Klasszikus

Haydn boszorkánykonyhája

2009.06.17. 12:22
Ajánlom
A Haydn-maratonon túl, de a nyári fertődi koncertsorozatokon innen az eszterházai mester magyar kultuszáról kérdeztük Bánfalvi Bélát, Malina Jánost és Vashegyi Györgyöt.

Bánfalvi Béla, a Budapesti Vonósok koncertmestere: Az idei év jelentőségére való tekintettel az eddigi gyakorlattól eltérően nem 7, hanem 10 koncertből áll a Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiválja. A Haydn évforduló mellett a Budapesti Vonósok számára is jubileum ez az esztendő, hiszen a zenekar 15 évvel ezelőtt alapította a Haydn Fesztivált, azzal a céllal, hogy újra rendszeresen felcsendüljön Haydn muzsikája a fertődi Eszterházy kastély csodálatos tükörtermében, hiszen 1995 előtt az Eszterházy kastélyban nem volt rendszeres zenei élet. Az elmúlt 15 év alatt a nemzetközi zenei élet legkiemelkedőbb személyiségei voltak a fesztivál vendégei, és 2009-ben is olyan világsztárok lesznek közreműködők, mint Ruth Ziesak, Reinhold Friedrich, Perényi Miklós, a Párkányi Quartet és a fiatal spanyol zongoraművész, José Louis Fernando Perez. Semmihez sem hasonlítható a kastély atmoszférája. Egész más érzés itt koncerteket adni. A gyönyörű helyszín mellett az a tudat is nagyban befolyásolja, segíti a munkánkat, hogy ezek között a falak között hosszú  ideig maga Haydn muzsikált.

Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke: A Magyar Haydn Társaság már 1998-ban, a "Haydn Eszterházán" fesztivál elindításával is a "Magyar Verszália" Haydn nevével összefonódó egyetemes zene- és kultúrtörténeti jelentőségét kívánta bemutatni, a hazai és nemzetközi közvélemény számára kézzelfoghatóvá tenni. Haydn egy sokat idézett kijelentése szerint zenéje az Eszterházán élvezett különlegesen kedvező helyzetének és munkakörülményeinek következtében vált szükségszerűen eredetivé. Egy neves életrajzírója, Ludwig Finscher egyenesen alkotói "laboratórium"-ként aposztrofálja Eszterházát. Mi mindig arra törekedtünk, hogy minél sokoldalúbban mutassuk meg, mi készült Haydn "boszorkánykonyhájában" Eszterházán, és igyekeztünk a régi hangszeres előadók világából a legjelentősebbeket meghívni fesztiválunkra. Kevésszer éreztük azt, hogy ehhez a célhoz olyan közel kerültünk, mint az idén. A mindenütt érezhető megszorítások csak a koncertek számán, de nem a színvonalán érezhetőek. Az angol Felvilágosodás Zenekara Sir Roger Norrington vezényletével, illetve az Orfeo Zenekar Vashegyi György vezetésével, ezenkívül Malcolm Bilson, a Tomasini és a Mosaïques Vonósnégyes, továbbá az Aura Musicale együttes (utóbbi hallatlanul eredeti és izgalmas Haydn-Pleyel-programmal), úgy érezzük, különlegesen "sűrű" és sokszínű, valóban ünnepi programmal járul majd hozzá a Haydn-év gazdag nemzetközi színképéhez.

Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító-karmestere, művészeti vezetője: Az Eszterházán töltött évtizedek, az ott szerzett tapasztalatok Joseph Haydn egész zeneszerzői gondolkodását alapvetően és döntően, élete végéig meghatározták, ezért túlhangsúlyozhatatlan a helyszín, az ott született és előadott kompozíciók jelentősége. A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar 1998-ban, illetve 2002-ben elkezdett sorozatai - az összes mise és valamennyi Londoni korszaka előtti szimfónia elsősorban Eszterházán történő megszólaltatása - az idei, ünnepi esztendőben zárulnak le; "emblematikus" jelentőségű ezért számunkra 2009. szeptember 5-i, fertőszentmiklósi koncertünk, amelyen az utolsó, 104. jegyzékszámú "London" szimfóniát és az utolsó misét ("Harmoniemesse") együtt adjuk elő. Ugyanakkor sok teendő vár még ránk: meggyőződésem, hogy Haydn még jobb megismeréséhez az út az Eszterházán a 18. században előadott operarepertoár (Haydn és kortársai ilyen művei) újrafelfedezésén keresztül vezet - az elkövetkező években ebbe az irányba szeretnénk továbblépni.

Km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Budapesti Vonósok
Haydn: G-dúr hegedűverseny - III. tétel
2008. július 13. Tükörterem (Fertőd)

www.budapestivonosok.hu
www.haydn-eszterhaza.hu
www.orfeo.hu

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.