Klasszikus

Haydn-központ Eszterházán

2004.10.06. 00:00
Ajánlom
Tíz éve próbálják életre kelteni az egykori zenebirodalmat Ideje lenne végre megbékélni a múlttal, és a helybélieknek is befogadniuk a labanc Esterházy herceget és Haydnt - sóhajtotta az idei koncertsorozat végén Strém Kálmán hangversenyrendező, utalva arra, hogy az egykor zeneközpontnak számító, ma hivatalosan Fertődhöz tartozó Eszterházán máig nem sikerült elérni, hogy kitegyék, a térképeken 1945 óta hivatalosan nem szereplő település tábláját. Mint mondja, az elmúlt évtizedben háromszor kérte erre a helyi polgármestert, aki háromszor tett rá ígéretet, de aztán minden maradt a régiben.

Pedig Strém tíz éve dolgozik munkatársaival és támogatóival azon, hogy az Esterházy-kastélyban és környékén ismét felidézze az egykori hercegi zenei birodalmat. A Budapesti Vonósok minden júliusban önálló fesztiválon tisztelegnek a neves osztrák zeneszerző életműve előtt, a nyár végén pedig a Magyar Haydn Társaság hívja ide a historikus zenélés világnagyságait. Az idei sorozatban a kastélyban fellépett például Nicholas McGegan, Jaap Schröder, Jacques Ogg, Korondi Anna és a holland 18. Század Zenekara. Ráadásul ugyanott a mostani hét végén Ránki Dezső és Klukon Edit játszott Haydn-, Debussy- és Ravel-műveket.

Úgy vélem, kétféle közönséget kell megcéloznunk: az igényes, sok minden mellett egy-egy koncertre is szívesen ellátogató turistákat, és azokat a zenerajongókat, akik kifejezetten azért utaznak ide, hogy ezen a történelmi helyen hallgassák meg, miként játszik Schiff András Haydn-szonátákat - magyarázza Strém Kálmán. Mint mondja, jövő szeptember végén Schiff ismét több koncertet ad majd Eszterházán, és mikor nemrég ezt egy londoni utazási iroda meghirdette, állítólag egy óra alatt hatvan bérletet (darabja 300 euró) adtak el. De persze nem ez az általános, hanem inkább az a turista, aki a környékre főként a gyógyvizek és a természeti szépségek miatt jön, de közben szívesen megnéz a környéken egy-egy várat, kastélyt, esetleg meghallgat egy színvonalas koncertet.

Erre pedig tökéletesebb helyszínt nem is lehetne találni, mint az elmúlt két évben részben felújított egykori hercegi kastélyt, mely a kulturális miniszter múlt héten bejelentett szándéka szerint is Haydn-központként működhet majd a jövőben. Mint a díszudvar avatóján Hiller István kijelentette, "Magyarország tehetséget, szorgalmat, energiát és pénzt fog beletenni abba, hogy a fertődi Esterházy-kastély a Haydn-kultusz pompás központja legyen."

Amikor Strém Kálmánék tíz éve elkezdték koncertsorozataikat, még igen mostoha körülmények között tették ezt. A főúri lakhely siralmas, leromlott állapotban volt, az egykori barokk és angol kert teljesen elvadult, ráadásul a helyi vendéglátói infrastruktúra sem kedvezett az ilyen kezdeményezéseknek.

Ez azóta szerencsére sokat változott: több, az idelátogató külföldiek elvárásainak is megfelelő cukrászda és vendéglő nyílt a településen, a közvetlen környéken különböző igényeket kielégítő szállodák és panziók épültek. Továbbra sincs viszont vasútállomás és távolsági buszjárat, mely esetleg a soproni vendégeket a helyszínre és onnan elszállítaná.

- Sajnos a pénzügyi háttér változatlanul bizonytalan, sőt az idén több mint húsz koncertet kellett lemondanom, mert nem kaptuk meg hozzá a szükséges támogatásokat - teszi hozzá Strém Kálmán. Elmondása szerint mindez igen rossz irányba befolyásolta azt az egyébként kedvező képet, ami Eszterházáról és az ottani rendezvényekről az elmúlt tíz évben kialakult. Komoly gond, hogy továbbra sem tudnak hosszú távra tervezni. Pedig minden valamirevaló nyugati kulturális utazási iroda legalább egy évvel előre kéri tőlük a programot. Ami a jelenlegi kultúrafinanszírozási rendszerben nem lehetséges, hangsúlyozza Strém.

Tavaly a kulturális minisztérium adott ugyan 50 millió forintot az Esterházy-kastélyt működtető Műemlékek Állami Gondnokságának, hogy kulturális produkciókat szervezzen, de az időközbeni elvonások miatt ennek az összegnek végül csak a felével számolhattak. A miniszteri külön keretből viszont - az eddig évek gyakorlatával szemben - 2004-ben egyetlen fillér támogatást sem kaptak, mondván, ott van már az 50 millió. Ezért kényszerültek a nyár folyamán több esemény lemondására, és ezért bizonytalan a jövő is. Érhető hát, ha Strém egyedül a biztos sikernek számító Schiff-sorozatot merte csak jövőre meghirdetni.

Strém Kálmán azonban igyekszik optimista maradni: ő már 2009-re, Haydn halálának 200. évfordulójára figyel. Ha addig a kastély felújítása a mostani ütemben folytatódik, és esetleg felépül az egykor kiégett, majd lerombolt operaház is, akkor reményei szerint Eszterháza olyan zarándokhelye lehet a zenei világnak, mint Bayreuth vagy Salzburg. Ezt azonban rajta kívül még sok, felelős beosztásban lévő embernek is be kellene látnia.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?