Klasszikus

Haydn és Mozart az NFZ előadásában

2014.11.20. 15:50
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok december 1-jén este fél nyolckor a bécsi klasszika két óriásának műveit adják elő Kovács János vezényletével a Zeneakadémián.

Haydn és Mozart művei olyan családias térben és a letisztult, kamarazenei hangzást segítő akusztikai környezetben szólalhatnak meg, amelyben ezek a csodálatos alkotások valóban otthon érzik magukat. Az esten három műfaj képviselteti magát, a korabeli akadémiák, azaz hangversenyek gyakorlatát felidézve. Elsőként Mozart D-dúr (Prágai) szimfóniája hangzik el. A kézirat végén Bécs, 1786. december 6. olvasható a befejezés dátumaként. Mozart, eleget téve a korábbi meghívásoknak, hamarosan útra kelt Prágába, ahol közel egy hónapot időzött. Magával vitte új, feltehetően kifejezetten Prága számára komponált D-dúr szimfóniáját, amelyet január 19-én mutattak be (innen a „Prágai" melléknév).

Haydn húsz évvel korábban, az Esterházy hercegi udvar zenei vezetőjeként írta meg a C-dúr hegedűversenyt, az udvar és a kor első számú hegedűse, az Itáliából érkezett Alois Luigi Tomasini számára. Haydn három fennmaradt hegedűversenye közül a C-dúr a legreprezentatívabb, s a leggyakrabban játszott darab. Szólamának nagy hangterjedelme, kettősfogásai és egyéb virtuóz figurái Tomasini kiemelkedő hangszeres képességeit bizonyítják.

A második részben felcsendülő Nelson-mise 1798-ban, Haydn pályájának csúcsán, a napóleoni háborúk alatt íródott. Három nappal azután, hogy Joseph Haydn 1794 januárjában második londoni utazására indult, meghalt Esterházy Antal herceg. Utóda, II. Miklós, aki ugyan konzervatív ízlésű, de lelkes zenebarát volt, azonnal újjászervezte az 1790-ben feloszlatott zenekart, s már ugyanez év nyarán levélben szólította fel karmesterét, hogy újra foglalja el helyét az együttes élén. A furcsa cím az egész Európát fenyegető napóleoni háborúkra utal, s e háborúk angol hadvezéréhez, Nelson admirálishoz kapcsolódik a mű ma ismert címe is: amikor 1800-ban az admirális Lady Hamiltonnal együtt Bécsben meglátogatta Haydnt, a mester újra előadatta a hadvezér 1798-as abukiri győzelme idején keletkezett miséjét. Ettől kezdve nevezik a művet „Nelson-misé"-nek.

A gyönyörű műsort a Kossuth-díjas Kovács János vezényletével élvezhetjük, aki a budapesti operaház örökös tagja és első karmestere, valamint az MR Szimfonikusok vezető karmestere. Az est szólistái Baráti Kristóf - hegedű, Kriszta Kinga - szoprán, Bakos Kornélia - alt, Kálmán László - tenor, Palerdi András - basszus lesznek, közreműködők a Nemzeti Énekkar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.