Klasszikus

Haydn billentyűs muzsikája

2009.01.13. 00:00
Ajánlom
Hétfőn este indult el az MR3-Bartók Rádió szervezésében, Dobozy Borbála csembalóestjével az egész éven átívelő sorozat. A "Haydn-év 2009" programjai keretén belül megrendezett koncerteken a zeneszerző billentyűs kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség.

Az MR Márványteremben januártól decemberig, hétfő esténként 21 alkalommal lépnek fel a hazai klasszikus zenei élet kiválóságai közül felkért közreműködők. Néhány példa a névsorból - a teljesség igénye nélkül: a Trió Antiqua, Hauser Adrienn, Cleo Mitilineou, Megyesi Schwartz Lúcia, Borbély László, Spányi Miklós, Csalog Gábor, Baráti Kristóf, Varga István, Balog Zsolt, Fülep Márk, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Dóra, a Haydn Barytontrió, Ránki Dezső, Kemenes András, Rohmann Imre, Banda Ádám, Perényi Miklós és még sokan mások.

Az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője, Farkas Zoltán ezekkel a szavakkal ajánlja figyelmükbe a sorozatot: "Azt mondják, ahány nyelven tudsz, annyi ember vagy. A szimfóniák, vonósnégyesek vagy misék alapján megismert Haydn szinte egy másik emberként áll előttünk, ha billentyűs kamarazenéjét hallgatjuk. [….] A billentyűs szonáták "szókészlete" a korai divertimentók könnyed bécsi szórakoztató-zenéjétől a Carl Philipp Emmanuel Bachtól ellesett zabolátlan fantáziáig és szeszélyességéig, a Somfai László által "műhely-szonáták"-nak nevezett kísérletező, ragyogó mesterségbeli tudással megírt művektől az úgynevezett "hölgyszonáták" megejtő érzékenységéig terjed. A sort a nyilvános koncertterembe szánt virtuóz "koncertszonáta" típusa zárja, amely immár nem a nemesi vagy polgári szalonok bensőséges köréhez, hanem a széles közönséghez kíván szólni."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.