Klasszikus

Hauser Adrienne a Zeneakadémián

2006.11.26. 00:00
Ajánlom
A zongoraművésznő november 30-án, este fél nyolckor ad koncertet a Zeneakadémia Nagytermében Mozart, Schubert, Mendelssohn és Liszt műveiből.

Hauser Adrienne zongoratanulmányait négy és fél éves korában kezdte. Hét évesen felvették a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, 1981-ben a Zongora Tanszakra, ahol Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa volt. 1985-ben III. díjat nyert a Magyar Rádió Zongoraversenyén, és ugyanabban az évben, Varsóban a Lengyel Televízió portréfilmet készített róla. Részt vett több mesterkurzuson, Párizsban Yvonne Lefébure-nél, majd Sebők Györgynél képezte tovább magát. Fellépett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Nemzetközi Bartók Fesztiválon, az Interforumon, a lengyelországi Chopin, a Fazioli és a svájci Bellerive, a francia Liszt en Provence, az olasz Musiques en mer, valamint a szerbiai Nimus fesztiválon. Koncertezett Anglia, Németország, Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Svájc, Bulgária, Franciaország, Lengyelország, Románia, Svédország, Csehország, Szerbia, Egyiptom és India nagyobb városaiban. A Magyar Rádiónál rendszeresen fellép, hanglemezei pedig a Quint – Harmonia mundi kiadásában Kocsis Zoltánnal Bartók Csodálatos mandarinja, a Hungarotonnál Eötvös Péter vezényletével Stravinsky Les Noces című műve, amely Magyarországon az „Év hanglemeze” díjat nyerte el.

1998-ban megalapította a Tiszadobi Zongorafesztivált, amely nyolc év alatt nemcsak a nemzetközi zenei élet elismerését nyerte el, hanem a Henry Ford-díjat is. A Zongorafesztiválnak jelenleg is művészeti igazgatója. Tizenkét éve alapítványt hozott létre Kocsis Zoltánnal a tehetséges gyerekekért Mátészalkán, ahol minden évben jótékonysági koncertet ad. Mátészalka városa Pro Urbe, Díszpolgári és Tiszadob Díszpolgári címmel ajándékozta meg a térségért tett művészeti tevékenységéért.

(2006. november 30. 19.30 Zeneakadémia Nagyterme – Hauser Adrienne zongoraestje; Mozart: A-dúr szonáta, K 331; Schubert: Gesz-dúr Impromptu, op. 90 No. 3; Schubert–Liszt: Gretchen am Spinnrade; Erlkönig; Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül; Schubert-Liszt: Du bist die Ruh’; Liszt: Weinen Klagen Sorgen Zagen variációk)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.