínek többsége fedett, rossz idő esetén is sok látogatóra számítanak.

A bejáráson részt vett Tarlós István, a III. kerület polgármestere is, aki szerint a Sziget tudja garantálni a látogatók biztonságát és a környéken élők nyugalmát is. Arra a kérdésre, hogy kilátogat-e a szigetre, azt mondta, Erdélybe utazik, de az első és utolsó "kinéz".

A Fesztivál helyszínén, a budapesti Hajógyári szigeten az elmúlt két és fél héten egyébként hatezer munkás dolgozott.

A 2004-es rendezvény különböző helyszínein majd félezer zenekar, harminc országból érkező több mint száz külföldi előadó lép föl. A várhatóan nagy számú látogató nem csak zenei programok, hanem kiállítások, gyerekprogramok, sport- és szabadidős tevékenységek, irodalmi estek között is válogathat. A sátrak egyébként már állnak, a padlódeszkák és a porfelhőket megakadályozó járólapok azonban az elmúlt napok esőzései miatt itt-ott még hiányosak.

A korábbi hírekkel ellentétben egyetlen szolgáltatás sem marad el. Egy AIDS-szűrést végző szervezet ugyan hiányozni fog, de ilyen vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium sátrában is végeznek majd.

A Fesztivál rendezői azt mondják, a mennyiségi változások helyett idén még inkább a szolgáltatások és programok minőségi fejlesztésére koncentrálnak. Idén összesen 1000 WC, 600 zuhanyzó és 300 mosdó várja a látogatókat. A fogyatékkal élők számára akadálymentes WC-ket állítottak fel, a látássérültek pedig előzetes bejelentésre kísérőszolgálatot vehetnek igénybe, a Nagyszínpad előtt pedig rámpás lelátó készült.

Ismét lehet majd a Szigeten "szelektíven" hulladékot gyűjteni. Idén több mint 300, különböző színű zsákot tartó állványt állítanak fel e célra.

A Sziget Fesztiválon majd 150 ételt, illetve italt kínáló "vendéglátó egység" lesz, a kocsmáktól a zöldség-gyümölcs árusokig. Idén is lehet majd biztonsági jeladót bérelni, amely a csomagokba elhelyezve a kijáratnál jelez, ha az illetéktelen vinné azt ki a Szigetről. A Fesztiválon - mint mindíg -, idén is működik Egészségügyi Bázis, gyógyszertár és lélekambulancia, rendőrség és biztonsági szolgálat is.

A vidékről érkező "szigetelők" félárú kedvezményt vehetnek igénybe, feltéve, ha vonattal indulnak a fővárosba, és nem jogosultak egyéb kedvezménye. A teljesárú jegyet a Szigeten érvényesítik, tehát így a visszaút lesz "ingyenes".

A szervezők amúgy a tömegközlekedés használatára buzdítják a látogatókat, és a menetrend szerinti járatokon túl az idén is különbusz-járatot indítanak, ami este 10-től reggel 6-ig közlekedik a Sziget és a Madách tér között. Idén is lesz hajójárat a Jászai Mari tér és a Sziget között, amely délután kettő és éjjel egy óra között úszik majd a Dunán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.