Klasszikus

Hatvanadik évadát nyitja a Zuglói Filharmónia

2014.07.16. 12:06
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia 1954-ben az akkori I. István Gimnáziumban alakult István Zenekar néven Záborszky József vezetésével. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János

Az együttes az alapítása után két évvel adta első koncertjét a Zeneakadémián, ezt követően pedig minden évben kínált bérletsorozatot a Liszt Ferenc téri zenepalotában. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János, aki egészen haláláig rendszeres vendégkarmestere volt az együttesnek. A Zuglói Filharmónia évtizedekig ifjúsági zenekarként működött, majd 2006 óta hivatásos együttessé vált és kiemelt kategóriás zenekari címének megfelelően, változatos, színes programokat tűz műsorára minden évadban. Magas művészi színvonalú koncertjein minden korosztályt megszólít a legkisebbektől kezdve az iskolásokon át, az érett zenekedvelőkön, vagy a zenével éppen csak ismerkedőkön keresztül az idősebbekig.

Az ősszel hatvanadik évadát nyitó zenei együttes műsorstruktúrájában három állandó bérletprogram szerepel. A tavaly indult, ismertebb klasszikus zenei műveket, de ritkán játszott és kortárs darabokat is tartalmazó Gaudeamus-sorozat eddig eredményesen szólította meg a fiatal közönséget. A Stephanus-sorozat a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a zeneirodalom válogatott remekeit, versenyműveket, zenekari műveket, valamint egy kórusművet tartalmaz. A sorozat hangversenyein olyan karmesterek irányítják az együttest, mint Kocsis Zoltán, Ménesi Gergely, Medveczky Ádám vagy Sapszon Ferenc. A Pastorale-sorozat a kisgyermekes családok számár készült és négy hétvégén keresztül invitálja majd a következő évadban is közös kulturális időtöltésre a családokat Solymosi Tari Emőke vezetésével. 

A hagyományos koncerttermi hangversenyek mellet az együttes a jubileumi évadban is népszerű szimfonikus művekből, és filmzenékből válogatva rendez Térzene koncerteket Zugló ismert közterein, illetve kiemelt turisztikai helyszíneken. Az évente négy-öt alkalommal sorra kerülő Tea-koncerteken, az idősebb korosztály terített asztal mellett vehet részt a közel egy órás előadásokon.

Az együttes 2013-as legnagyobb sikerét Berlinben, Európa egyik legrangosabb komolyzenei eseményén a Young Euro Classic Fesztiválon érte el. A hangversenyen a legnagyobb magyar zeneszerzők művei csendültek fel. Júniusban a zenekar a szlovák fővárosban vendégszerepelt Záborszky Kálmán irányításával a Pozsonyi Magyar Hét zárókoncertjén.  A Zuglói Filharmónia rendszeres fellépője a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozatának.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra