Klasszikus

Haydn billentyűs muzsikája

2009.12.07. 12:58
Ajánlom
Utolsó felvonásához érkezett a Haydn-év, és ezzel együtt az osztrák zeneszerzőről szóló hangverseny-sorozat is. December 7-én és 21-és este hattól az MR Márványteremben is búcsúzik a Haydn-év.

Az MR Márványtermében január óta zajló, huszonegy részből álló koncerteken triók, szonáták, kvintettek, fantáziák, variációk hangzottak el hegedűn, brácsán, csellón, zongorán, fortepianón, csembalón, énekhangon a legkiválóbb művészek tolmácsolásában. Az utolsó két hangversenyen az idősebb generációhoz tartozó, kiváló előadók mellett feltűnnek az ifjabb tehetségek is. A 7-i koncerten Perényi Miklós és Rohmann Imre a frissdiplomás, Szigeti-Hubay Verseny győztesével, valamint a Yampolsky Nemzetközi Hegedűverseny második helyezettjével, Banda Ádámmal lép a közönség elé. 21-én az ifjú titánoké a színpad: Farkas Gábor zongorázik, Baráti Kristóf hegedül, Fenyő László gordonkázik. Ennél szebb codát maga Haydn sem komponálhatott volna.

Rohmann Imre (zongora), Banda Ádám (hegedű), Perényi Miklós (gordonka)
2009. december 7. 18:00 MR Márványterem
Haydn: C-dúr szonáta, Hob. XVI: 48; esz-moll trió, Hob. XV: 31; cisz-moll szonáta, Hob. XVI: 36; Esz-dúr trió, Hob. XV: 30
Haydn billentyűs muzsikája XXI/20

Farkas Gábor (zongora), Baráti Kristóf (hegedű), Fenyő László (gordonka)
2009. december 21. 18:00 MR Márványterem
Asz-dúr trió, Hob XV:14; F-dúr trió, Hob XV:37; E-dúr trió, Hob XV:34; G-dúr trió, Hob XV:25
Haydn billentyűs muzsikája XXI/21

www.radio.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.