Klasszikus

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

2021.05.12. 09:10
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.

Haydn

Best of BMC

A Budapest Music Centerben évek óta tartó, népszerű zeneszerzőportré-sorozat különkiadása a Best of BMC, melynek során május 15-én Haydn műveiből válogat az Óbudai Danubia Zenekar. A koncertek különlegessége, hogy a végleges műsort a közönség állíthatta össze, hiszen a zenekar Facebook-oldalán lehetett szavazni, hogy az adott listából végül mi hangozzék el. A Hámori Máté által vezényelt esten, közreműködik Sáfár Orsolya (szoprán) és Csizmadia Sándor (trombita), és a koncertek házigazdája ezúttal is Eckhardt Gábor lesz.

Helyszín:Budapest Music Center - online

Időpont: 2021. május 15. 19:00

Cigányzene? Magyar zene?

Tisztelgés a magyar nóta előtt 

Ez a műfaj iszonyúan lesajnált és lenézett, miközben a cigányzenekarok és cigányzenészek hihetetlen értéket halmoztak fel az elmúlt évszázadokban. Ez óriási veszélyben van mára.

Egy olyan 24. órában vagyunk a magyar nótával és a kávéházi cigányzenével, mint ahogy Bartókék voltak a parasztzenével és a népdallal a XX. század elején, csak ezt senki nem mondja ki.

– vallja Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője, karmestere. 

Óriás kincs a magyar nóta, melyben egyszerre van jelen évszázadok öröklődő tudása, valamint legendás prímás generációk, Lisztet és Brahmsot megihlető cigányzenészek. És ez a műfaj most éppúgy a kihalás szélére került, mint Bartókék idejében a parasztzene és a népdal. 

Liszt és Brahms művei mellett Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokra csendül fel Sárközy Lajos (hegedű) és zenekara (Sárközy Rudolf – bőgő, Csík Gyula – cimbalom), Lendvai Csócsi József (hegedű) és Peresztegi Attila (tenor) előadásában.

Liszt Ferenc: II. magyar rapszódia

Brahms: Magyar táncok, nos. 4, 6, 1

Ott Rezső: Kivilágos virradatig – szimfonikus magyar nótacsokor

Helyszín: Zeneakadémia - online

Időpont: 2021. május 22. 18:00

Fejléckép: Cigányzene? Magyar zene? -Tisztelgés a magyar nóta előtt koncertplakát (forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.