Klasszikus

Haydn-központ Eszterházán

2004.10.06. 00:00
Ajánlom
Tíz éve próbálják életre kelteni az egykori zenebirodalmat Ideje lenne végre megbékélni a múlttal, és a helybélieknek is befogadniuk a labanc Esterházy herceget és Haydnt - sóhajtotta az idei koncertsorozat végén Strém Kálmán hangversenyrendező, utalva arra, hogy az egykor zeneközpontnak számító, ma hivatalosan Fertődhöz tartozó Eszterházán máig nem sikerült elérni, hogy kitegyék, a térképeken 1945 óta hivatalosan nem szereplő település tábláját. Mint mondja, az elmúlt évtizedben háromszor kérte erre a helyi polgármestert, aki háromszor tett rá ígéretet, de aztán minden maradt a régiben.

Pedig Strém tíz éve dolgozik munkatársaival és támogatóival azon, hogy az Esterházy-kastélyban és környékén ismét felidézze az egykori hercegi zenei birodalmat. A Budapesti Vonósok minden júliusban önálló fesztiválon tisztelegnek a neves osztrák zeneszerző életműve előtt, a nyár végén pedig a Magyar Haydn Társaság hívja ide a historikus zenélés világnagyságait. Az idei sorozatban a kastélyban fellépett például Nicholas McGegan, Jaap Schröder, Jacques Ogg, Korondi Anna és a holland 18. Század Zenekara. Ráadásul ugyanott a mostani hét végén Ránki Dezső és Klukon Edit játszott Haydn-, Debussy- és Ravel-műveket.

Úgy vélem, kétféle közönséget kell megcéloznunk: az igényes, sok minden mellett egy-egy koncertre is szívesen ellátogató turistákat, és azokat a zenerajongókat, akik kifejezetten azért utaznak ide, hogy ezen a történelmi helyen hallgassák meg, miként játszik Schiff András Haydn-szonátákat - magyarázza Strém Kálmán. Mint mondja, jövő szeptember végén Schiff ismét több koncertet ad majd Eszterházán, és mikor nemrég ezt egy londoni utazási iroda meghirdette, állítólag egy óra alatt hatvan bérletet (darabja 300 euró) adtak el. De persze nem ez az általános, hanem inkább az a turista, aki a környékre főként a gyógyvizek és a természeti szépségek miatt jön, de közben szívesen megnéz a környéken egy-egy várat, kastélyt, esetleg meghallgat egy színvonalas koncertet.

Erre pedig tökéletesebb helyszínt nem is lehetne találni, mint az elmúlt két évben részben felújított egykori hercegi kastélyt, mely a kulturális miniszter múlt héten bejelentett szándéka szerint is Haydn-központként működhet majd a jövőben. Mint a díszudvar avatóján Hiller István kijelentette, "Magyarország tehetséget, szorgalmat, energiát és pénzt fog beletenni abba, hogy a fertődi Esterházy-kastély a Haydn-kultusz pompás központja legyen."

Amikor Strém Kálmánék tíz éve elkezdték koncertsorozataikat, még igen mostoha körülmények között tették ezt. A főúri lakhely siralmas, leromlott állapotban volt, az egykori barokk és angol kert teljesen elvadult, ráadásul a helyi vendéglátói infrastruktúra sem kedvezett az ilyen kezdeményezéseknek.

Ez azóta szerencsére sokat változott: több, az idelátogató külföldiek elvárásainak is megfelelő cukrászda és vendéglő nyílt a településen, a közvetlen környéken különböző igényeket kielégítő szállodák és panziók épültek. Továbbra sincs viszont vasútállomás és távolsági buszjárat, mely esetleg a soproni vendégeket a helyszínre és onnan elszállítaná.

- Sajnos a pénzügyi háttér változatlanul bizonytalan, sőt az idén több mint húsz koncertet kellett lemondanom, mert nem kaptuk meg hozzá a szükséges támogatásokat - teszi hozzá Strém Kálmán. Elmondása szerint mindez igen rossz irányba befolyásolta azt az egyébként kedvező képet, ami Eszterházáról és az ottani rendezvényekről az elmúlt tíz évben kialakult. Komoly gond, hogy továbbra sem tudnak hosszú távra tervezni. Pedig minden valamirevaló nyugati kulturális utazási iroda legalább egy évvel előre kéri tőlük a programot. Ami a jelenlegi kultúrafinanszírozási rendszerben nem lehetséges, hangsúlyozza Strém.

Tavaly a kulturális minisztérium adott ugyan 50 millió forintot az Esterházy-kastélyt működtető Műemlékek Állami Gondnokságának, hogy kulturális produkciókat szervezzen, de az időközbeni elvonások miatt ennek az összegnek végül csak a felével számolhattak. A miniszteri külön keretből viszont - az eddig évek gyakorlatával szemben - 2004-ben egyetlen fillér támogatást sem kaptak, mondván, ott van már az 50 millió. Ezért kényszerültek a nyár folyamán több esemény lemondására, és ezért bizonytalan a jövő is. Érhető hát, ha Strém egyedül a biztos sikernek számító Schiff-sorozatot merte csak jövőre meghirdetni.

Strém Kálmán azonban igyekszik optimista maradni: ő már 2009-re, Haydn halálának 200. évfordulójára figyel. Ha addig a kastély felújítása a mostani ütemben folytatódik, és esetleg felépül az egykor kiégett, majd lerombolt operaház is, akkor reményei szerint Eszterháza olyan zarándokhelye lehet a zenei világnak, mint Bayreuth vagy Salzburg. Ezt azonban rajta kívül még sok, felelős beosztásban lévő embernek is be kellene látnia.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.