Klasszikus

Haydn a körhintán

2008.06.30. 00:00
Ajánlom
Sajtótájékoztatón mutatkozott be a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 programsorozatot is rendező KLASSZ Zenei Iroda, melynek feladata elsősorban a jubileumokhoz tartozó zenei évadok, valamint egyéb országos komolyzenei projektek koordinálása.

Különösen olyanoké, melyek a gyerekek zenei nevelését célozzák meg, hiszen a KLASSZ küldetése a komolyzene megszerettetése a legfiatalabb generációval. Illetve az Iroda mindezeken túl támogatja a fiatal zenei tehetségek és a kulturális menedzserek külföldi továbbtanulását is.

Magyarországon a Zenét nagybetűvel írják - ennek a szlogennek a szellemében működik a 2008 márciusában megalakult KLASSZ Zenei Iroda. A Hungarofest keretein belül működő szervezet a Vidám Park szecessziós körhintáján mutatkozott be a sajtó képviselőinek. A KLASSZ vezetője, Erdődy Orsolya elmondta, kevesen tudják, hogy az említett ringlispíl több mint százéves. Szerinte így van ez valahogy a magyar komolyzenével is: egyre kevesebben vannak tisztában az értékeivel. Ezért elsődleges feladata az Irodának, hogy újfajta, lendületes, friss kommunikációval a fiatalokat is megnyerjék, hiszen közülük kevesen járnak klasszikus zenei koncertekre.

Most még úgy tűnhet, minden a legnagyobb rendben van, de ha nem változtatunk, 10-15 év múlva kiürülhetnek a komolyzenei koncerttermek – mondta a sajtótájékoztatón Erdődy Orsolya. Kreativitás, fiatalos kommunikáció, utánpótlás-nevelés a közönség körében. A fiatalok bevonása nemzeti zenei örökségünk és a kortárs zene világába. Mindezek – kevés kivételtől eltekintve – sajnos nem jellemzőek a magyar komolyzenei életre, holott alig 250 km-re, Bécsben mindez épp így zajlik. A mi küldetésünk, hogy évadjainkon, rendezvényeinken ezt a dinamizmust sugalljuk, koordinációs szerepünkből adódóan pedig a koncertszervezőket is erre ösztönözzük.

Fontos feladata a KLASSZnak a komolyzenei évadok megszervezése – mégpedig az eddigieknél jóval korábban. Már most olyan nagy projekteket szerveznek, mint a 2010-es Erkel-Mahler, s 2011-es Liszt évad. S természetesen a KLASSZ koordinálja a jövőre esedékes Haydn-évet a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából, amikor több mint 250 rendezvényre: fesztiválokra, kiállításokra és szakmai rendezvényekre kerül sor.

Ennek amolyan nyitánya az Iroda idei legfontosabb rendezvénye: a Műemlékek Állami Gondnokságával közösen szervezett Kastélykoncertek Eszterháza 2008. A sajtótájékoztatón Dr. Varga Kálmán, a Gondnokság igazgatója beszámolt arról, hogy a fesztiválon, már idén is Haydné a főszerep, a „Magyar Versailles”-ként is emlegetett lenyűgöző Esterházy Kastélyban 37 koncertet rendeznek július 4. és szeptember 14. között. Találkozhatunk többek közt a Zemlinsky Quartettel, az Artis Quartettel, Steven Stubbs lant- és gitárművésszel, Simon Standage angol hegedűművésszel, a Budapesti Vonósokkal, Jandó Jenővel, a fiatal de ígéretes Accord Vonósnégyessel, Alexej Lubimovval, a Festetics Vonósnégyessel, és természetesen a szinte házigazdának számító Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal Vashegyi György vezetésével.

A KLASSZ természetesen nem készül mindent fenekestül felforgatni. Rendezvényeiken továbbra is a komolyzenei koncerteket aktívan látogató közönség lesz fókuszban, hiszen csak átgondolt, hosszabb időt igénylő folyamat hozhat változást a komolyzenei életben. Ugyanakkor minden eseményt – így a Kastélykoncertek Eszterháza 2008-at is – kihasználnak majd, hogy a fiatalok felé is érthető, vonzó és érdekes üzeneteket küldjenek. Ahogy tették ezt a sajtó képviselőivel. A Haydn zenére történő körhintázás előtt ugyanis mi mást szolgálhattak volna fel számukra, mint Esterházy tortát…

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.