Klasszikus

Haydn alla Zingarese

2016.07.25. 11:22
Ajánlom
Augusztus 21-én 18 órától az Esterházy Kastélyudvarban Paul Gulda Gypsy Devils című zongoraestjét hallhatjuk, amelyben izgalmas keretek között világít rá Haydn szerzeményeinek a roma zenei örökségből merített inspirációira.
Paul Gulda

Paul Gulda (Fotó/Forrás: Julia Grandegger)

Paul Gulda-t már régóta inspirálják a klasszikus zenén túlmutató zeneirányzatok, köztük a cigányzene. Minden bizonnyal édesapjától, Friedrich Guldától örökölte ezt a nyitottságot, akit ez a tulajdonsága tett rendkívülivé: óriási sikereket ért el Bach, Beethoven és Mozart interpretációival, végül azonban teljes figyelmével a jazz felé fordult. Emlékezetesek Chick Coreaval játszott jazz improvizációi vagy a Doors Light my Fire című dalára írt variációi.

Paul Gulda-t az utóbbi években az izgatja, hogy milyen hatással voltak a roma zenészek -akik már a török hódoltság idején státuszt kaptak, majd akiket az arisztokrácia is felfedezett magának- egyes zeneszerzők szerzeményeire. Brahms, Beethoven és Liszt szerzeményein keresztül azt vizsgálja, hogy hogyan integrálták saját kompozícióikba a romáktól hallott zenét.

A Haydn alla Zingarese – Zingarese à la Haydn elnevezésű, nagy sikerű projektjével is azt szeretné bemutatni, hogy a „nemzeti hősként” kezelt Haydn, aki az Esterházy udvarban minden bizonnyal sok cigányzenét hallhatott, micsoda lelkesedéssel dolgozta bele saját műveibe ezeket az inspirációkat.

„Első tanárom két jazz-zenész volt: Fritz Pauer és Roland Batik“ – meséli a sokoldalú zongorista. „Apám, Friedrich Gulda a zene iránti feltétlen odaadást adta át, Leonyid Brumberg pedig az orosz iskola alapjait tanította meg nekem. Végül Rudolf Serkinnél tapasztaltam meg az igazi jóságot és támogatást. Feladatomnak tartom ennek összegzését és – ha lehet – meghaladását, valamint továbbadását” - fogalmazott. 

Pontosan ez történik ezen az estén, ami nem csupán egy száraz zenetörténeti lecke. Gulda leszögezi, hogy az est célja nem az, hogy azt kutassa,„mit hallhatott ki Haydn a „zingarese”-zenéből”: „Végül is Haydn zenéjét sem lehet teljes biztonsággal „autentikusan” interpretálni. Inkább a két stílus baráti közeledéséről van szó, számomra pedig „klasszikus” zenészként a közös muzsikálás a romák improvizációs örömzenélésének tanulását jelenti. ”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.