Klasszikus

Haydn és a franciák Fertődön

2012.06.13. 17:02
Ajánlom
A Budapesi Vonósok 18. Nemzetközi Haydn Fesztiválját június 29. és július 8. között rendezik meg a felújított Esterházy-kastélyban.

A kamaraegyüttes hagyományos nyári sorozata a "Haydn és a franciák" alcímet visel, emléket állítva a 75 éve elhunyt Maurice Ravel és a 150 éve született Claude Debussy munkássága előtt. A hat koncertnapot felölelő fesztiválon olyan neves előadók szólaltatják majd meg a francia impresszionista zeneszerzők műveit mint Jana Bouskova, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás vagy a Papp Duó. A fesztivál június 29-i nyitókoncertjén Jana Bouskova cseh hárfaművésznő lesz az együttes vendégművésze, másnap az In Medias Brass közreműködésében rézfúvós kamarakoncertet hallhatnak majd az érdeklődők. Július elsején a Hegedűk házassága címmel mutatnak be műsort, július 6. és 8. között pedig a Musica Sacra Énekkar "Ének a Kastélyban" című koncertje lesz hallható. Az eseménysor július 8-i záróhangversenyén Varga Gábor klarinétművész működik közre. A pontos műsorleírásokat erre a linkre kattintva tekinthetik meg!

További újdonságok az együttes háza tájáról: megújult a Budapesti Vonósok logója és weboldala, a új, az együttes dinamikusságát kifejező fotók is készültek. A külső-belső felfrissülés jegyében jelentették be a Botvay Károly művészeti vezetésével működő együttes új hangversenymesterét: 2012. júniusától Pilz János hegedűművész irányítja az együttest. Hegedűművészi diplomáját Kovács Dénes növendékeként kapta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd két éven át a Magyar Állami Hangversenyzenekar koncertmestere volt. 1986-ban a Hubay, 1988-ban a Zathureczky hegedűverseny első díjasa. 1986 óta a Keller vonósnégyes tagjaként Európa és Amerika legnagyobb koncerttermeiben lép fel. 1995-ben a kvartett tagjaként Liszt-díjat kapott. Számos hanglemezfelvételük kapott jelentős nemzetközi díjakat. 2002-ben jelent meg az ECMnél Keller Andrással közös lemeze Bartók 44 duójával. 2002 óta a Pulzus vonósnégyes primáriusa, és a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.