Klasszikus

Haydn alla Zingarese

2016.07.25. 11:22
Ajánlom
Augusztus 21-én 18 órától az Esterházy Kastélyudvarban Paul Gulda Gypsy Devils című zongoraestjét hallhatjuk, amelyben izgalmas keretek között világít rá Haydn szerzeményeinek a roma zenei örökségből merített inspirációira.
Paul Gulda

Paul Gulda (Fotó/Forrás: Julia Grandegger)

Paul Gulda-t már régóta inspirálják a klasszikus zenén túlmutató zeneirányzatok, köztük a cigányzene. Minden bizonnyal édesapjától, Friedrich Guldától örökölte ezt a nyitottságot, akit ez a tulajdonsága tett rendkívülivé: óriási sikereket ért el Bach, Beethoven és Mozart interpretációival, végül azonban teljes figyelmével a jazz felé fordult. Emlékezetesek Chick Coreaval játszott jazz improvizációi vagy a Doors Light my Fire című dalára írt variációi.

Paul Gulda-t az utóbbi években az izgatja, hogy milyen hatással voltak a roma zenészek -akik már a török hódoltság idején státuszt kaptak, majd akiket az arisztokrácia is felfedezett magának- egyes zeneszerzők szerzeményeire. Brahms, Beethoven és Liszt szerzeményein keresztül azt vizsgálja, hogy hogyan integrálták saját kompozícióikba a romáktól hallott zenét.

A Haydn alla Zingarese – Zingarese à la Haydn elnevezésű, nagy sikerű projektjével is azt szeretné bemutatni, hogy a „nemzeti hősként” kezelt Haydn, aki az Esterházy udvarban minden bizonnyal sok cigányzenét hallhatott, micsoda lelkesedéssel dolgozta bele saját műveibe ezeket az inspirációkat.

„Első tanárom két jazz-zenész volt: Fritz Pauer és Roland Batik“ – meséli a sokoldalú zongorista. „Apám, Friedrich Gulda a zene iránti feltétlen odaadást adta át, Leonyid Brumberg pedig az orosz iskola alapjait tanította meg nekem. Végül Rudolf Serkinnél tapasztaltam meg az igazi jóságot és támogatást. Feladatomnak tartom ennek összegzését és – ha lehet – meghaladását, valamint továbbadását” - fogalmazott. 

Pontosan ez történik ezen az estén, ami nem csupán egy száraz zenetörténeti lecke. Gulda leszögezi, hogy az est célja nem az, hogy azt kutassa,„mit hallhatott ki Haydn a „zingarese”-zenéből”: „Végül is Haydn zenéjét sem lehet teljes biztonsággal „autentikusan” interpretálni. Inkább a két stílus baráti közeledéséről van szó, számomra pedig „klasszikus” zenészként a közös muzsikálás a romák improvizációs örömzenélésének tanulását jelenti. ”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.