Klasszikus

Haydn-Mozart sorozat Bruno Weillel

2005.04.02. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar népszerű Haydn-Mozart zenekari koncertsorozatának következő hangversenye április 9-én, 18 órai kezdettel lesz az Olasz Intézetben. Az est vendégkarmestere a Fesztiválzenekarral először dolgozó kiváló német dirigens, Bruno Weil.

Bach D-dúr hármasversenyének (BWV 1064R) szólistáiként a zenekar hegedűszólamának három tagját, Illési Erikát, Lesták-Bedő Esztert és Lezsák Zsófiát hallhatja a közönség. A műsorban elhangzik még Johann Christian Bach g-moll szimfóniája (op. 6 No. 6), Mozart A színigazgató nyitánya és Haydn 104. "Londoni" szimfóniája.

Bruno Weil Hans Swarowsky és Franco Ferrara tanítványa volt. Több nemzetközi versenydíj elnyerése után pályája Augsburgban indult, ahol 1981-ben Németország legfiatalabb zeneigazgatója lett. A nemzetközi zenei élet akkor figyelt fel rá, amikor 1988-ban Herbert von Karajan helyett beugorva nagy sikerrel mutatkozott be a Bécsi Filharmonikusok Don Giovanni-produkciójában a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Pályája ettől kezdve töretlenül ívelt felfelé: a bécsi klasszikus repertoár egyik legjelesebb specialistájaként számon tartott művész Európa és az USA meghatározó zenekaraival (Berlin, Bécs, Drezda, Boston, Los Angeles, Orchestra of the Age of Enlightenment) és operatársulataival (Hamburg, Berlin, Bécs, Drezda, Glyndebourne, stb.) dolgozik. A Sony és BMG cégek számára készített lemezfelvételei számos díjat nyertek, 1997-ben az Év Karmesterének választották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.