Klasszikus

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

2021.03.09. 08:00
Ajánlom
Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.

Igazi élvezet a négy kiváló magyar muzsikus felvételét hallgatni. Lendületes előadásukban Mozart és Haydn kvartettjei a hallgatót friss energiával töltik fel

– írja ajánlásában Renaud Capuçon világhírű francia hegedűművész az új album elé. (A lemez adatlapja a Hungaroton oldalán.)

Győri Noémi három magyar zenésztársával muzsikált az albumon: Kokas Katalin hegedűn, Kokas Dóra csellón, Bársony Péter pedig brácsán játszik. A felcsendülő művek Haydn és Mozart alkotásai, a fülszöveg szerint „a két komponista kamaraművei közül is kitűnnek: kitörő energia, sokszínűség és rendkívül gazdag zenei ötletesség jellemzi őket.”

Haydn Hob. III:76 Op. 76, No. 2 d-moll és Hob. III:79 Op. 76, No. 5 D-dúr kvartettjei eredetileg vonósnégyesre íródtak, a szerző 1797-ben komponált, Erdődy grófnak ajánlott sorozatában jelentek meg. Mozart K. 285, D-dúr kvartettjét Ferdinand de Jean, amatőr fuvolás felkérésére 1777-ben írta, a K. 285b, C-dúr kvartett eredetét azonban a mai napig rejtély övezi.

Győri Noémi így fogalmazott a lemez készítésével kapcsolatban: „Haydn és Mozart zenéjének játéka számunkra nem különbözött egy modernebb vagy mai kompozíciótól abban az értelemben, hogy saját kontextusukon belül ezekben a művekben is az alkotásban rejlő izgalmakat kerestük és kívántuk megmutatni.

Az éppen aktuális pillanatban ugyanolyan élénkséggel és nyitottsággal közelítettük meg őket és éltük át a darabok egyes fordulatait, mint ahogyan azt egy kortárs kompozíció esetében tettük volna.”

Tekintse meg a lemezhez készült előzetest!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.
Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt.