Klasszikus

"Haydn Eszterházán" - tizedszer!

2007.08.03. 00:00
Ajánlom
1998. szeptember 4-én, Haydn Szent Cecília-miséjének Vashegyi György vezényelte előadásával indult útjára a Strém Kálmán által kezdeményezett és a Magyar Haydn Társaság által jegyzett "Haydn Eszterházán" fesztivál. A rendezvénysorozat idén augusztus 26. és szeptember 2. között jubilál.

Bár a Budapesti Vonósok már pár évvel korábban megalapította a saját fertődi fesztiválját – amelyet 1996-tól ugyancsak Strém Kálmán szervezett –, mégis indokoltnak látszott, hogy elinduljon egy olyan eseménysorozat, amely határozottan Haydn életművére (annak is elsősorban az Eszterházához kapcsolódó részére) koncentrál, és megmutatja a közönségnek a monumentális Haydn-életmű legjellemzőbb remekműveit, csakúgy, mint a kevesek által ismert, izgalmas különlegességeket. A fesztivál műsorát a Magyar Haydn Társaság által felkért szerkesztőbizottság hozza létre, élén három nemzetközi hírű professzorral: Somfai László zenetörténész-akadémikussal, Komlós Katalin zenetörténész-fortepianistával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetőjével és Malcolm Bilson zenetörténész-fortepianistával, a Cornell Egyetem tanárával.

Az elképzelés életképesnek bizonyult, s a fesztivál hangversenyein olyan művészek léptek fel (sokan közülük nem is egyszer), mint az Orfeo-zenekar és a Purcell-kórus, Malcolm Bilson, Spányi Miklós, a Salomon- és a Mosaïques-vonósnégyes, Komlós Katalin és Zádori Mária, Jaap Schröder, az Academy of Ancient Music Andrew Manze, az Il Giardino Armonico Giovanni Antonini és a 18. Század Zenekara Frans Brüggen vezetésével, Nicholas McGegan, a Festetics- és a Tomasini-vonósnégyes, a Trio Antiqua, Korondi Anna, a Kuijken-kvartett és még sok más kiválóság. A fesztivált felvette tagjai sorába az Európai Fesztiválszövetség, háromórás portréműsort készített róla a BBC Rádió kulturális csatornája, hangversenyeinek egy részét évről évre élőben közvetíti és adja tovább számos tagjának az Európai Rádióunió. A Magyar Rádión és a Magyar Televízión túl a nemzetközi média és szaksajtó is rendszeresen foglalkozik a fesztivállal, amely így a magyar zenekultúra, a magyar Haydn-kultusz és Eszterháza "nagykövetévé" vált a világban.

A tizedik fesztivál örömteli eseménye, hogy ismét élvonalbeli régi hangszeres zenekart hallhat majd a közönség: a belga Il Fondamentót. Az együttes művészeti vezetője Paul Dombrecht, aki az utóbbi évtizedekben nagyszerű barokk oboistaként vált világhírűvé, és aki – a Pleyel-év tiszteletére – a Haydnhoz tanítványként Eszterházára elzarándokoló Ignaz Pleyel egyik szimfóniáját is műsorára tűzte. De ezt megelőzően is sok különleges élményt tartogat a fesztivál. A nyitóhangversenyen a bécsi Esterházy-trió játszik, akik Haydn különleges barytondarabjai mellett a koncertmester és személyes jóbarát, Luigi Tomasini egyik barytontrióját is bemutatják. A fesztivál vendégül látja Zvi Menikert, Malcolm Bilson egyik legkiválóbb billentyűs tanítványát, aki két szólóestet ad (csembalón, illetve fortepianón adja elő Haydn egy-egy szonátasorozatát), továbbá kamarapartnereivel zongoratriókat is játszik majd. Haydn, illetve német és angol kortársai szonátáiból, dal- és kantátakompozícióiból nyújt majd különösen izgalmas válogatást Zádori Mária és Komlós Katalin kamaraestje. A Sonatores Pannoniae műsorának középpontjában Haydn igen ritkán hallható fúvós-divertimentói és indulói állnak majd, köztük a "Magyar Nemzeti Induló", amely a zeneszerző utolsó befejezett hangszeres darabja. Az ő műsoruk is tartalmaz egy Ignaz Pleyel-kompozíciót.

Végül, de nem utolsó sorban, több év után újra szerepel Haydn-opera – koncertszerű előadásban – a fesztivál műsorán. Vashegyi György vezényletével a L'isola disabitata hangzik majd fel, amely a korai Haydn-operák kisebb együttesére íródott a későbbi Haydn-operák érett stílusában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.