Klasszikus

Haydn-emlékév – odaát

2008.09.29. 00:00
Ajánlom
Nemcsak a magyarországi koncertélet résztvevői készülnek lázasan a 2009-es Haydn-évre. Az Esterházy Magánalapítvány Kismartonban különösen gazdag programkínálattal jelentkezik az osztrák oldalon.

A tervekben interaktív kiállítás, ősbemutató, vonósnégyes-fesztivál és tudományos szimpózium is szerepel – nyilatkozta csütrötökön a bécsi Hofburgban tartott sajtótájékoztatón Ottrubay István, a kismartoni (eisenstadti) magánalapítvány vezérigazgatója. A programok természetesen minden korosztálynak élményt ígérnek, de célközönségük elsősorban a fiatalok voltak. A magánalapítvány a Haydn-évre mintegy kétmillió eurót (azaz félmilliárd forintnak megfelelő összeget) szán.

Az emlékévet a zeneszerző óriás születésnapján, március 31-én nyitják meg a kismartoni Esterházy-kastélyban, ahol a Concentus Musicus ad elő négy Haydn-szimfóniát Nikolaus Harnoncourt vezényletével. Október 16. és 18. között irodalmi alkotásokkal gazdagított vonósnégyes-fesztivált rendeznek, amelyen a három osztrák együttes mellett a magyar Keller Vonósnégyes és a svájci Carmina Quartett is fellép. A magyar művészek bevonásával a vasfüggöny szétvágásának 20. évfordulójáról kívánnak megemlékezni – nyilatkozta Alja Batthyány-Végh impresszárió. Szeptember 4-én ősbemutatóra kerül sor a kastély Haydn-termében, ahol Wolfgang Muthspiel osztrák dzsesszgitárost mutatja be az évforduló tiszteletére írt művét. A koncertek mellett szimpóziumokat is szerveznek Bécsben és Kismartonban egyaránt.

A sajtóeseményen jelen volt Fritz Pürstinger, az interaktív kiállítás szervezője is, aki a Haydn - Explozív! címet adta a Sala Terrenában rendezett tárlatnak, amelyet 2009 májusa és decembere között tekinthet meg a közönség. A kismartoni Esterházy-kastély egykori borospincéje, a Sala Terrena 1200 négyzetméterén a látogatók asszociatív módon összehangolt hang- és képanyagok segítségével, élményszerűen követhetik Haydn életútját.

Ezzel a tárlattal egyidőben a kismartoni kastélyban látható lesz egy másik kiállítás is, amely egy klasszikus, főképpen kronológiai visszatekintést nyújtó Haydn-kiállítás, s amelyet a burgenlandi tartományi kormány szervez. Karl Wessely, az Esterházy Betriebe GmbH (Esterházy Vállalkozások Kft.) kulturális igazgatója elmondta, hogy nem ellenkiállítást szerveztek, sőt abból indulnak ki, hogy a látogatók mind a két tárlatra kíváncsiak lesznek, lehet, hogy közös jegyeket is kiadnak majd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.