Klasszikus

Hatvan helyszín, ezernél is több program a Szigeten

2004.08.02. 00:00
Ajánlom
Ma éjfélkor, a nulladik napon nyitja meg kapuit az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Sziget Fesztivál, a programok holnap kezdődnek. A szervezők 350 ezer látogatót várnak. A tegnapi terepszemlén kiderült: a sátrak már állnak, a padlódeszkák és a porfelhőket megakadályozó járólapok azonban az elmúlt napok esőzései miatt még kissé hiányosak. A Szigetet két és fél héten keresztül hatezer munkás építette.

A jövő szerda hajnalig tartó rendezvényen több mint hatvan helyszín és ezernél is több program várja a látogatókat - mondta Gerendai Károly fesztiváligazgató. Hozzátette, remélik, hogy jó idő esetén az utóbbi évekre jellemző 350-360 ezres nézőcsúcsot is meg tudják dönteni. Megjegyezte, hogy mivel a helyszínek többsége fedett, rossz idő esetén is sok látogatóra számítanak.

A bejáráson részt vett Tarlós István, a III. kerület polgármestere is, aki szerint a Sziget tudja garantálni a látogatók biztonságát és a környéken élők nyugalmát is. Arra a kérdésre, hogy kilátogat-e a szigetre, azt mondta, Erdélybe utazik, de az első és utolsó "kinéz".

A Fesztivál helyszínén, a budapesti Hajógyári szigeten az elmúlt két és fél héten egyébként hatezer munkás dolgozott.

A 2004-es rendezvény különböző helyszínein majd félezer zenekar, harminc országból érkező több mint száz külföldi előadó lép föl. A várhatóan nagy számú látogató nem csak zenei programok, hanem kiállítások, gyerekprogramok, sport- és szabadidős tevékenységek, irodalmi estek között is válogathat. A sátrak egyébként már állnak, a padlódeszkák és a porfelhőket megakadályozó járólapok azonban az elmúlt napok esőzései miatt itt-ott még hiányosak.

A korábbi hírekkel ellentétben egyetlen szolgáltatás sem marad el. Egy AIDS-szűrést végző szervezet ugyan hiányozni fog, de ilyen vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium sátrában is végeznek majd.

A Fesztivál rendezői azt mondják, a mennyiségi változások helyett idén még inkább a szolgáltatások és programok minőségi fejlesztésére koncentrálnak. Idén összesen 1000 WC, 600 zuhanyzó és 300 mosdó várja a látogatókat. A fogyatékkal élők számára akadálymentes WC-ket állítottak fel, a látássérültek pedig előzetes bejelentésre kísérőszolgálatot vehetnek igénybe, a Nagyszínpad előtt pedig rámpás lelátó készült.

Ismét lehet majd a Szigeten "szelektíven" hulladékot gyűjteni. Idén több mint 300, különböző színű zsákot tartó állványt állítanak fel e célra.

A Sziget Fesztiválon majd 150 ételt, illetve italt kínáló "vendéglátó egység" lesz, a kocsmáktól a zöldség-gyümölcs árusokig. Idén is lehet majd biztonsági jeladót bérelni, amely a csomagokba elhelyezve a kijáratnál jelez, ha az illetéktelen vinné azt ki a Szigetről. A Fesztiválon - mint mindíg -, idén is működik Egészségügyi Bázis, gyógyszertár és lélekambulancia, rendőrség és biztonsági szolgálat is.

A vidékről érkező "szigetelők" félárú kedvezményt vehetnek igénybe, feltéve, ha vonattal indulnak a fővárosba, és nem jogosultak egyéb kedvezménye. A teljesárú jegyet a Szigeten érvényesítik, tehát így a visszaút lesz "ingyenes".

A szervezők amúgy a tömegközlekedés használatára buzdítják a látogatókat, és a menetrend szerinti járatokon túl az idén is különbusz-járatot indítanak, ami este 10-től reggel 6-ig közlekedik a Sziget és a Madách tér között. Idén is lesz hajójárat a Jászai Mari tér és a Sziget között, amely délután kettő és éjjel egy óra között úszik majd a Dunán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.