Klasszikus

Hatvanadik évadát nyitja a Zuglói Filharmónia

2014.07.16. 12:06
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia 1954-ben az akkori I. István Gimnáziumban alakult István Zenekar néven Záborszky József vezetésével. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János

Az együttes az alapítása után két évvel adta első koncertjét a Zeneakadémián, ezt követően pedig minden évben kínált bérletsorozatot a Liszt Ferenc téri zenepalotában. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János, aki egészen haláláig rendszeres vendégkarmestere volt az együttesnek. A Zuglói Filharmónia évtizedekig ifjúsági zenekarként működött, majd 2006 óta hivatásos együttessé vált és kiemelt kategóriás zenekari címének megfelelően, változatos, színes programokat tűz műsorára minden évadban. Magas művészi színvonalú koncertjein minden korosztályt megszólít a legkisebbektől kezdve az iskolásokon át, az érett zenekedvelőkön, vagy a zenével éppen csak ismerkedőkön keresztül az idősebbekig.

Az ősszel hatvanadik évadát nyitó zenei együttes műsorstruktúrájában három állandó bérletprogram szerepel. A tavaly indult, ismertebb klasszikus zenei műveket, de ritkán játszott és kortárs darabokat is tartalmazó Gaudeamus-sorozat eddig eredményesen szólította meg a fiatal közönséget. A Stephanus-sorozat a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a zeneirodalom válogatott remekeit, versenyműveket, zenekari műveket, valamint egy kórusművet tartalmaz. A sorozat hangversenyein olyan karmesterek irányítják az együttest, mint Kocsis Zoltán, Ménesi Gergely, Medveczky Ádám vagy Sapszon Ferenc. A Pastorale-sorozat a kisgyermekes családok számár készült és négy hétvégén keresztül invitálja majd a következő évadban is közös kulturális időtöltésre a családokat Solymosi Tari Emőke vezetésével. 

A hagyományos koncerttermi hangversenyek mellet az együttes a jubileumi évadban is népszerű szimfonikus művekből, és filmzenékből válogatva rendez Térzene koncerteket Zugló ismert közterein, illetve kiemelt turisztikai helyszíneken. Az évente négy-öt alkalommal sorra kerülő Tea-koncerteken, az idősebb korosztály terített asztal mellett vehet részt a közel egy órás előadásokon.

Az együttes 2013-as legnagyobb sikerét Berlinben, Európa egyik legrangosabb komolyzenei eseményén a Young Euro Classic Fesztiválon érte el. A hangversenyen a legnagyobb magyar zeneszerzők művei csendültek fel. Júniusban a zenekar a szlovák fővárosban vendégszerepelt Záborszky Kálmán irányításával a Pozsonyi Magyar Hét zárókoncertjén.  A Zuglói Filharmónia rendszeres fellépője a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozatának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.