Klasszikus

Haydn a helyén

2004.01.26. 00:00
Ajánlom
Azt hiszem, ki lettem volna békülve a sorssal, ha hazamegyek az Osztrák– Magyar Haydn Zenekar koncertjének szünetében. Jó kis zenélés a Tudományos Akadémián, kellemesen kicsi a terem, kellemesen kicsi a zenekar.

Mozart Linzi szimfóniáját Fischer Ádám leginkább mosolyokkal vezényelte, de volt is oka a jókedvre a karmesternek, mert szépen játszott a társaság, és lehet, hogy tényleg nem kell minden este megváltani a világot. Itt ez a válogatott zenészekből álló társaság, egy nagyon lelkes koncertmesternővel, akinek állandón ragyog az arca, egész teste kommunikál, és nemcsak az első hegedűkkel, de a többiekkel is a zenekarból, megvan a muzsikálás kamarajellege, miközben mégiscsak a karmester akarata érvényesül. Ebbe a nagy kiegyensúlyozottságba azonban némileg belezavart a zongorista vendég, Seung Yeun Huh.

Fiatal hölgy, kellemesen könnyű a keze, szinte fortepianósan peregtek a hangok a zongorából, de a második tételben már eljátszott egymás mellett a zenekar és a szólista, és furcsa módon Seung Yeun Huh-é volt a romantikusabb felfogás. A harmadik tételre aztán kissé becsapott a mennykő, a zongorista idegesen és súlyosat hibázva kezdte a tételt, aztán még egyszer belekavarodott a szólamába. Össze nem dőlt a világ, de a nyugalmas klasszikának vége szakadt.

Nem hiszem, hogy ez lett volna az oka annak, hogy egészen más volt a hangverseny második része, Haydn Katona-szimfóniája. Ha mégis, úgy áldja meg az ég Seung Yeun Huh-t, de aligha véletlenül viseli a zenekar Haydn nevét. Ügyről is szó van, Fischer Ádám ügyéről, vagyis Haydnról, aki ezen az estén sokkal jobb zeneszerző volt, mint Mozart. Persze mondják, hogy zongoraszonátában Haydn az érdekesebb, néha az is elhangzik, hogy vonósnégyesben Mozart csak tanítvány, és Haydn a mester. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy olyan szimfónia, mint a Katona, Mozartnak soha nem jutott volna eszébe.

Szokás szerint szellemes a zene, a második tétel indulójával és takarodójával, de ez csak a játék a darabban. Amit Fischer Ádám a zenekar útján mondani akart, az szinte izzott, szenvedélyesen, időnként valósággal eksztatikusan, és jó pillanatokban valóban eggyé vált karmester és zenekar, a mozdulat a karmestertől származott, a hang a társulattól, és a kettő között tökéletes volt a harmónia. Nem emlékszem hamarjában olyan hangversenyre, ahol Haydn lett volna a főszereplő, a második részben a nagy műsorszám, ami egy késői szimfóniára lett volna kihegyezve, ami természetesen agyrém, de talán nem akkor kell dühöngeni miatta, amikor végre egy ilyen hangversenyen ül az ember. Most a megfelelő szó az, hogy végre. Vagy éljen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.