Klasszikus

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

2021.05.12. 09:10
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.

Haydn

Best of BMC

A Budapest Music Centerben évek óta tartó, népszerű zeneszerzőportré-sorozat különkiadása a Best of BMC, melynek során május 15-én Haydn műveiből válogat az Óbudai Danubia Zenekar. A koncertek különlegessége, hogy a végleges műsort a közönség állíthatta össze, hiszen a zenekar Facebook-oldalán lehetett szavazni, hogy az adott listából végül mi hangozzék el. A Hámori Máté által vezényelt esten, közreműködik Sáfár Orsolya (szoprán) és Csizmadia Sándor (trombita), és a koncertek házigazdája ezúttal is Eckhardt Gábor lesz.

Helyszín:Budapest Music Center - online

Időpont: 2021. május 15. 19:00

Cigányzene? Magyar zene?

Tisztelgés a magyar nóta előtt 

Ez a műfaj iszonyúan lesajnált és lenézett, miközben a cigányzenekarok és cigányzenészek hihetetlen értéket halmoztak fel az elmúlt évszázadokban. Ez óriási veszélyben van mára.

Egy olyan 24. órában vagyunk a magyar nótával és a kávéházi cigányzenével, mint ahogy Bartókék voltak a parasztzenével és a népdallal a XX. század elején, csak ezt senki nem mondja ki.

– vallja Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője, karmestere. 

Óriás kincs a magyar nóta, melyben egyszerre van jelen évszázadok öröklődő tudása, valamint legendás prímás generációk, Lisztet és Brahmsot megihlető cigányzenészek. És ez a műfaj most éppúgy a kihalás szélére került, mint Bartókék idejében a parasztzene és a népdal. 

Liszt és Brahms művei mellett Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokra csendül fel Sárközy Lajos (hegedű) és zenekara (Sárközy Rudolf – bőgő, Csík Gyula – cimbalom), Lendvai Csócsi József (hegedű) és Peresztegi Attila (tenor) előadásában.

Liszt Ferenc: II. magyar rapszódia

Brahms: Magyar táncok, nos. 4, 6, 1

Ott Rezső: Kivilágos virradatig – szimfonikus magyar nótacsokor

Helyszín: Zeneakadémia - online

Időpont: 2021. május 22. 18:00

Fejléckép: Cigányzene? Magyar zene? -Tisztelgés a magyar nóta előtt koncertplakát (forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.