Klasszikus

Haydn-Mozart sorozat Bruno Weillel

2005.04.02. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar népszerű Haydn-Mozart zenekari koncertsorozatának következő hangversenye április 9-én, 18 órai kezdettel lesz az Olasz Intézetben. Az est vendégkarmestere a Fesztiválzenekarral először dolgozó kiváló német dirigens, Bruno Weil.

Bach D-dúr hármasversenyének (BWV 1064R) szólistáiként a zenekar hegedűszólamának három tagját, Illési Erikát, Lesták-Bedő Esztert és Lezsák Zsófiát hallhatja a közönség. A műsorban elhangzik még Johann Christian Bach g-moll szimfóniája (op. 6 No. 6), Mozart A színigazgató nyitánya és Haydn 104. "Londoni" szimfóniája.

Bruno Weil Hans Swarowsky és Franco Ferrara tanítványa volt. Több nemzetközi versenydíj elnyerése után pályája Augsburgban indult, ahol 1981-ben Németország legfiatalabb zeneigazgatója lett. A nemzetközi zenei élet akkor figyelt fel rá, amikor 1988-ban Herbert von Karajan helyett beugorva nagy sikerrel mutatkozott be a Bécsi Filharmonikusok Don Giovanni-produkciójában a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Pályája ettől kezdve töretlenül ívelt felfelé: a bécsi klasszikus repertoár egyik legjelesebb specialistájaként számon tartott művész Európa és az USA meghatározó zenekaraival (Berlin, Bécs, Drezda, Boston, Los Angeles, Orchestra of the Age of Enlightenment) és operatársulataival (Hamburg, Berlin, Bécs, Drezda, Glyndebourne, stb.) dolgozik. A Sony és BMG cégek számára készített lemezfelvételei számos díjat nyertek, 1997-ben az Év Karmesterének választották.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.