Klasszikus

Haydn-kapcsolódások – Jön a Haydneum Őszi Fesztivál

2022.10.11. 09:20
Ajánlom
Október 25. és november 2. között rendezik meg a Haydneum – Magyar Régizenei Központ koncertsorozatán, amelynek minden programja Haydn zenéjének egy-egy speciális vonatkozását mutatja meg.

Október 25. és november 2. között rendezi meg Őszi Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten. A 2021 nyarán alakult intézmény tavaly ilyenkor első, nagy sikerű Nyitófesztiváljára készült, amelyet aztán 2022. júniusában első Egyházzenei Fesztiváljuk, majd augusztusban a Vonósnégyesek Eszterházán sorozat követett, közben pedig számos együttműködésben vettek részt a magyar klasszikus zenei élet más szereplőivel. Így az intézmény életének második évadját értékes tapasztalatokkal, rengeteg szép zenei élménnyel a háta mögött kezdheti meg.

Az idei Haydneum Őszi Fesztivál legfőbb jellemzője a sokszínűség. 5 olyan koncertet kínál a hallgatóság számára, amely a maga műfajában mind különlegesnek számít.

Kizárólag korhű hangszeres előadásokat hallhatunk majd, s az alapkoncepció szerint Joseph Haydn állandó szereplője lesz minden programnak,

s mellette megjelenik egy másik szerző vagy helyszín, ahogy az alcímekből is kiderül.

„Haydn és London” – Ritkaságszámba megy, hogy Haydn londoni szimfóniáinak eredeti hangzását nem csupán a historikus hangszerekkel és játékmóddal, de a korabeli zenekarlétszámmal is rekonstruálják. Két korhű hangszereken játszó historikus zenekar – a párizsi Le Concert de la Loge és a budapesti Orfeo Zenekar

egy olyan, a régizenei formációkhoz képest szokatlanul nagy együttest alkot, amekkora Haydn korában is megszólaltatta a darabokat.

Szintén a korszak szokásainak megfelelően a két zenekar karmester nélkül, a világhírű hegedűművész, Julien Chauvin koncertmesteri irányításával fog játszani.

„Joseph és Michael Haydn” – Október 28-án az Egyetemi templomban a Purcell Kórust hallhatjuk continuokísérettel, Vashegyi György vezetésével, az együttessel viszonylag ritkán találkozhatunk velük önállóan, zenekar nélkül. Mostani programjukban a két Haydn testvér találkozik: Joseph, akinek nagyon kevés, és Michael, akinek viszont rengeteg continuokíséretes egyházi kórusműve maradt fenn. A műsor gerincét Michael Haydn 1790-es évekből származó, salzburgi nagyböjti miséi adják, amelyekből a kórus és karnagya évekkel ezelőtt lemezt is készített a Hungarotonnál, amely nagy nemzetközi feltűnést keltett.

„Haydn és Zimmermann” – Október 29-én Pozsony lesz a fesztivál vendége a Karmelita Beethoven termében – egész pontosan a pozsonyi Musica Aeterna együttes, akik Haydn mellett Anton Zimmermann kamaraműveit mutatják a fesztivál közönségének. Az élete jelentős részében Pozsonyban alkotó

Zimmermann azon kevesek egyike a 18. században Magyarországon működött zeneszerzők közül, akinek darabjai meglehetősen széles körben elterjedtek,

mindez leginkább szimfóniáinak köszönhető. A mostani koncerten olyan nagyobb apparátust foglalkoztató kamaraműveket ismerhetünk meg, amelyek igazán ritkán hallhatók. Az 1973-ban alakult, pozsonyi székhelyű Musica Aeternát Európa legjelentősebb korhű hangszeres együttesei közt tartják számon, művészeti vezetőjük a kiváló hegedűs, Peter Zajíček.

„Haydn és Beethoven” – Október 30-án a Zeneakadémia Solti termében szóló fortepianóra írott alkotások és dalciklusok hallhatók: két nemzetközileg is elismert magyar kiválóság, Megyesi Zoltán tenor és Somlai Petra fortepiano-művész előadásában hallhatjuk a két személyes kapcsolatban is álló szerző műveit.

A szólóhangszerre és énekhangra írott darabok a fesztivál különleges színfoltját jelentik a nagyobb formációjú koncertek közepette.

