Klasszikus

Haydn-emléknapok zenei fesztivál Eisenstadtban

2009.04.27. 00:00
Ajánlom
2009. május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján a Teremtés dallamai csendülnek fel: az eisenstadti Esterházy-kastélyban található Haydn-teremben Fischer Ádám vezényli az Osztrák–Magyar Haydn Zenekart. A szólisták között olyan kiemelkedő művészek találhatóak, mint Annette Dasch és Thomas Quasthoff. Játsszon a Fidelióval és nyerjen CD-ket, koncertjegyeket!

Joseph Haydn 1809. május 30-ról 31-re virradó éjszaka halt meg Bécsben, amelyet elfoglaltak a francia seregek. Napóleon két díszőrt állíttatott a haldokló mester háza elé.

Haydnt először a bécsi hundsturmi temetőben temették el. 1820-ban II. Esterházy Miklós herceg átvitette a zeneszerző maradványait Eisenstadtba – mindenesetre a koponya nélkül, mivel azt időközben a kor koponyakutatóinak követői elrabolták. A hiányzó testrészt 1954-ben ünnepélyes keretek között szállították Eisenstadtba, így Joseph Haydn 145 évvel a halála után végre végső nyugalomra lelt a Hegyi templom számára kialakított mauzóleumában.

A Haydn-emléknapok középpontjában a nagy zeneszerző egyedülálló zenei munkássága áll. Az Esterházy-kastély Haydn-termében a világ vezető Haydn-előadói, többek között a Freiburgi Barokk Zenekar, az Academy of Ancient Music és az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar adják elő a mester zeneműveit.

Időpontok
2009. május 29., 19.30 óra, Esterházy-kastély, Haydn-terem: Freiburgi Barokk Zenekar – négy Négykürt-szimfónia
2009. május 30., 19.30 óra, Esterházy-kastély, Haydn-terem: Academy of Ancient Music – négy Haydn-szimfónia.
2009. május 31., 9.00 óra, Hegyi templom: Teremtés mise (ingyenes belépés)
2009. május 31., 11.00 óra, Esterházy-kastély, Haydn-terem: Osztrák–Magyar Haydn Filharmonikusok – Teremtés
2009. június 1., 11.00 óra, Esterházy-kastély, Haydn-terem: Osztrák–Magyar Haydn Filharmonikusok – Teremtés

Kérdésünk: Melyik koncertteremben volt számos Haydn-mű ősbemutatója még a mester életében? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) A bécsi Zeneegylet Aranytermében
B) Az eisenstadti Esterházy-kastély Haydn-termében
C) A bécsi Konzerthausban
D) A londoni Royal Albert Hallban

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a Haydn Ünnepi Játékok május 29-i koncertjére, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. május 29. 19:30 Esterházy kastély, Haydn-terem (Eisenstadt) – Freiburgi Barokk Zenekar; Haydn: Szimfóniák – D-dúr, Nr. 72; D-dúr, Nr. 13; D-dúr, Nr. 31, g-moll, Nr. 39; hegedül és vezényel: Gottfried von der Goltz; Haydn-emléknapok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.