Klasszikus

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

2021.03.09. 08:00
Ajánlom
Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.

Igazi élvezet a négy kiváló magyar muzsikus felvételét hallgatni. Lendületes előadásukban Mozart és Haydn kvartettjei a hallgatót friss energiával töltik fel

– írja ajánlásában Renaud Capuçon világhírű francia hegedűművész az új album elé. (A lemez adatlapja a Hungaroton oldalán.)

Győri Noémi három magyar zenésztársával muzsikált az albumon: Kokas Katalin hegedűn, Kokas Dóra csellón, Bársony Péter pedig brácsán játszik. A felcsendülő művek Haydn és Mozart alkotásai, a fülszöveg szerint „a két komponista kamaraművei közül is kitűnnek: kitörő energia, sokszínűség és rendkívül gazdag zenei ötletesség jellemzi őket.”

Haydn Hob. III:76 Op. 76, No. 2 d-moll és Hob. III:79 Op. 76, No. 5 D-dúr kvartettjei eredetileg vonósnégyesre íródtak, a szerző 1797-ben komponált, Erdődy grófnak ajánlott sorozatában jelentek meg. Mozart K. 285, D-dúr kvartettjét Ferdinand de Jean, amatőr fuvolás felkérésére 1777-ben írta, a K. 285b, C-dúr kvartett eredetét azonban a mai napig rejtély övezi.

Győri Noémi így fogalmazott a lemez készítésével kapcsolatban: „Haydn és Mozart zenéjének játéka számunkra nem különbözött egy modernebb vagy mai kompozíciótól abban az értelemben, hogy saját kontextusukon belül ezekben a művekben is az alkotásban rejlő izgalmakat kerestük és kívántuk megmutatni.

Az éppen aktuális pillanatban ugyanolyan élénkséggel és nyitottsággal közelítettük meg őket és éltük át a darabok egyes fordulatait, mint ahogyan azt egy kortárs kompozíció esetében tettük volna.”

Tekintse meg a lemezhez készült előzetest!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.