Klasszikus

Haydn-év: példa nélküli osztrák-magyar együttműködés

2008.10.29. 00:00
Ajánlom
"A Haydn-év 2009 legjelentősebb közép-európai emlékéve lesz" – jelentette ki Csák Ferenc, a tárca kultúráért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen Burgenland tartomány tanácsosával, Helmut Bielerrel közösen számoltak be szerda délelőtt az évaddal kapcsolatos osztrák-magyar együttműködésről.

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydnra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, a zenetudósok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. A Haydn-év éppen ezért közös osztrák és magyar jubileumi év lesz, melyet az osztrák Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája koordinál.

"Az oktatási és kulturális tárcának a kezdetektől fontos volt a Haydn-év. Nemcsak azért, mert Haydn személyisége jelentős, hanem mert az érintett régiók együttműködéseik révén az elmúlt évek során összeforrtak" – mondta Csák Ferenc hozzátéve, hogy Eszterháza és Kismarton fontos kulturális helyszínek, amelyeket Haydn személye is összeköt, és így az évad során is közösen tudnak megjelenni.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a hazai Haydn-évnek két fókusza lesz, az egyik május végén, a másik pedig a nyári időszakban.

Csák Ferenc hangsúlyozta, hogy várhatóan januárban aláírják a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója I. ütemének támogatási szerződését is – így már a közeljövőben lehetővé válik, hogy ott a kismartoni kastélyhoz hasonlóan méltó körülmények között tarthassanak rendezvényeket. Az államtitkár tájékoztatása szerint a két régió együttes fellépésén és közös kommunikációján túl a magyar fél Londonban, Brüsszelben és New Yorkban is szervez programokat a Haydn-év kapcsán.

Az osztrák és magyar fél közötti kiváló együttműködés újabb példája volt, amikor a sajtótájékoztató végén Helmut Bieler tanácsos átadta Csák Ferencnek az Armida című opera eredeti partitúráját, melyet Haydn I. Miklós megrendelése komponált. A kölcsönkapott ritkaságot a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

A programsorozatnak hazai kötődése is van, különös tekintettel arra, hogy Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a Kastélykoncertek Eszterházán koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastélyban, amely program 2008-tól szintén a Hungarofest KLASSZ Zenei irodájának a koordinálása alá került.

A Haydn emlékév előkészítését a KLASSZ Zenei Iroda 2008 tavaszán kezdte el, ennek keretében hívtak össze egy neves zenei és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testületet, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának és programjainak összeállítását. A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn-szakértő Somfai László, az MR3-Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora Batta András. A részletes programtervezet 2008 szeptemberére elkészült, a magyar programok hivatalos bejelentésének időpontja 2008. november 26. A hivatalos bejelentés napján egy esti díszelőadás keretében a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Haydn: L’isola disabitata című operája hangzik majd el az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

A Haydn Év 2009 programsorozata magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkednek. A programok között a szakmai elit mellett a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. A jubileumi programot a Haydn témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, egyéb kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület. A Haydn Év 2009 eseményei által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy család, illetve a kor, amelyben Haydn élt és alkotott. A programoknak két fontos központja van: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, valamint Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaïques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne: Múzeum+ Haydn-nal a Szépművészeti Múzeumban, Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel, "Haydn fejének" misztikus története a Bárka Színház előadásában.

A Haydn-év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (például Budapesten, Sopronban, Esztergomban, Pécsett, valamint Balatonfüreden) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn A teremtés című oratórikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a World Creation Day-hez.

A KLASSZ Zenei Iroda ezen a napon együttműködésben a Magyar Televízióval Haydn Maratont tervez a Millenárison. A maraton keretében déltől éjfélig Haydn-koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket, és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os "Zene villamos" köti majd össze. A zenei iroda célja ezzel a nagyszabású programmal, hogy ezen a napon minél több embert érjen el, és mozgasson meg a zene által.

Közös osztrák-magyar projektek

A KLASSZ Zenei Iroda márciusi megalakulása óta tárgyal az osztrák és más külföldi (például: Brühli Kastélykoncertek, Internationale Haydn-Biennale Flandern) partnerekkel a Haydn-évről. A tárgyalásainak eredménye számos közös program mellett az, hogy az osztrák Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája mint a Haydn Év 2009 osztrák és magyar jubileumi év koordinátorai, együttműködnek a másik fél programjainak népszerűsítésében hazájukban, és a nemzetközi színtéren is.

A legfontosabb közös projektek Haydn halálának 200. évfordulójához (2009. május 31.) kapcsolódnak:

- Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje
Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Àdám vezényletével A teremtés című oratóriumot adja elő a kismartoni Esterházy-kastélyban 2009. május 31-én 11:00 órakor, majd ezt követően Eszterházán, ahol egyebek mellett a híres Búcsúszimfónia is felcsendül majd.

- World Creation Day
Magyarország több nagyvárosa: Budapest, Sopron, Esztergom, Pécs és Balatonfüred is kapcsolódnak 2009. május 31-én az osztrák World Creation Day kezdeményezéshez, amelynek keretében a világ minden részén felcsendül Haydn A teremtés című oratóriuma. Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus szólaltatja meg a művet. Az előadás szimbolikus jelentőségű, hiszen a Zeneakadémia ezzel a koncerttel zárja be kapuit az épület két évig tartó rekonstrukciója előtt.

- EBU közvetítések
Május 31-én az EBU (European Broadcasting Union) élőben közvetíti Eszterházáról az Akademie für Alte Musik koncertjét (12:00 óra), az Orfeo Zenekar koncertjét felvételről, az Academy of Ancient Music programját Kismartonból és egy bécsi koncertet is.

- Haydn Maraton és az MTV
A Magyar Televízió is hozzájárul a közös osztrák-magyar együttműködéshez: május 31-én a Millenáris Parkban zajló Haydn Maraton közvetítése mellett a Televízió élő kapcsolással, bejátszásokkal jelentkezik Kismartonból is.

- Kastélykoncertek Eszterháza 2009
Az eisenstadti Haydn Festival 2009. július 25-én, szombaton vendégszerepel Fertődön, ezt szeptemberben Eszterháza vendészereplése követi Kismartonban. A közös osztrák-magyar koncerteket a szervezők együtt hirdetik, valamint közös kommunikációval szólítják meg az érdeklődőket.

- Marketing és Pr
A programkooperációk mellett mindkét fél meghirdeti egymás programjait a saját kiadványaiban is. Az osztrák fél programjai olvashatóak a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda kiadványaiban, a magyar programok pedig az osztrák fél havonta 500 ezer példányszámban megjelenő magazinjában, melyet nem csak Ausztriában, hanem Németországban is terjesztenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.