Klasszikus

Hatvanadik évadát nyitja a Zuglói Filharmónia

2014.07.16. 12:06
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia 1954-ben az akkori I. István Gimnáziumban alakult István Zenekar néven Záborszky József vezetésével. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János

Az együttes az alapítása után két évvel adta első koncertjét a Zeneakadémián, ezt követően pedig minden évben kínált bérletsorozatot a Liszt Ferenc téri zenepalotában. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János, aki egészen haláláig rendszeres vendégkarmestere volt az együttesnek. A Zuglói Filharmónia évtizedekig ifjúsági zenekarként működött, majd 2006 óta hivatásos együttessé vált és kiemelt kategóriás zenekari címének megfelelően, változatos, színes programokat tűz műsorára minden évadban. Magas művészi színvonalú koncertjein minden korosztályt megszólít a legkisebbektől kezdve az iskolásokon át, az érett zenekedvelőkön, vagy a zenével éppen csak ismerkedőkön keresztül az idősebbekig.

Az ősszel hatvanadik évadát nyitó zenei együttes műsorstruktúrájában három állandó bérletprogram szerepel. A tavaly indult, ismertebb klasszikus zenei műveket, de ritkán játszott és kortárs darabokat is tartalmazó Gaudeamus-sorozat eddig eredményesen szólította meg a fiatal közönséget. A Stephanus-sorozat a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a zeneirodalom válogatott remekeit, versenyműveket, zenekari műveket, valamint egy kórusművet tartalmaz. A sorozat hangversenyein olyan karmesterek irányítják az együttest, mint Kocsis Zoltán, Ménesi Gergely, Medveczky Ádám vagy Sapszon Ferenc. A Pastorale-sorozat a kisgyermekes családok számár készült és négy hétvégén keresztül invitálja majd a következő évadban is közös kulturális időtöltésre a családokat Solymosi Tari Emőke vezetésével. 

A hagyományos koncerttermi hangversenyek mellet az együttes a jubileumi évadban is népszerű szimfonikus művekből, és filmzenékből válogatva rendez Térzene koncerteket Zugló ismert közterein, illetve kiemelt turisztikai helyszíneken. Az évente négy-öt alkalommal sorra kerülő Tea-koncerteken, az idősebb korosztály terített asztal mellett vehet részt a közel egy órás előadásokon.

Az együttes 2013-as legnagyobb sikerét Berlinben, Európa egyik legrangosabb komolyzenei eseményén a Young Euro Classic Fesztiválon érte el. A hangversenyen a legnagyobb magyar zeneszerzők művei csendültek fel. Júniusban a zenekar a szlovák fővárosban vendégszerepelt Záborszky Kálmán irányításával a Pozsonyi Magyar Hét zárókoncertjén.  A Zuglói Filharmónia rendszeres fellépője a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozatának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.