Klasszikus

Haydn és Beethoven kapcsolata

2014.11.28. 07:30
Ajánlom
Sorozatunk előző cikkében többször is felmerült Haydn neve Beethoven hegedű-zongora szonátai kapcsán. Érdemes röviden szólni kettejük különös kapcsolatáról is, a lenti idézetek Alsvang Beethoven című könyvéből származnak.

Miután 1792-ben Beethoven Bécsbe érkezett, felkereste Haydnt, aki még Bonnban tett ígéretet, hogy foglalkozik majd vele. A tanítás mindössze egy évig tartott, és nem volt feszültségektől mentes. "A tanítvány, akiben szenvedélyes szabadságszeretet lobogott, aki tiszteletet érzett a forradalom iránt, éles kijelentéseivel és megállapításaival megrémítette a fejedelmek iránt hódolattal viseltető, istenfélő Haydnt. Az öreg zeneszerzőnek nem tetszettek tanítványa forradalmi hévvel telített zenei gondolatai sem. 1795-ben például Beethoven Lichnowsky hercegnél előadta három zongoratrióját. A meghívottak között ott volt Haydn is. Nagyon tartózkodóan nyilatkozott a harmadik trióról (c-moll) (...) és nem javasolta, hogy abban a formában kiadásra kerüljön. Beethovent ez nagyon elkeserítette; irigységgel gyanúsította mesterét, holott az öreg csupán őszintén kifejezést adott véleményének. Ő a legteljesebb jóindulattal sem tudott rokonszenvezni ennek a lángolóleklű fiatalembernek a muzsikájával.

Romain Rolland Beethoven utolsó vonósnégyeseiről írt könyvében idézi Louis Drouet-nak, a híres fuvolaművésznek jegyzeteit, melyek közül az egyik leír egy párbeszédet Haydn és az ifjú Beethoven között. Rolland ennek a leírásnak teljes hitelt ad.

'Amikor Beethoven megkérte az öreg Haydnt, hogy mondja meg őszintén véleményét első munkáiról, az egy sor bókot mondott a bennük megnyilatkozó képzelet nagy, soha nem hallott méretű, szinte már iszonyú gazdagságáról, azután a következő mélyértelmű megjegyzést tette:

-  Ön olyan ember benyomását kelti bennem, akinek több feje, több szíve és több lelke van.

És miután Beethoven unszolta - 'Szomorú leszek, ha nem mond el mindent, amire gondol' - hozzátette, bár valóban félt, hogy megszomorítja:

- Rendben van. Kívánságára megmondom, hogy véleményem szerint az Ön alkotásaiban van valami, amit ha nem is neveznénk különösnek, de valami váratlan, szokatlan - más szóval az Ön dolgai nagyszerűek, sőt csodálatosak, de hol itt, hol ott felbukkan valami különös, valami komor; éppen úgy, mint ahogyan önben is van valami mogorvaság és furcsaság. Hiszen a zeneszerző stílusa olyan, mint amilyen ő maga..."

Zenei választásunk a fentebb említett trió, az Op. 1-es sorozat harmadik, c-moll darabja:

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.