Klasszikus

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

2021.03.09. 08:00
Ajánlom
Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.

Igazi élvezet a négy kiváló magyar muzsikus felvételét hallgatni. Lendületes előadásukban Mozart és Haydn kvartettjei a hallgatót friss energiával töltik fel

– írja ajánlásában Renaud Capuçon világhírű francia hegedűművész az új album elé. (A lemez adatlapja a Hungaroton oldalán.)

Győri Noémi három magyar zenésztársával muzsikált az albumon: Kokas Katalin hegedűn, Kokas Dóra csellón, Bársony Péter pedig brácsán játszik. A felcsendülő művek Haydn és Mozart alkotásai, a fülszöveg szerint „a két komponista kamaraművei közül is kitűnnek: kitörő energia, sokszínűség és rendkívül gazdag zenei ötletesség jellemzi őket.”

Haydn Hob. III:76 Op. 76, No. 2 d-moll és Hob. III:79 Op. 76, No. 5 D-dúr kvartettjei eredetileg vonósnégyesre íródtak, a szerző 1797-ben komponált, Erdődy grófnak ajánlott sorozatában jelentek meg. Mozart K. 285, D-dúr kvartettjét Ferdinand de Jean, amatőr fuvolás felkérésére 1777-ben írta, a K. 285b, C-dúr kvartett eredetét azonban a mai napig rejtély övezi.

Győri Noémi így fogalmazott a lemez készítésével kapcsolatban: „Haydn és Mozart zenéjének játéka számunkra nem különbözött egy modernebb vagy mai kompozíciótól abban az értelemben, hogy saját kontextusukon belül ezekben a művekben is az alkotásban rejlő izgalmakat kerestük és kívántuk megmutatni.

Az éppen aktuális pillanatban ugyanolyan élénkséggel és nyitottsággal közelítettük meg őket és éltük át a darabok egyes fordulatait, mint ahogyan azt egy kortárs kompozíció esetében tettük volna.”

Tekintse meg a lemezhez készült előzetest!

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.