Klasszikus

Haydn keresztfia, Mozart barátja

2016.09.19. 14:58
Ajánlom
Október elsején 19:30-tól Joseph Weigl születésének 250. évfordulója alkalmából tartanak gálakoncertet az fertődi Esterházy-kastély Haydn termében Anna Lucia Richter szoprán, German Olvera bariton és az Europa Galante zenekar közreműködésével, Fabio Biondi, karmester vezénylete mellett.

"Mivel születése után a karomon hordoztam, és az a megtiszteltetés ért, hogy a keresztvíz alá tarthattam, könyörögtem a Mindenhatóhoz, hogy adja meg Önnek a zenei tehetség legmagasabb fokát. Kérésem meghallgatásra talált [...], kedves keresztgyermekem, maradjon ennél az eredeti stílusnál [...], közben azonban tartson meg engem – öreg barátját – a jó emlékezetében. Nagyon kedvelem Önt, és drága Weigl, szívélyes barátja és szolgája vagyok”-Ilyen túláradóan lelkes szavakat intézett egyszer Haydn Joseph Weiglhez, hírneves zeneszerző-kollégájához, aki nagy nemzetközi sikereket ért el, és Bécsben udvari másodkarmester lett. Weigl Albrechtsberger és Salieri tanítványa volt, Mozart több operájának betanulásánál asszisztált a mesternek. A Haydn-keresztfiú születésének 250. évfordulója elég nyomós ok egy gálára, amelynek keretein belül a közreműködők Weigl művei mellett érvelnek, és azokat barátai, Haydn és Mozart zenéje mellé helyezik.

Anna Lucia Richter

Anna Lucia Richter

Program:

Antonio Salieri: La scuola de' gelosi, Szimfónia

Joseph Weigl: I ballerini pariano

Joseph Haydn: A-dúr hegedűverseny, Hob.VIIa:3

Wolfgang A. Mozart: Figaro házassága, Susanna áriája, „Giunse alfin il momento ... Deh vieni, non tardar”

SZÜNET

Joseph Weigl: Sonata a Sette, Esz-dúr

Wolfgang A. Mozart: Varázsfuvola, Papageno áriája, „Az erdőt járva sípolok“

Joseph Weigl: La Principessa d'Amalfi, Leonilda áriája „A me credete mia signora“

Wolfgang A. Mozart: A-dúr szimfónia, KV 201

Wolfgang A. Mozart: Don Giovanni, Don Giovanni és Zerlina duettje: „La ci darem la mano“

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.