Klasszikus

Haydn hétszer

2009.05.15. 06:00
Ajánlom
A 2009-es Haydn-év alkalmából Haydn hétszer címmel nyílik kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban – abban az intézményben, amely a komponista személyéhez és zenéjéhez kapcsolódó források világszerte legjelentősebb gyűjteményét őrzi.

A Haydn hétszer a könyvtár Zeneműtárának e gazdag anyagából válogatva mutatja be Haydn személyiségét a következő hét szempont köré csoportosítva: (1) Az újító, (2) Az udvari karmester, (3) A humorista, (4) A hívő, (5) A magánember, (6) A híresség, (7) A gyűjtő. A vitrinekben kizárólag eredeti dokumentumokkal találkozik a látogató, amelyeket részletes szöveges magyarázatok „szólaltatnak meg" a kottát nem ismerő érdeklődő számára is. A Haydn hétszer fontos újdonsága emellett, hogy a nagyközönség most először tekintheti meg a zeneszerző korábban elveszettnek hitt saját műjegyzékét, az úgynevezett Haydn-Verzeichnist, amelyet egy tavalyi árverésen sikerült megvásárolnia az Országos Széchényi Könyvtárnak.

  

A kiállítás 2009. május 15. és június 27. között keddtől szombatig 10:00-től 20:00 óráig, 2009. június 30. és július 9. között keddtől péntekig 10:00-től 17:00 óráig látogatható. Cím: Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti Ereklyetér, 1827 Budapest, Budavári Palota „F" épület. További információ: (1) 224-3777.

A belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.