Klasszikus

Haydn Eszterházán - zenei fesztivál

2003.08.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Haydn Társaság szervezésében idén hatodik alkalommal rendezik meg a Haydn Eszterházán elnevezésű zenei fesztivált a fertődi Esterházy-kastélyban.

Malina János, a Társaság elnöke elmondta: az augusztus 30-tól szeptember 7-ig tartó eseményt követően Schiff András és barátai koncerteznek a felújítás alatt álló kastélyban. Az 1998-ban útjára indított fesztivállal az 1760-as évek és az azt követő évtizedek magyarországi zenei életét szeretnék bemutatni.

A Haydn Eszterházán koncertsorozatot a világ jelenleg legnépszerűbb régizenei zenekara, az Il Giardino Armonico együttes nyitja meg. Hallható lesz továbbá Malcolm Bilson fortepiano-mester, a Festetics vonósnégyes, a német–magyar összeállítású Campanile együttes, az Esterházy Ensemble, a Jánosi együttes, az Orfeo zenekar, valamint Rosemary Hardy (szoprán), Paulik László (hegedű) is.

Strém Kálmán, a Schiff András és barátai című koncertsorozat szervezője elmondta: 1995-ben kezdték el „feléleszteni” a hagyományos fertődi hangversenyeket. Akkor évente még csak 4 koncertet tudtak rendezni, idén már 54 hangverseny szórakoztatja a közönséget. Az idén útjára indított neves művészeket és barátait bemutató előadás-sorozatot a jövőben is folytatni kívánják. A tervek szerint 2004-ben Ránki Dezső, 2005-ben pedig Pauk György adna koncertet a kastély falai között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.