Klasszikus

Haydn a körhintán

2008.06.30. 00:00
Ajánlom
Sajtótájékoztatón mutatkozott be a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 programsorozatot is rendező KLASSZ Zenei Iroda, melynek feladata elsősorban a jubileumokhoz tartozó zenei évadok, valamint egyéb országos komolyzenei projektek koordinálása.

Különösen olyanoké, melyek a gyerekek zenei nevelését célozzák meg, hiszen a KLASSZ küldetése a komolyzene megszerettetése a legfiatalabb generációval. Illetve az Iroda mindezeken túl támogatja a fiatal zenei tehetségek és a kulturális menedzserek külföldi továbbtanulását is.

Magyarországon a Zenét nagybetűvel írják - ennek a szlogennek a szellemében működik a 2008 márciusában megalakult KLASSZ Zenei Iroda. A Hungarofest keretein belül működő szervezet a Vidám Park szecessziós körhintáján mutatkozott be a sajtó képviselőinek. A KLASSZ vezetője, Erdődy Orsolya elmondta, kevesen tudják, hogy az említett ringlispíl több mint százéves. Szerinte így van ez valahogy a magyar komolyzenével is: egyre kevesebben vannak tisztában az értékeivel. Ezért elsődleges feladata az Irodának, hogy újfajta, lendületes, friss kommunikációval a fiatalokat is megnyerjék, hiszen közülük kevesen járnak klasszikus zenei koncertekre.

Most még úgy tűnhet, minden a legnagyobb rendben van, de ha nem változtatunk, 10-15 év múlva kiürülhetnek a komolyzenei koncerttermek – mondta a sajtótájékoztatón Erdődy Orsolya. Kreativitás, fiatalos kommunikáció, utánpótlás-nevelés a közönség körében. A fiatalok bevonása nemzeti zenei örökségünk és a kortárs zene világába. Mindezek – kevés kivételtől eltekintve – sajnos nem jellemzőek a magyar komolyzenei életre, holott alig 250 km-re, Bécsben mindez épp így zajlik. A mi küldetésünk, hogy évadjainkon, rendezvényeinken ezt a dinamizmust sugalljuk, koordinációs szerepünkből adódóan pedig a koncertszervezőket is erre ösztönözzük.

Fontos feladata a KLASSZnak a komolyzenei évadok megszervezése – mégpedig az eddigieknél jóval korábban. Már most olyan nagy projekteket szerveznek, mint a 2010-es Erkel-Mahler, s 2011-es Liszt évad. S természetesen a KLASSZ koordinálja a jövőre esedékes Haydn-évet a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából, amikor több mint 250 rendezvényre: fesztiválokra, kiállításokra és szakmai rendezvényekre kerül sor.

Ennek amolyan nyitánya az Iroda idei legfontosabb rendezvénye: a Műemlékek Állami Gondnokságával közösen szervezett Kastélykoncertek Eszterháza 2008. A sajtótájékoztatón Dr. Varga Kálmán, a Gondnokság igazgatója beszámolt arról, hogy a fesztiválon, már idén is Haydné a főszerep, a „Magyar Versailles”-ként is emlegetett lenyűgöző Esterházy Kastélyban 37 koncertet rendeznek július 4. és szeptember 14. között. Találkozhatunk többek közt a Zemlinsky Quartettel, az Artis Quartettel, Steven Stubbs lant- és gitárművésszel, Simon Standage angol hegedűművésszel, a Budapesti Vonósokkal, Jandó Jenővel, a fiatal de ígéretes Accord Vonósnégyessel, Alexej Lubimovval, a Festetics Vonósnégyessel, és természetesen a szinte házigazdának számító Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal Vashegyi György vezetésével.

A KLASSZ természetesen nem készül mindent fenekestül felforgatni. Rendezvényeiken továbbra is a komolyzenei koncerteket aktívan látogató közönség lesz fókuszban, hiszen csak átgondolt, hosszabb időt igénylő folyamat hozhat változást a komolyzenei életben. Ugyanakkor minden eseményt – így a Kastélykoncertek Eszterháza 2008-at is – kihasználnak majd, hogy a fiatalok felé is érthető, vonzó és érdekes üzeneteket küldjenek. Ahogy tették ezt a sajtó képviselőivel. A Haydn zenére történő körhintázás előtt ugyanis mi mást szolgálhattak volna fel számukra, mint Esterházy tortát…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.