Klasszikus

Haydn és a franciák Fertődön

2012.06.13. 17:02
Ajánlom
A Budapesi Vonósok 18. Nemzetközi Haydn Fesztiválját június 29. és július 8. között rendezik meg a felújított Esterházy-kastélyban.

A kamaraegyüttes hagyományos nyári sorozata a "Haydn és a franciák" alcímet visel, emléket állítva a 75 éve elhunyt Maurice Ravel és a 150 éve született Claude Debussy munkássága előtt. A hat koncertnapot felölelő fesztiválon olyan neves előadók szólaltatják majd meg a francia impresszionista zeneszerzők műveit mint Jana Bouskova, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás vagy a Papp Duó. A fesztivál június 29-i nyitókoncertjén Jana Bouskova cseh hárfaművésznő lesz az együttes vendégművésze, másnap az In Medias Brass közreműködésében rézfúvós kamarakoncertet hallhatnak majd az érdeklődők. Július elsején a Hegedűk házassága címmel mutatnak be műsort, július 6. és 8. között pedig a Musica Sacra Énekkar "Ének a Kastélyban" című koncertje lesz hallható. Az eseménysor július 8-i záróhangversenyén Varga Gábor klarinétművész működik közre. A pontos műsorleírásokat erre a linkre kattintva tekinthetik meg!

További újdonságok az együttes háza tájáról: megújult a Budapesti Vonósok logója és weboldala, a új, az együttes dinamikusságát kifejező fotók is készültek. A külső-belső felfrissülés jegyében jelentették be a Botvay Károly művészeti vezetésével működő együttes új hangversenymesterét: 2012. júniusától Pilz János hegedűművész irányítja az együttest. Hegedűművészi diplomáját Kovács Dénes növendékeként kapta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd két éven át a Magyar Állami Hangversenyzenekar koncertmestere volt. 1986-ban a Hubay, 1988-ban a Zathureczky hegedűverseny első díjasa. 1986 óta a Keller vonósnégyes tagjaként Európa és Amerika legnagyobb koncerttermeiben lép fel. 1995-ben a kvartett tagjaként Liszt-díjat kapott. Számos hanglemezfelvételük kapott jelentős nemzetközi díjakat. 2002-ben jelent meg az ECMnél Keller Andrással közös lemeze Bartók 44 duójával. 2002 óta a Pulzus vonósnégyes primáriusa, és a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.