Klasszikus

Haydn a helyén

2004.01.26. 00:00
Ajánlom
Azt hiszem, ki lettem volna békülve a sorssal, ha hazamegyek az Osztrák– Magyar Haydn Zenekar koncertjének szünetében. Jó kis zenélés a Tudományos Akadémián, kellemesen kicsi a terem, kellemesen kicsi a zenekar.

Mozart Linzi szimfóniáját Fischer Ádám leginkább mosolyokkal vezényelte, de volt is oka a jókedvre a karmesternek, mert szépen játszott a társaság, és lehet, hogy tényleg nem kell minden este megváltani a világot. Itt ez a válogatott zenészekből álló társaság, egy nagyon lelkes koncertmesternővel, akinek állandón ragyog az arca, egész teste kommunikál, és nemcsak az első hegedűkkel, de a többiekkel is a zenekarból, megvan a muzsikálás kamarajellege, miközben mégiscsak a karmester akarata érvényesül. Ebbe a nagy kiegyensúlyozottságba azonban némileg belezavart a zongorista vendég, Seung Yeun Huh.

Fiatal hölgy, kellemesen könnyű a keze, szinte fortepianósan peregtek a hangok a zongorából, de a második tételben már eljátszott egymás mellett a zenekar és a szólista, és furcsa módon Seung Yeun Huh-é volt a romantikusabb felfogás. A harmadik tételre aztán kissé becsapott a mennykő, a zongorista idegesen és súlyosat hibázva kezdte a tételt, aztán még egyszer belekavarodott a szólamába. Össze nem dőlt a világ, de a nyugalmas klasszikának vége szakadt.

Nem hiszem, hogy ez lett volna az oka annak, hogy egészen más volt a hangverseny második része, Haydn Katona-szimfóniája. Ha mégis, úgy áldja meg az ég Seung Yeun Huh-t, de aligha véletlenül viseli a zenekar Haydn nevét. Ügyről is szó van, Fischer Ádám ügyéről, vagyis Haydnról, aki ezen az estén sokkal jobb zeneszerző volt, mint Mozart. Persze mondják, hogy zongoraszonátában Haydn az érdekesebb, néha az is elhangzik, hogy vonósnégyesben Mozart csak tanítvány, és Haydn a mester. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy olyan szimfónia, mint a Katona, Mozartnak soha nem jutott volna eszébe.

Szokás szerint szellemes a zene, a második tétel indulójával és takarodójával, de ez csak a játék a darabban. Amit Fischer Ádám a zenekar útján mondani akart, az szinte izzott, szenvedélyesen, időnként valósággal eksztatikusan, és jó pillanatokban valóban eggyé vált karmester és zenekar, a mozdulat a karmestertől származott, a hang a társulattól, és a kettő között tökéletes volt a harmónia. Nem emlékszem hamarjában olyan hangversenyre, ahol Haydn lett volna a főszereplő, a második részben a nagy műsorszám, ami egy késői szimfóniára lett volna kihegyezve, ami természetesen agyrém, de talán nem akkor kell dühöngeni miatta, amikor végre egy ilyen hangversenyen ül az ember. Most a megfelelő szó az, hogy végre. Vagy éljen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.