Klasszikus

Hatvan helyszín, ezernél is több program a Szigeten

2004.08.02. 00:00
Ajánlom
Ma éjfélkor, a nulladik napon nyitja meg kapuit az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Sziget Fesztivál, a programok holnap kezdődnek. A szervezők 350 ezer látogatót várnak. A tegnapi terepszemlén kiderült: a sátrak már állnak, a padlódeszkák és a porfelhőket megakadályozó járólapok azonban az elmúlt napok esőzései miatt még kissé hiányosak. A Szigetet két és fél héten keresztül hatezer munkás építette.

A jövő szerda hajnalig tartó rendezvényen több mint hatvan helyszín és ezernél is több program várja a látogatókat - mondta Gerendai Károly fesztiváligazgató. Hozzátette, remélik, hogy jó idő esetén az utóbbi évekre jellemző 350-360 ezres nézőcsúcsot is meg tudják dönteni. Megjegyezte, hogy mivel a helyszínek többsége fedett, rossz idő esetén is sok látogatóra számítanak.

A bejáráson részt vett Tarlós István, a III. kerület polgármestere is, aki szerint a Sziget tudja garantálni a látogatók biztonságát és a környéken élők nyugalmát is. Arra a kérdésre, hogy kilátogat-e a szigetre, azt mondta, Erdélybe utazik, de az első és utolsó "kinéz".

A Fesztivál helyszínén, a budapesti Hajógyári szigeten az elmúlt két és fél héten egyébként hatezer munkás dolgozott.

A 2004-es rendezvény különböző helyszínein majd félezer zenekar, harminc országból érkező több mint száz külföldi előadó lép föl. A várhatóan nagy számú látogató nem csak zenei programok, hanem kiállítások, gyerekprogramok, sport- és szabadidős tevékenységek, irodalmi estek között is válogathat. A sátrak egyébként már állnak, a padlódeszkák és a porfelhőket megakadályozó járólapok azonban az elmúlt napok esőzései miatt itt-ott még hiányosak.

A korábbi hírekkel ellentétben egyetlen szolgáltatás sem marad el. Egy AIDS-szűrést végző szervezet ugyan hiányozni fog, de ilyen vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium sátrában is végeznek majd.

A Fesztivál rendezői azt mondják, a mennyiségi változások helyett idén még inkább a szolgáltatások és programok minőségi fejlesztésére koncentrálnak. Idén összesen 1000 WC, 600 zuhanyzó és 300 mosdó várja a látogatókat. A fogyatékkal élők számára akadálymentes WC-ket állítottak fel, a látássérültek pedig előzetes bejelentésre kísérőszolgálatot vehetnek igénybe, a Nagyszínpad előtt pedig rámpás lelátó készült.

Ismét lehet majd a Szigeten "szelektíven" hulladékot gyűjteni. Idén több mint 300, különböző színű zsákot tartó állványt állítanak fel e célra.

A Sziget Fesztiválon majd 150 ételt, illetve italt kínáló "vendéglátó egység" lesz, a kocsmáktól a zöldség-gyümölcs árusokig. Idén is lehet majd biztonsági jeladót bérelni, amely a csomagokba elhelyezve a kijáratnál jelez, ha az illetéktelen vinné azt ki a Szigetről. A Fesztiválon - mint mindíg -, idén is működik Egészségügyi Bázis, gyógyszertár és lélekambulancia, rendőrség és biztonsági szolgálat is.

A vidékről érkező "szigetelők" félárú kedvezményt vehetnek igénybe, feltéve, ha vonattal indulnak a fővárosba, és nem jogosultak egyéb kedvezménye. A teljesárú jegyet a Szigeten érvényesítik, tehát így a visszaút lesz "ingyenes".

A szervezők amúgy a tömegközlekedés használatára buzdítják a látogatókat, és a menetrend szerinti járatokon túl az idén is különbusz-járatot indítanak, ami este 10-től reggel 6-ig közlekedik a Sziget és a Madách tér között. Idén is lesz hajójárat a Jászai Mari tér és a Sziget között, amely délután kettő és éjjel egy óra között úszik majd a Dunán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.