Klasszikus

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

2021.05.12. 09:10
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.

Haydn

Best of BMC

A Budapest Music Centerben évek óta tartó, népszerű zeneszerzőportré-sorozat különkiadása a Best of BMC, melynek során május 15-én Haydn műveiből válogat az Óbudai Danubia Zenekar. A koncertek különlegessége, hogy a végleges műsort a közönség állíthatta össze, hiszen a zenekar Facebook-oldalán lehetett szavazni, hogy az adott listából végül mi hangozzék el. A Hámori Máté által vezényelt esten, közreműködik Sáfár Orsolya (szoprán) és Csizmadia Sándor (trombita), és a koncertek házigazdája ezúttal is Eckhardt Gábor lesz.

Helyszín:Budapest Music Center - online

Időpont: 2021. május 15. 19:00

Cigányzene? Magyar zene?

Tisztelgés a magyar nóta előtt 

Ez a műfaj iszonyúan lesajnált és lenézett, miközben a cigányzenekarok és cigányzenészek hihetetlen értéket halmoztak fel az elmúlt évszázadokban. Ez óriási veszélyben van mára.

Egy olyan 24. órában vagyunk a magyar nótával és a kávéházi cigányzenével, mint ahogy Bartókék voltak a parasztzenével és a népdallal a XX. század elején, csak ezt senki nem mondja ki.

– vallja Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője, karmestere. 

Óriás kincs a magyar nóta, melyben egyszerre van jelen évszázadok öröklődő tudása, valamint legendás prímás generációk, Lisztet és Brahmsot megihlető cigányzenészek. És ez a műfaj most éppúgy a kihalás szélére került, mint Bartókék idejében a parasztzene és a népdal. 

Liszt és Brahms művei mellett Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokra csendül fel Sárközy Lajos (hegedű) és zenekara (Sárközy Rudolf – bőgő, Csík Gyula – cimbalom), Lendvai Csócsi József (hegedű) és Peresztegi Attila (tenor) előadásában.

Liszt Ferenc: II. magyar rapszódia

Brahms: Magyar táncok, nos. 4, 6, 1

Ott Rezső: Kivilágos virradatig – szimfonikus magyar nótacsokor

Helyszín: Zeneakadémia - online

Időpont: 2021. május 22. 18:00

Fejléckép: Cigányzene? Magyar zene? -Tisztelgés a magyar nóta előtt koncertplakát (forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Nyáresti koncertek Budapest egyik legszebb történelmi emlékhelyén

Nyolc koncert, a szimfonikus zenekarok mellett a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Bár fellépése is várja az érdeklődőket a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon július 1. és 29. között.
Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.