Klasszikus

Haydn és Beethoven kapcsolata

2014.11.28. 07:30
Ajánlom
Sorozatunk előző cikkében többször is felmerült Haydn neve Beethoven hegedű-zongora szonátai kapcsán. Érdemes röviden szólni kettejük különös kapcsolatáról is, a lenti idézetek Alsvang Beethoven című könyvéből származnak.

Miután 1792-ben Beethoven Bécsbe érkezett, felkereste Haydnt, aki még Bonnban tett ígéretet, hogy foglalkozik majd vele. A tanítás mindössze egy évig tartott, és nem volt feszültségektől mentes. "A tanítvány, akiben szenvedélyes szabadságszeretet lobogott, aki tiszteletet érzett a forradalom iránt, éles kijelentéseivel és megállapításaival megrémítette a fejedelmek iránt hódolattal viseltető, istenfélő Haydnt. Az öreg zeneszerzőnek nem tetszettek tanítványa forradalmi hévvel telített zenei gondolatai sem. 1795-ben például Beethoven Lichnowsky hercegnél előadta három zongoratrióját. A meghívottak között ott volt Haydn is. Nagyon tartózkodóan nyilatkozott a harmadik trióról (c-moll) (...) és nem javasolta, hogy abban a formában kiadásra kerüljön. Beethovent ez nagyon elkeserítette; irigységgel gyanúsította mesterét, holott az öreg csupán őszintén kifejezést adott véleményének. Ő a legteljesebb jóindulattal sem tudott rokonszenvezni ennek a lángolóleklű fiatalembernek a muzsikájával.

Romain Rolland Beethoven utolsó vonósnégyeseiről írt könyvében idézi Louis Drouet-nak, a híres fuvolaművésznek jegyzeteit, melyek közül az egyik leír egy párbeszédet Haydn és az ifjú Beethoven között. Rolland ennek a leírásnak teljes hitelt ad.

'Amikor Beethoven megkérte az öreg Haydnt, hogy mondja meg őszintén véleményét első munkáiról, az egy sor bókot mondott a bennük megnyilatkozó képzelet nagy, soha nem hallott méretű, szinte már iszonyú gazdagságáról, azután a következő mélyértelmű megjegyzést tette:

-  Ön olyan ember benyomását kelti bennem, akinek több feje, több szíve és több lelke van.

És miután Beethoven unszolta - 'Szomorú leszek, ha nem mond el mindent, amire gondol' - hozzátette, bár valóban félt, hogy megszomorítja:

- Rendben van. Kívánságára megmondom, hogy véleményem szerint az Ön alkotásaiban van valami, amit ha nem is neveznénk különösnek, de valami váratlan, szokatlan - más szóval az Ön dolgai nagyszerűek, sőt csodálatosak, de hol itt, hol ott felbukkan valami különös, valami komor; éppen úgy, mint ahogyan önben is van valami mogorvaság és furcsaság. Hiszen a zeneszerző stílusa olyan, mint amilyen ő maga..."

Zenei választásunk a fentebb említett trió, az Op. 1-es sorozat harmadik, c-moll darabja:

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.