„Haydn és Metastasio” – November 2-án a Zeneakadémia Nagytermében zárul a fesztivál: az este azért különleges, mert a Haydneum első alkalommal mutat be operát (koncertszerű előadásban), ráadásul a híres librettista, Metastasio Haydn által megzenésített egyetlen művét, A lakatlan szigetet. Az Orfeo Zenekar olyan kiváló magyar szólistákkal dolgozik majd együtt, mint Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Komáromi Márton és Szélpál Szilveszter. Az est karmestere Vashegyi György.

OrfeoZenekar-150206.jpg

Orfeo Zenekar (Fotó/Forrás: Márkos Tamás / Haydneum)

2022 februárjában adták át az Országos Széchényi Könyvtár digitalizáló központját, s ezzel egyidejűleg kezdetét vette az OSZK és a Haydneum kiemelt jelentőségű együttműködése, melynek célja, hogy az új digitalizáló központ segítségével,

a Haydneum munkatársainak részvételével feldolgozzák a Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális értéket képviselő, 1600 és 1850 között keletkezett zeneművészeti emlékeket.

Mára az OSZK Zeneműtárában őrzött, a Haydneum érdeklődési körébe tartozó repertoár kéziratállományának minőségi felmérése megtörtént. Az előkészítő munkát a Haydneum munkatársai végzik, a digitalizálás nagyívű folyamatát pedig két restaurátor és két fényképész kezdi meg a napokban, szintén a Haydneum égisze alatt. A mai technológiával már arra is lehetőség nyílik, hogy a javított kották különböző rétegeit is feltárják, a vízjelek kategorizálásával pedig arról is információ nyerhető pontosan mikor készült az aktuális kottamásolat.

Emellett a Haydneum számos intézménnyel működik együtt, például

a nagy szimfonikus zenekarok az intézmény rezidens együtteseivel közösen adják elő a Haydneum repertoárjába tartozó műveket.

Számos műről lemezfelvétel is készült, Cherubini Les Abencérages, illetve Leclair Scylla et Glaucus című művét koncerten is hallhatta a közönség, Werner Der verlorne Sohn című darabjának előadását a pandémia megakadályozta, ám ezt a művet is sikerült rögzíteni. Stuck Polidore című operáját 2022 szeptemberében adta elő és vette lemezre a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar kiváló nemzetközi szólistákkal, a megjelenés 2023 tavaszán várható, szintén a Glossa kiadónál. A világon elsőként a napokban készített felvételt Werner Job című oratóriumából a Christophe Rousset vezette Les Talens Lyriques a Haydneum számára. A mű újkori világbemutatóját 2021 októberében hallhatta a közönség a Haydneum nyitófesztiválján. A Werner-életmű kutatása és előadása a Haydneum kiemelt feladatai közé tartozik, ezzel kapcsolatban hamarosan újabb fejlemények várhatók, hiszen

Werner életművében minden ütem érdekes

– méltatta a zeneszerzőt Vashegyi György.

A Haydneum Őszi Fesztivál mellett október 11-én indul útnak Bősze Ádámmal közösen szervezett, a Haydnnal Londonban című előadás-sorozat a Lóvasúton. A 8 részből álló összeállítás Joseph Haydn londoni utazásairól szól, amelyből a hallgató nem csupán zene-, hanem

kultúrtörténeti szempontból ismerheti meg, milyen körülmények között utazott, dolgozott és élt egy idegen országban az Esterházyak komponistája.

Az egyenként 70 perces előadásokat zenei idézetek, vetített illusztrációk teszik még élvezetesebbé.

A 2023-as évben a tervek szerint folytatódnak az eddig megalapított fesztiválok: a Haydneum Egyházzenei Fesztivál, a vonósnégyes-koncertek Eszterházán és a Haydneum Őszi Fesztivál. Az évnek kiemelt jelentőséget ad Mária Terézia császárné eszterházai látogatásának 250. évfordulója, amely hangsúlyosan fog szerepelni a Haydneum programjaiban.

Haydneum Őszi Fesztivál

2022. október 25.–november 2.

Részletes program és jegyvásárlási lehetőség az esemény honlapján érhető el.

Fejléckép: Purcell Kórus (fotó/forrás: Márkos Tamás / Haydneum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.